groep 8

Studievaardigheden groep 8

groep 8In groep acht wordt er veel geleerd, maar welke studievaardigheden staan hier centraal? In dit artikel lees je er meer over.

Wat zijn studievaardigheden groep 8?

Studievaardigheden groep 8 zijn het zelfstandig kunnen leren, het zelfstandig kunnen maken van opdrachten en het vaardig zijn in het opzoeken van antwoorden van problemen en vaardig zijn in het opzoeken van informatie. Je hoeft namelijk niet alles te weten.

 • Je moet wel weten hoe je aan een antwoord kunt komen en dat is de vaardigheid in het opzoeken van informatie op diverse gebieden. Dat kun je doen in een bibliotheek door het vinden van de juiste boeken, maar ook online kun je veel informatie vinden.
 • Bij het online zoeken naar informatie is het van belang dat de informatie die je vindt ook bruikbaar is en vooral of deze informatie klopt. Gebruik dus niet zomaar alle informatie van het internet, maar blijf vooral ook zelf nadenken als je bepaalde stof gebruikt. Twijfel je aan bepaalde informatie, niet gebruiken!
 • Studievaardigheden zijn ook het kunnen plannen van je huiswerk, hoeveel tijd heb je nodig voor een bepaalde opdracht of voor het leren van een bepaald hoofdstuk?
 • Bij studievaardigheden hoort ook het beheren van je agenda, op papier of online, het kunnen maken van een samenvatting, zodat je vlak voordat je een toets krijgt, de samenvatting nog eens kunt doornemen, maar ook het maken van een boekverslag behoort tot de studievaardigheden groep 8.
 • Naast studievaardigheden heb je ook de discipline en de rust om te studeren nodig om tot goede resultaten te komen.
 • Wissel maakwerk af met leerwerk, ga tussendoor een blokje om met de hond bijvoorbeeld of doe even een boodschap, breng een fles naar de glasbak enz. Je komt dan weer fris binnen en kunt weer aan de slag, de hond zal je dankbaar zijn.
 • Zet je telefoon uit, zoek een rustige plek, neem een glas water en ga aan de slag.
 • Maak een tijdschema en houd je daaraan. Is een bepaald vak niet af, ga toch verder met het schema en ga straks verder in de reservetijd, die je in je planning zet.
 • Met de studievaardigheden en discipline (de juiste inzet) gaat het lukken.

Huiswerkbegeleiding

Zijn er omstandigheden dat je thuis niet goed aan je huiswerk kunt werken, dan is huiswerk maken op school een optie. Op sommige scholen wordt huiswerkbegeleiding gegeven. Ook wanneer je een bepaald vak niet helemaal begrijpt of daarmee achterloopt, kun je huiswerkbegeleiding krijgen in de vorm van bijles. Kun je hiervoor niet op school terecht dan kun je wellicht informeren of er op een andere plek gelegenheid is voor huiswerkbegeleiding en soms ook om aan je studievaardigheden te werken.

 • Soms is een beetje hulp bij je huiswerk welkom. Alles wat je hier leert kun je ook meenemen naar het vervolgonderwijs, want ook daar zijn studievaardigheden van belang. Je hebt er veel baat bij als je een goede start maakt na de basisschool.
 • Er verandert erg veel, dus het is prettig als je goed bent voorbereid.
 • Studievaardigheden groep 8 zijn daar een belangrijk onderdeel van.
 • In groep 8 word je door het aanleren van studievaardigheden klaargestoomd voor het voortgezet onderwijs en dat zorgt voor een soepele overgang.

Gebruik online oefeningen

Ben je een heel gedreven leerling en ben je na je huiswerk nog graag bezig met studievaardigheden? Of denk je dat je wat extra oefening nodig hebt? Ga online en kijk wat je daar kunt vinden. Je zult er veel voorbeelden vinden van bijvoorbeeld  oude Cito toetsen. De volgende studievaardigheden komen aan bod:

 • Naslagwerken, hoe zoek je informatie op en waar zoek je?
 • Internet, op welke site zoek je de informatie op?   
 • Kaartgebruik,  je ziet een kaart van een land bijvoorbeeld en een legenda, daar moet je informatie uit kunnen halen, de hoogtes van de verschillende gebieden, het aantal inwoners enz.
 • Schema's begrijpen, je moet begrijpen wat het schema voorstelt en daar vragen over kunnen beantwoorden.
 • Tabellen, je dient conclusies te kunnen trekken uit de tabellen. Bijvoorbeeld wanneer was de groei het grootst?
 • Grafieken, je dient conclusies te kunnen trekken uit de grafieken. Bijvoorbeeld wanneer daalde de verkoop?
 • Alle vragen door elkaar, er volgt dan een mix van vragen op allerlei gebieden.

Dit is een goede voorbereiding op de Cito toets in groep 8. Deze studievaardigheden heb je nodig om de toets met goed resultaat te maken.

Wat wordt er van leerlingen gevraagd?

Er wordt veel van leerlingen gevraagd. De studievaardigheden groep 8 bijvoorbeeld laten zien dat een leerling op veel gebieden kennis van zaken moet hebben.

 • Er wordt een brede basiskennis verwacht van een leerling in groep 8. Hij of zij kan dit laten zien door de studievaardigheden met een voldoende te maken. De voorbeeld toetsen zijn een prima hulpmiddel.
 • Een leerling weet na de uitslag van de proeftoetsen waar hij of zij nog flink aan moet werken en welke stof hij of zij beheerst. In dat laatste geval zal de leerling vol zelfvertrouwen aan de Cito toets beginnen.
 • Op sommige scholen wordt er al in groep 7 begonnen met de proef Cito toetsen. Op die manier krijgen leerlingen voldoende mogelijkheden om aan de toetsen, de vraagstelling te wennen. De spanning, de examenstress zal dan wellicht wat minder zijn en dat komt de resultaten van de Cito toets ten goede.
 • Er wordt van leerlingen ook veel zelfstandigheid verwacht en discipline om bij te spijkeren. Wanneer er toetsen online gemaakt kunnen worden, heeft dat als voordeel dat de meeste leerlingen graag op de computer werken en daar zeker gebruik van zullen maken. Dit komt de studievaardigheden groep 8 ten goede.
 • Naast de studievaardigheden kan er ook extra geoefend worden op het gebied van taal en rekenen. Ook daarvoor kun je online prima terecht. Je kiest het onderdeel waarin je niet zo goed bent of je maakt de hele toets. Er staan links vermeld als je niet voldoende hebt gescoord. Je kunt dan gaan bijspijkeren waar het nodig is.
 • Weet waar je sterk in bent en houd rekening met de vakken waarin je zwak(ker) bent en pak deze aan om straks ook daarvoor een goed resultaat neer te zetten. Je hebt er wellicht niet altijd evenveel zin in en misschien zie je het nut er niet altijd van in, maar een goede basis helpt je verder met je studieloopbaan.
 • Ook al wil je snel gaan werken en de praktijk in, genoemde studievaardigheden groep 8 komen je hele leven van pas en niet alleen op school.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3981x
Toegevoegd: 07-10-2016 08:13
Gewijzigd: 01-11-2016 23:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!