Een eerste keuze die je dient te maken bij de aanschaf van een tweedehands auto, is die tussen het kopen van een auto via een dealer of particulier. Vaak wordt aangeraden om voor een erkend autobedrijf te kiezen. Zo’n autobedrijf is vaak ingeschreven bij de BOVAG, wat betekent dat je als koper profiteert van verschillende zekerheden. Deze zekerheden hebben vaak betrekking op de garantie en service na de aanschaf van een occasion. Houd er rekening mee, dat de exacte service per verkoper kan verschillen. Koop je een auto bij een particuliere verkoper, dan heb je deze zekerheden niet. Een particulier voert zelf vaak geen onderhoud uit aan de auto en zal niet altijd op de hoogte zijn van eventuele gebreken. Mocht er nadien iets fout blijken te zijn met de auto, kan het lastig worden om geld terug te krijgen bij de overname via een particulier.
Het feit dat je bij de overname van een occasion van een particulier vaak geen geld terug zal krijgen, hangt onder meer samen met de garantievoorwaarden. Een particuliere verkoper zal je geen of nauwelijks garantie geven. Mocht de auto al snel defect blijken te zijn, dan zal de verkoper dit afdoen als je eigen schuld. Door voor een occasion bij een autodealer te kiezen, heb je vaak wel recht op garantie. Bespreek de garantievoorwaarden altijd voor de aankoop van een auto. Dit kan per autodealer verschillen en hangt onder meer samen met het wel of niet aangesloten zijn van de dealer bij de BOVAG.
Nadat je een geschikte dealer of particuliere verkoper gevonden hebt, kun je kijken naar de kilometerstand. De kilometerstand zegt doorgaans iets over de tijd die de auto nog te gaan heeft, voordat deze vervangen moet worden. Des te hoger de kilometerstand is, des te vaker zal er onderhoud aan de auto moeten worden uitgevoerd. Vanzelfsprekend is een auto met een hoge kilometerstand vaak goedkoper dan een model met een beperkt aantal kilometers op de teller. Om te kijken of er een eerlijke prijs wordt gevraagd voor een auto, kun je de prijs van de auto vergelijken met die van gelijke modellen met dezelfde kilometerstand bij andere verkopers.
Tip: bij de RDW kun je de laatst geregistreerde kilometerstand van een auto opvragen. Het is sterk aan te raden om dit altijd te doen voor de overname van een auto. In de afgelopen jaren is steeds vaker in het nieuws gekomen, dat er gesjoemeld wordt met kilometerstanden. Met speciale software is het mogelijk om de kilometerstand van een auto terug te draaien.
Vergelijkbaar met het kijken naar de kilometerstand van een occasion, is het opvragen van de volledige onderhoudshistorie. Op basis van de onderhoudshistorie kun je achterhalen hoe kwetsbaar de auto is, welke onderdelen in de komende jaren mogelijk vervangen zullen moeten worden, enzovoorts. Het geeft je de kans om een inschatting te maken van kosten die nog komen gaan in de komende vijf jaar. De onderhoudshistorie kan ook een belangrijk onderdeel zijn van je onderhandelingen. Verwijs bijvoorbeeld naar onderdelen die al een lange tijd niet vervangen zijn. Dit kan ertoe leiden dat een verkoper bereid is om iets te zakken in de prijs van de tweedehands auto. In sommige gevallen heeft een auto geen fysiek onderhoudsboekje meer. Bij deze auto’s kan de historie van het onderhoud online opgevraagd worden door de eigenaar. Vraag de verkoper om een uitdraai van dit digitale document.
Bij een serieuze interesse in een tweedehands auto, wordt aangeraden om een proefrit te nemen. Een proefrit biedt je de kans om de auto uitgebreid te testen, voordat je deze daadwerkelijk van een autodealer of particuliere verkoper overneemt. Daarbij kun je op een parkeerplaats eens rustig naar de onderdelen onder de motorkap kijken. Het is raadzaam om iemand mee te nemen met een uitgebreide kennis over auto’s. Een autokenner kan je meer vertellen voer de staat van de onderdelen, het onderhoud wat in de komende jaren moet worden uitgevoerd, enzovoorts. Het geeft je een goed beeld van de kwaliteit van de auto.
Vaak duurt een proefrit een half uur tot een uur. Houd er rekening mee, dat je vaak een paspoort of ander document achter moet laten om een proefrit te mogen maken. Zo de diefstal van auto’s bij autodealers voorkomen. Een particuliere verkoper zal soms met je meerijden tijdens een proefrit.
In sommige gevallen kan het de moeite waard zijn, om nog over de prijs te onderhandelen. Eerder in dit artikel werd al aangehaald, dat er mogelijk grote onderdelen vervangen moeten worden in de komende jaren. Door een verkoper op deze onderdelen te wijzen, zal deze sneller bereid zijn om nog iets in de prijs te zakken. Zo betaal je nooit de hoofdprijs voor een occasion! Ook is het mogelijk om een oude auto in te ruilen. Vaak kan een autogarage de oude auto nog gebruiken voor losse onderdelen, om deze op te knappen en weer te verkopen, enzovoorts. Door een oude auto in te leveren kun je zodoende extra korting bedingen. Net als bij een proefrit kan het ook bij de onderhandelingen zinvol zijn om iemand met kennis over auto’s mee te nemen. Dit maakt het makkelijker om aan te geven wat er precies mankeert aan de auto, wat zou moeten leiden tot een daling in de prijs.
Tot slot is het belangrijk om een geschikte autoverzekering voor de auto te vinden. Bij een autoverzekering afsluiten kun je kiezen tussen verschillende soorten verzekeringen. Veel mensen kiezen voor een WA-verzekering met beperkt casco. Alternatieven zijn een WA-verzekering of een allrisk autoverzekering. Het is afhankelijk van de waarde van de auto, welk type verzekering hier het beste bij past. Bij een relatief goedkope auto heeft het afsluiten van een allrisk autoverzekering doorgaans geen zin. De kosten hiervan wegen niet op tegen de kosten voor het herstel van een eventuele schade aan de auto.