Digitale prentenboeken voor kinderen

Digitale prentenboeken voor kinderen

Digitale prentenboeken voor kinderenLezen is belangrijk voor kinderen. Laat je kinderen daarom ook de digitale prentenboeken lezen. Een leuke manier om de kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met lezen. Kies nu voor de digitale prentenboeken voor kinderen.

Digitale prentenboeken voor kinderen

Voorlezen, voorgelezen worden, zelf een boek lezen, een e-book of luisterboek, dit zijn allemaal manieren om informatie op te zoeken en/of te genieten van en weg te dromen bij een mooi verhaal, of om de spanning te voelen bij een gevaarlijk avontuur. Al deze emoties zijn mogelijk als je een boek leest. Om kinderen al jong met boeken kennis te laten maken is voorlezen een prima manier. Ook het samen bekijken van prentenboeken en erover praten is een goede aanzet om kinderen met boeken in aanraking te laten komen. Wanneer je een verhaal vertelt bij een prentenboek dan verruim je de woordenschat van je kind. Probeer het volgende: neem een favoriet prentenboek en vertel aan de hand van de prenten/platen een verhaal. Wanneer je een bepaald woord een paar keer terug laat komen, dan zal je kind de volgende keer zelf het verhaal of op z’n minst dat ene woord zelf benoemen, voordat jij zover bent. Bij een prentenboek overheersen de illustraties, maar soms staat er ook tekst bij. Let er dan eens op, want ook dan worden er woorden, of korte zinnen herhaald. Je merkt dan aan je kind, dat het dit woord of deze korte zin herkent, het zal er op reageren! Een heel moderne manier van boeken kijken en/of lezen is het gebruik van het digitale boek.

 

Gaat het digitale prentenboek het boek vervangen?

Wellicht zul je geen stapels kinderboeken meer aanschaffen, omdat je nu heel eenvoudig en soms ook gratis een prentenboek kunt downloaden. Je kunt digitale prentenboeken zelfs bij de bibliotheek lenen, dus kopen hoeft eigenlijk niet. De bibliotheek bestaat al heel lang. Toch werden er in “dat tijdperk” veel boeken verkocht, ook toen was dat geen noodzaak. Je kon boeken gewoon lenen als je een abonnement nam. Dat lenen was erg goedkoop in vergelijking met het kopen van boeken. Waarom zijn er destijds toch boeken verkocht? Als je zelf een boekenwurm was of nog steeds bent dan begrijp je dat best. Het is erg mooi om een grote verzameling boeken te hebben, een boekenkast is een blikvanger in je kamer, of kantoor. Hoe leuk is het om tijdens de boekenweek een boek te kopen en een gratis boekenweekgeschenk te ontvangen! Ook dan zijn de prentenboeken voor kinderen volop vertegenwoordigd. Nu nog steeds! Kinderen hebben vaak een favoriet boek dat helemaal tot op de draad toe wordt “opgemaakt”. Keer na keer wordt het prentenboek gepakt, eerst vele malen door de ouder voorgelezen, daarna vertelt het kind zelf het verhaal na (bijvoorbeeld aan een jonger broertje of zusje)! Dit is een prachtige ontwikkeling. Helemaal verdwijnen zal een boek dus niet. Er zijn zoveel voordelen aan een boek in de hand.

 

Prentenboeken zijn behoorlijk prijzig

Het voordeel van digitale prentenboeken is, dat je de boeken soms gratis kunt bekijken, lezen. Je kunt digitale prentenboeken lenen bij de bibliotheek. Prentenboeken uit de boekhandel zijn behoorlijk prijzig. De gratis digitale prentenboeken zijn voor alle kinderen te gebruiken, ook als je wat minder of geen geld kunt besteden aan boeken. Dit is een groot voordeel van het digitale prentenboek. Je kunt digitale prentenboeken ook gemakkelijk mee op vakantie nemen. Je hebt geen stapels boeken meer in je koffer, maar je zorgt ervoor dat je voor de vakantie een aantal boeken digitaal hebt. 

 

Cadeaubon/boekenbon voor een digitaal prentenboek

Zoals er voor kinderboeken en boeken voor volwassenen de bekende boekenbonnen bestaan, zo kun je ook met een cadeaubon een digitaal prentenboek kopen of bestellen. Wil je een kind een digitaal boek cadeau doen, dan kun je op dezelfde manier te werk gaan als voorheen met een boek uit de boekenwinkel. Je koopt een boekenbon voor een bepaald bedrag en het kind zoekt zelf een digitaal prentenboek uit. Je kunt online een cadeaubon voor een digitaal boek bestellen. Plaats een boodschap op de bon, dat maakt het nog persoonlijker. Je kunt de bon versturen per post, email of zelf uitprinten.
De voordelen van digitale prentenboeken

Digitale prentenboeken hebben enkele voordelen ten opzichte van papieren prentenboeken. Digitale prentenboeken kunnen in het basisonderwijs aan groepen kinderen tegelijkertijd getoond worden op een groot scherm. Dit zul je thuis niet nodig hebben, maar er zijn nog meer voordelen. Bij een digitaal prentenboek komen soms beweging, geluid voor. Ook interactie is soms mogelijk. Zeker voor kleine kinderen kan dit erg prettig zijn, door de variatie blijft de concentratie optimaal. Wanneer jij een digitaal prentenboek gratis kunt downloaden dan is dat voordeliger dan de aankoop van het boek. Je krijgt ook geen stapels boeken in huis, waar wellicht na één keer bekijken/lezen niets meer mee wordt gedaan. De voordelen van het digitale prentenboek zijn de nadelen van het papieren boek.

Ook de papieren prentenboeken hebben voordelen

Je hebt te maken met iets tastbaars. Het kind kan het boek voelen, betasten, bekijken, de voorkant, de achterkant enz. Je hebt er geen apparaat bij nodig om het boek te lezen. Je kunt heerlijk met je kind op bed gaan zitten of op de bank terwijl het kind heerlijk ontspannen tegen je aan ligt. Er is een groter aanbod van papieren prentenboeken dan van de digitale vorm. Wanneer je kind een bepaald deel, een bladzijde van het boek of een illustratie erg leuk vindt, kan het daar steeds eenvoudig naar teruggaan. Je kind kan het boek zelf pakken als het zin heeft om te “lezen”. De voordelen van het papieren prentenboek zijn de nadelen van het digitale prentenboek.

 

Maak gebruik van de beide en profiteer van alle voordelen

Het is erg belangrijk dat de kinderen die nu opgroeien al jong te maken krijgen met de computer en al haar voordelen. Jong geleerd is oud gedaan. Digitaal (samen) een boek lezen of er naar luisteren is daar een goed voorbeeld van. Lezen is educatief, boeken zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Wanneer je jouw kind kennis laat maken met digitale prentenboeken dan krijgt het te maken met de nieuwe manier van lezen. Maar dit hoeft niet de enige manier te zijn om je kind met boeken in aanraking te laten komen. Koop regelmatig een leuk papieren boek, een prentenboek en een voorleesboek als je kind nog erg jong is. Later koop je een boek waarvan jij denkt dat jouw kind het leuk vindt. Er zijn voldoende gelegenheden om een boek cadeau te doen: de kinderboekenweek, vakantie, verjaardag, rapport, zwemdiploma enz.

Is je kind nog wat ouder dan is een boekenbon een prima cadeau. Je kind bepaalt zelf of samen met jou welk boek het zal kopen, het bepaalt de titel, maar ook of het een papieren boek wordt of een digitaal boek. Als jij het lezen op deze manier aanpakt komt jouw kind op twee goede manieren in aanraking met het boek. Jouw kind weet waar het informatie vandaan kan halen en hoe het aan leuke boeken kan komen en wel op twee manieren: digitaal of op papier! Als ouder, opvoeder ondersteun jij de kinderen. Jij stuurt hen aan, geeft voorzetjes en het goede voorbeeld.

Je laat kinderen allerlei zaken “proeven”, zodat zij zelf een keuze kunnen maken. Het is belangrijk daar op jonge leeftijd al mee te beginnen. Je geeft je kinderen daarmee een stukje verantwoordelijkheid. Je kinderen krijgen er zelfvertrouwen door. Maar het begin van dit alles is: laat je kinderen al jong kennis maken met boeken, papieren en digitaal. Het prentenboek is een goede start voor veel leesplezier in de toekomst.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 5002x
Toegevoegd: 29-07-2015 11:02
Gewijzigd: 22-08-2015 13:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!