ongeval in de bouw

Letselschade bij een bedrijfsongeval

ongeval in de bouwAls je tijdens het werk een ongeluk krijgt dan is je baas bijna altijd verantwoordelijk. Elk jaar lopen ruim 200.000 Nederlanders letselschade op tijdens het werk. Ondanks dat er een hoop werknemers letselschade oplopen kunnen de meeste al snel weer aan het werk. Helaas is er een deel dat nog dagelijks last heeft van de opgelopen schade. Het is belangrijk om te weten wat jouw rechten zijn bij letselschade op het werk.

Wanneer is er sprake van een bedrijfsongeval?

Het is belangrijk om vast te stellen wanneer er sprake is van een bedrijfsongeval. Officieel is er eigenlijk geen harde regel wanneer iets een bedrijfsongeval is. In de meeste gevallen is er sprake van een bedrijfsongeval als u tijdens of door uw werk letselschade oploopt. Dit betekent dus niet dat een ongeval alleen plaats moet vinden binnen het bedrijf om het een bedrijfsongeval te noemen. Dit kan ook op een externe locatie of bij het werken aan de weg. Vaak wordt vergeten dat zelfs een ongeluk op weg naar het werk valt onder een bedrijfsongeval. Maar ook een ongeluk tijdens het besturen van een auto van de zaak wordt gezien als een officieel bedrijfsongeval.

Wanneer is de werkgever aansprakelijk?

Je kan in bijna alle gevallen er vanuit gaan dat de werkgever aansprakelijk is. Zelfs als je zelf zou zeggen dat je werkgever nooit aansprakelijk kan zijn dan is hij dit wel. Het gaat puur om het feit dat elk ongeval tijdens het werk of op weg naar het werk gezien wordt als een bedrijfsongeval. Dus zelfs als je een auto ongeluk krijgt op weg naar je werk is je werkgever hiervoor aansprakelijk. Ondanks dat dit de wet is blijkt het in de praktijk lastig om ook echt de schade te verhalen op je werkgever. Je werkgever kan namelijk bezwaar aantekenen tegen een bedrijfsongeval. Bijvoorbeeld door aan te tonen dat de werkplek veilig is. Of dat er voldoende voorzorgsmaatregelen genomen zijn. Als dit niet bewezen kan worden dan moet je werkgever opdraaien voor alle kosten.

Verzekering tegen bedrijfsongevallen met letsel.

Een werkgever is verplicht om verzekeringen af te sluiten tegen bedrijfsongevallen. Als deze verzekering niet aanwezig is dan is de werkgever altijd aansprakelijk. De meeste werkgevers hebben dan ook zo’n verzekering afgesloten. Ze doen meestal niet moeilijk over het uitkeren van letselschade doordat de verzekering dit zou dekken. Helaas loop je hier dus tegen een probleem aan. De verzekeringen zelf willen vaak niet meewerken en doen er alles aan om aan te tonen dat er geen letselschade betaalt hoeft te worden. Het kan een aanrader zijn om een jurist op de zaak te zetten. Een jurist kan meestal meer uit de zaak halen en werkt op basis van no-cure no-pay. Als de rechtszaak gewonnen wordt dan worden alle kosten van de jurist verhaalt bij de verzekering. Je hoeft zelf niet te betalen voor een rechtszaak. Helaas zijn er nog veel werknemers bang om hun baan te verliezen als ze eenmaal weer kunnen werken. Een jurist helpt om alles in goede banen te begeleiden zodat een baan gewoon behouden wordt. Het loont echt om een jurist op de zaak te zetten bij een bedrijfsongeval.



Financiële schade bij letselschade

Je vraagt jezelf misschien af waarom je financiële schade wil verhalen bij letselschade. Dit heeft te maken met een gemis aan inkomsten. In het begin wordt je loon doorbetaalt, maar na een bepaalde periode kan dit nog maar 70% zijn. Daarnaast moet je extra kosten maken om te herstellen denk bijvoorbeeld aan extra zorgkosten en misschien zelfs aanpassingen in huis. Naast de financiële schade die je kan claimen heb je recht op smartengeld. Door de schade die je opgelopen hebt heb je last van gederfde levensvreugde. Je kan bepaalde dingen misschien tijdelijk niet meer doen die je eerst wel gedaan had. Je hebt hiervoor recht op smartengeld. Dit geld moet gezien worden als een compensatie om weer levensvreugde te krijgen. Bijna iedereen heeft recht op een financiële vergoeding bij letselschade. Het is alleen de vraag hoe hoog dit bedrag wordt.

Letselschade als zzp’er.

Officieel moet je als zzp’er zelf verzekert zijn tegen bedrijfsongevallen. Alleen er zijn uitzonderingen waarbij je de schade wel kan verhalen op de opdrachtgever. Bijvoorbeeld als je door een opdrachtgever wordt ingehuurd om op de bouwplaats bij te springen. Als je letselschade op de bouwplaats oploopt dan kan je dit verhalen op de opdrachtgever. De opdrachtgever moet dan wel aantonen dat de bouwplaats inderdaad niet veilig was om op te werken. Wettelijk gezien wordt dit hetzelfde aangepakt als een bedrijfsongeval met eigen medewerkers. Het maakt dus niet uit of je bent ingehuurd als zzp’er of freelancer. Je kan de opdrachtgever aansprakelijk stellen bij een bedrijfsongeval met letsel. Werkgevers blijven altijd verantwoordelijk voor de omstandigheden waarin medewerkers werken.

Werkgever aansprakelijk stellen.

Als je letselschade hebt opgelopen tijdens een bedrijfsongeval dan moet je officieel de werkgever aansprakelijk stellen. Dit moet je schriftelijk doen met een brief of e-mail. In deze brief geef je aan wat er gebeurt is en welk letsel je hierdoor hebt opgelopen. Daarnaast laat je weten dat je de opgelopen schade door het bedrijfsongeval vergoed wilt zien. Het is belangrijk om in de brief te zetten dat er een mogelijkheid bestaat dat je nog meer letselschade oploopt. Vervolgens moet de werkgever deze brief officieel overdragen aan de verzekering. Het is vervolgens een zaak tussen jouw en de verzekering om de letselschade te vergoeden.


Letselschade met auto van de zaak.

Bedrijfsongevallen vinden niet alleen plaats op kantoor, maar ook onderweg. Dit kan op weg naar een klant zijn of onderweg naar huis in een auto van de zaak. Een auto-ongeluk met een leaseauto of eigen auto kan onder letselschade behoren. Zelfs als je zelf roekeloos gereden hebt dan kan je baas aansprakelijk zijn voor de schade. Een letselschadevergoeding op de weg loopt vaak hoog op. Vooral als je blijvende schade hebt overgehouden aan het ongeluk. Het is vaak de zaak tussen de verzekering en jurist om uit te vechten wie er verantwoordelijk is. De werkgever hoeft hier zelf vaak niet voor te betalen en doet er niet moeilijk over. Dit komt doordat de meeste werkgevers verzekert zijn voor letselschade.

Letselschade in goede harmonie afronden.

De meeste werknemers durven niet goed de stap te zetten om letselschade te claimen. Toch is het slim om dit wel te doen. Vooral omdat je hierop recht hebt en het vaak gaat om duizenden euro’s. De meeste schade wordt gewoon in goede harmonie afgerond. Vooral omdat de werknemers verzekert zijn tegen letselschade. Je hoeft absoluut niet bang te zijn om een claim in te dienen en letselschade te verhalen op je baas.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3552x
Toegevoegd: 15-08-2016 11:36
Gewijzigd: 15-08-2016 23:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!