Verandering in advocatenland

Verandering in advocatenland

Verandering in advocatenlandHet inschakelen van een advocaat brengt nogal wat kosten met zich mee. Je bent zo 200 tot 250 euro per uur verder.

Het inschakelen van een advocaat voor een scheiding, een alimentatiekwestie of voor hulp bij ontslag kost de gemiddelde Nederlander al gauw 200  tot 250 euro per uur. De overheid betaalt echter voor dezelfde zaak bij dezelfde advocaat een tarief van € 128,21 als het om gefinancierde rechtsbijstand gaat. Een heel groot verschil. Iemand die net niet in aanmerking komt voor een bijdrage van de overheid moet dus meteen de volle mep betalen... Hierdoor is toegang tot juridische hulp voor een grote groep Nederlanders onhaalbaar geworden. De Nationale AdviesBalie is deze rechtsongelijkheid een doorn in het oog.


Hoe is het nu?

In 2004/2005 besloot de overheid dat het tijd was voor een nieuw systeem van gefinancierde rechtsbijstand. Dit uit sociaal oogpunt. Iedereen moest gebruik kunnen maken van juridische hulp. Ook de mensen met een minimaal inkomen. Op dit moment is het zo dat iedereen met een minimaal inkomen een tegemoetkoming in de kosten kan krijgen (dit heet ook wel een toevoeging). Zelf betaal je een eigen bijdrage. Deze wordt gebaseerd op de hoogte van je inkomen. De overheid betaalt vervolgens een tarief aan de advocaat. Dit tarief staat vast op € 128,21. Op deze manier kunnen mensen met een minimaal inkomen toch gebruik maken van juridische hulp.

 

Rechtsongelijkheid

Een goede en zeker sociale regeling. Alleen heeft deze regeling er ook voor gezorgd dat er een stuk rechtsongelijkheid is ontstaan. Heb je namelijk een inkomen net boven het minimum (al is het een paar euro), dan heb je een probleem. Op hulp van de overheid hoef je in dat geval niet te rekenen. Je zult de volledige juridische kosten zelf moeten betalen. Voor particulieren kost een advocaat al snel tussen de 200 en 250 euro per uur. Dit is voor de meeste mensen helaas niet op te brengen. Helemaal in deze tijd van crisis. De Nationale AdviesBalie geeft juridisch advies en ziet het vaak gebeuren dat mensen vanwege de kosten afhaken. Ze laten het er maar bij zitten, met alle gevolgen van dien. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Iedereen moet toegang hebben tot goede juridische hulp.

Verandering

De Nationale AdviesBalie denkt dat het tijd is voor een verandering. Er moet iets gebeuren om ervoor te zorgen dat mensen met een inkomen net boven de minimumgrens ook gebruik kunnen maken van juridische hulp. In deze tijd is een uurtarief van meer dan 200 euro per uur door steeds minder mensen op te brengen. Vandaar dat de Nationale AdviesBalie met een oplossing komt. ‘Wij zijn op zoek gegaan naar goede advocaten, die inzien dat het 200 euro per uur tijdperk voorbij is. Zij snappen dat het voor de consument onbegrijpelijk is, dat de advocaat voor de ene consument tevreden is met een tarief van € 128,21 van de overheid en de ander met precies dezelfde zaak het dubbele laat neertellen. En die moet het dan ook nog uit eigen portemonnee betalen!’, aldus Eric Coppens van de Nationale AdviesBalie. Via de site www.laagsteadvocatentarief.nl is het vanaf nu voor iedereen mogelijk om tegen het lage tarief, dat ook de overheid betaalt,  een goede specialist in te schakelen om te helpen bij een juridisch conflict.
 

Doel

Het doel van de website, is het toegankelijker maken van juridische hulp. Daarnaast hoopt de Nationale AdviesBalie dat ook andere advocaten in Nederland eens zullen nadenken over hun tarieven. Een verandering van de markt is op komst...


Een paar voorbeelden

In veel gevallen zijn de kosten voor een advocaat zo hoog, dat mensen het niet kunnen opbrengen. Ze zien daarom maar af van verdere actie. Dit met alle gevolgen van dien. Hier een tweetal voorbeelden:


Eva en Jeroen wonen al vijf jaar samen. Zij hebben samen ook twee kinderen. Het gaat niet goed en zij besluiten uit elkaar te gaan. Doordat zij alleen samenwonen, hoeven zij hun relatie niet via de rechter te beëindigen. Het verdelen van de spullen en het opstellen van de omgangsregeling doen zij zelf in goed overleg. Dit lijkt goed te gaan. Zij spreken af dat Jeroen een bedrag van 300 euro per maand aan kinderalimentatie betaald. Dit gaat even goed, maar na een aantal maanden besluit Jeroen niet meer te betalen. Eva trekt aan de bel, maar krijgt te horen dat ‘ze het zelf maar uit moet zoeken’. Jeroen is niet meer van plan te betalen. Doordat de afspraken over de kinderalimentatie niet door de rechter zijn bekrachtigd, kan Eva niet zomaar gaan vorderen. Zij zal dus naar de rechter moeten om de kinderalimentatie te regelen. Een dure aangelegenheid. Na de eerste afspraak met de advocaat blijkt dat Eva net iets teveel verdient om voor een Pro-Deo advocaat in aanmerking te komen. Het kostenplaatje zal dus behoorlijk zijn…
 
Een man is gescheiden. Er is geen omgangsregeling, maar meneer wil zijn dochtertje van 3 jaar oud dolgraag zien. Moeder werkt helaas niet mee. De man heeft een inkomen net boven de toevoegingsgrens en komt dus niet in aanmerking voor een bijdrage van de overheid. Hij moet alle kosten zelf betalen van zijn inkomen van 1700 euro netto per maand. Hiervan is hij 1200 euro kwijt aan vaste lasten en moet hij 400 euro alimentatie betalen aan zijn ex. Hij komt bij een advocaat en krijgt te horen dat hij wel degelijk recht heeft om zijn dochtertje te zien en dat een goede omgangsregeling zeker mogelijk is. De advocaat kan dit voor hem regelen. De kosten zullen echter wel tegen de 2000 euro lopen. De man kan dit met geen mogelijkheid opbrengen. Door zijn situatie en de scheiding heeft hij geen spaargeld. Hij kan het gewoon niet betalen. Het gevolg is, dat er dus geen omgangsregeling komt en hij zijn dochtertje niet ziet opgroeien.


Heeft u een goede advocaat nodig, maar tegen een betaalbaar tarief. Neem dan een kijkje op www.laagsteadvocatentarief.nl. Wij helpen u graag verder.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: mvbeek
Aantal keer gelezen: 6906x
Toegevoegd: 15-07-2014 11:08
Gewijzigd: 17-05-2015 15:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!