kind leert lezen

Leren lezen, tips

kind leert lezenKinderen leren lezen, of een volwassene helpen om te leren lezen, het is goed om te weten welke tips je toe kunt passen. Leren lezen is voor iedereen belangrijk, jong en oud. Daarom geven we je in dit artikel tips om te leren lezen.

Lezen, algemeen

Als je goed kunt lezen en schrijven kun je het je bijna niet voorstellen tegen welke problemen mensen oplopen, die daar moeite mee hebben of die zelfs helemaal niet kunnen lezen en schrijven. Je staat er niet bij stil. Het is zo gewoon dat bijna iedereen zich kan redden met het lezen van belangrijke stukken, boeken, handleidingen, ondertiteling bij een film, reclamefolders enz. Let er eens op hoe vaak je met het lezen van zinnen en/of woorden bezig bent: in de winkel, als je reist, op school, als je achter je computer zit, tijdens je werkzaamheden op kantoor, het lezen van de post, het maken van kruiswoordpuzzels, het lezen van sms berichten enz. Het is belangrijk dat je goed kunt lezen om de wereld rondom je heen te begrijpen, maar ook om goed aan het dagelijkse leven te kunnen deelnemen. Prinses Laurentien heeft in 2004 de Stichting Lezen en Schrijven in het leven geroepen. Zij zet zich in voor laaggeletterden en komt er mee voor de dag hoe groot het leesprobleem is. Zij timmert hiermee behoorlijk aan de weg!

Doordat er meer publiciteit is voor dit probleem, durven er meer mensen voor uit te komen dat ze niet of nauwelijks kunnen lezen. Pas wanneer het probleem duidelijk is, kan er naar een oplossing worden gezocht en kan er aan het leesprobleem gewerkt worden. En met succes, mensen worden geholpen om te leren lezen en schrijven en worden zo een stuk zelfstandiger en wat ook heel belangrijk is ook een stuk zelfverzekerder. Het kost veel moeit om je leesprobleem verborgen te houden. Gelukkig kan dat verleden tijd worden. Je kunt er gerust voor uitkomen en hulp vragen om te leren lezen en schrijven.

Leren lezen begint al op jonge leeftijd

In Nederland beginnen kinderen in groep 3 met het leren lezen aan de hand van een methode. Ook in groep 2 wordt er al spelenderwijs aandacht aan besteed. Kinderen die snel leren en hun leeftijdgenoten ver vooruit zijn op het gebied van lezen krijgen al eerder stof aangeboden waarmee zij zich verder kunnen ontwikkelen. Er zijn kinderen die thuis al boekjes aangeboden krijgen door de ouders, omdat ze zelf al willen leren lezen. Wanneer een kind er aan toe is, bied dan telkens nieuwe boekjes aan. Op de bibliotheek, waar je kind gratis lid van kan zijn, kun je boekjes op het juiste niveau lenen. Zorg ervoor dat je kind er plezier in heeft en houdt, forceer het niet. Neem boeken die het kind aanspreken, of die aansluiten bij de boekjes die op school worden gebruikt. Contact daarover met de leerkracht is belangrijk, zodat het kind op haar of zijn niveau wordt behandeld.

Een kind dat niet voldoende uitgedaagd wordt zal zichzelf (en wellicht ook anderen) gaan vervelen. De motivatie is dan ver te zoeken en het zou zomaar kunnen dat een kind dat ver vooruit was met lezen, stagneert! Jammer, dat hoeft niet als ouders en leerkrachten samen werken en van elkaar weten hoe de vorderingen van het kind op het gebied van lezen zijn. Zoals gezegd begint het echte werk wat betreft het lezen meestal in groep 3. Er wordt een leesmethode gevolgd, die de kinderen klassikaal volgen. De methode bestaat meestal uit een kern, spelletjes en vaak ook een tijdschrift.

Op deze manier komt een kind op verschillende manieren in contact met een nieuwe woord. Daardoor maken de kinderen zich de woorden eigen. Ze krijgen een woord aangeboden dat onderaan een plaatje staat. In het begin leest het kind het plaatje (de picto), het woord komt terug in een spel en vaak ook op diverse manieren in een tijdschrift. Het woord wordt herkend, ook zonder het plaatje erbij. Als ouder kun je het lezen stimuleren. Dat is zo leuk om te doen. Je neemt een boekje op het juiste niveau, of net iets moeilijker. Jij leest je kind voor, behalve het woord dat je kind al kent, dat woord mag hij of zij hardop lezen. Wat zal je kind trots zijn (en jij ook)!

Voorlezen kun je nooit genoeg doen

In een tijd van werkende ouders, sportende ouders, ouders die na werktijd naar clubjes "moeten" komt het er vaak niet van om elke avond voor te lezen. Jammer, want voorlezen is quality time met en voor je kinderen. Het heeft zoveel voordelen: het is rustgevend, het stimuleert de taalontwikkeling en de spraak, het prikkelt de fantasie, het vergroot de woordenschat (door plaatjes te bekijken en te benoemen). Je kunt een begin maken met voorlezen bij een kind vanaf 3 maanden. Pak een kartonnen boekje of een plastic boekje met afbeeldingen en benoem de plaatjes. Het voorlezen hoeft niet te stoppen als een kind zelf kan lezen. Je kunt er gerust mee doorgaan zolang je kind ervan geniet. Een ander groot voordeel van voorlezen is dat je kind al jong in contact komt met boeken.

Analfabeten

Analfabeten zijn mensen die niet kunnen lezen en/of schrijven. In Nederland zijn er ongeveer 250.000. Veel daarvan zijn immigranten. Zij hebben nooit de kans gehad om te leren lezen: er was geen geld voor school, de afstand naar school was niet te overbruggen, er was oorlog in het gebied, men moest thuis werken enz. Naast deze groep analfabeten zijn er ook functioneel analfabeten, namelijk 1.2 miljoen. Een andere naam voor deze groep is laaggeletterden. Zij hebben wel ooit leren lezen, maar zijn onvoldoende vaardig in het lezen. 70% is autochtoon, 30% is allochtoon. Gelukkig is er tegenwoordig geen taboe meer als je niet kunt lezen en/of schrijven. Kom er mee voor de dag. Er is hulp voor iedereen (jong en oud) die wil leren lezen en/of schrijven. Veel vrijwilligers zetten zich in om mensen te helpen met een leesprobleem. Lezen kun je leuk maken en leuk houden en dat kun je samen doen.

Mijn kind wil niet lezen

Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen? Dat is een vraag die ongeruste ouders aan de leerkracht stellen als zijn of haar kind nooit wil lezen. Ouders kennen namelijk meestal wel het belang van lezen en willen daarom dat hun kind daarin niet achterblijft. Wat kun je als ouder doen om het lezen te stimuleren?

  • In elk geval is voorlezen erg belangrijk.
  • Wanneer het kind al een beetje kan lezen, lees dan elke dag 10 minuten samen. Voorlezen kan ook. Je kunt je kind ook uitdagen. Neem een boek(je) op het juiste niveau en soms een heel eenvoudig boek en dan ga je lezen tot je een fout maakt en vervolgens is de ander aan de beurt. Wie leest de meeste tekst?
  • Zorg voor een passend boek, laat je kind succes ervaren en zet niet te hoog in. Is het niveau te hoog? Het kind zal dan steeds meer weerstand krijgen tegen het lezen.
  • Zorg dat je weet wat er op school aan leesonderwijs wordt gedaan en hoe: voorbereidend, het echte lezen, het begrijpend lezen. Weet hoever je kind is.
  • Vraag hulp op school. Misschien heeft de leerkracht zelf al hulp aan jou gevraagd om meer met je kind thuis te lezen, omdat het leesniveau achterblijft. Weet je echt niet hoe je het aan moet pakken? Vraag een gesprek aan met de leerkracht. Hij of zij kan je handvatten geven.
  • Geef het goede voorbeeld en lees zelf regelmatig een boek, een tijdschrift enz. Liggen er nooit boeken of tijdschriften in huis? Of kan je kind een tijdschrift, een Okki, een Taptoe, een Donald Duck enz. van tafel pakken? Dat maakt een groot verschil. Je kind moet eenvoudig met boeken in aanraking kunnen komen.
  • Neem een abonnement op de bibliotheek en ga er samen regelmatig naar toe. Laat je kind ook zelf een boek uitkiezen. Het abonnement is gratis.

Tips leren lezen

Sommige kinderen zijn meteen dol op lezen, anderen kunnen zal je moeten stimuleren om te lezen. Maar realiseer je in ieder geval dat leren lezen voor alle kinderen erg belangrijk is. Daarom geven we je graag tips hoe je het leren lezen leuker kunt maken. Zorg dat je ook samen met je kinderen gaat lezen, dit maakt het voor hen vaak extra leuk!

  • Iedere dag je kinderen voorlezen kan kinderen stimuleren dat ze het lezen leuk vinden. Het maakt niet uit hoe oud je kindje is, een peuter of een kleuter, of al wat ouder, voorlezen is belangrijk. Ook als kinderen al zelf kunnen lezen, is voorlezen nog steeds belangrijk!
  • Laat kinderen zelf voorlezen, je kunt samen beginnen en dan wil je kindje als hij of zij woorden kent het vaak al zelf overnemen. Ook kunnen kinderen aan andere broertjes of zusjes voorlezen of aan de knuffeldieren. Laat zien dat je trots bent op je kindje en hierdoor zal hij of zij nog meer gemotiveerd zijn om te lezen!
  • Boeken en tijdschriften in huis halen, zorgt er ook voor dat je het kinderen mogelijk maakt om te lezen. Laat in de auto, in de woonkamer en in de keuken een boekje liggen. Hierdoor worden de kinderen in alle ruimten in huis uitgedaagd om te lezen.
  • Het hele gezin kan betrokken worden bij het lezen. Iedere dag een leeskwartiertje waar iedereen aan deelneemt. Het is dan een kwartiertje stil in het gezin en iedereen kan dan in zijn eigen boek lezen. Iedere dag herhaal je het lezen dus en oefenen is belangrijk! Dit zal de leesvaardigheden van iedereen verbeteren.
  • Alleen boeken lezen? Dat kan na een tijdje voor kinderen saai worden, ze missen de uitdaging. De kans is groot dat zij van alles willen lezen, dus wissel af. Een menukaart van een restaurant, een folder van een winkel of de ondertiteling van de tv? Het kan voor kinderen allemaal leuk zijn en daar leren ze ook veel van.
  • Je kunt samen naar de bibliotheek gaan en daar lezen of samen boeken lenen. Iedere week kun je daar een gewoonte van maken en dan zijn kinderen ook gemotiveerd om te lezen. Ze kunnen nu namelijk zelf boeken zoeken die ze graag willen lezen en na een week kunnen ze weer gaan ruilen.
  • Leesvorderingen kun je gemakkelijk in de gaten houden door regelmatig met je kinderen ook thuis te oefenen. Je merkt hierdoor dat het lezen na een tijdje vlotter gaat en dat ze nieuwe woorden leren.
  • Reageer altijd enthousiast als je kindje aan het lezen is. Stimuleer het lezen en zorg dat hij zich er goed bij voelt als hij gaat lezen. Kinderen zijn meer gemotiveerd als zij horen dat ze het goed doen, daar kun je als ouder een belangrijke rol in spelen!
  • Leesplezier staat voorop, zorg er ook voor dat dit zo blijft als je met je kinderen gaat lezen. Het gaat er niet altijd om dat ze veel lezen, snel lezen of alle woorden goed lezen. Als kinderen lezen is dat al erg positief, dit moet gestimuleerd worden. Soms kun je een woordje verbeteren of aangeven dat je het samen gaat proberen. Maar verbeter niet ieder woordje, want hierdoor kan het plezier in lezen bij kinderen snel weggaan. Je kunt wel aangeven dat je het woordje iets anders uit moet spreken en dat iedereen dat moet leren. Vervolgens kun je samen naar het woord kijken en het dan goed uitspreken. Oefen het samen en ga dan door naar de volgende zin. Houd het voor de kinderen leuk en zorg dat je ook blijft voorlezen, wat kinderen vaak erg leuk vinden!
  • Voorlezen kan ook leuker blijven door andere stemmetjes te gebruiken, de kans is groot dat kinderen dat ook over gaan nemen als zij zelf aan je voor willen lezen. Ook kun je samen een verhaaltje bedenken en dit opschrijven. De volgende keer kun je het dan weer samen voorlezen, hierdoor blijft het voor iedereen leuk en iedere keer weer een verrassing. Kinderen zullen na een tijdje ook samen willen lezen, stimuleer dat ook want ze kunnen veel van elkaar leren!





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 4155x
Toegevoegd: 30-05-2016 08:11
Gewijzigd: 21-06-2016 00:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!