Samenwonen

Een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen?

SamenwonenAls je gaat samenwonen is het belangrijk om te kijken hoe je dit samen gaat regelen. Ondanks dat je niet denkt aan scheiden is het belangrijk om alles goed te regelen. Je weet nooit wat er in de toekomst gebeurt en het is dan fijn als alles goed geregeld is. Je kan alles regelen met een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk. De verschillen hebben we voor je op een rijtje gezet.

De verschillen bij een huurwoning

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap met elkaar hebt dan bij je automatisch elkaars medehuurder. Stel dat één van de twee komt te overlijden dan mag de ander in de huurwoning blijven zitten. Als je samenwoont bent je in principe geen medehuurder. Dit kan wel als het huurcontract op jullie naam staat. Als één van de twee komt te overlijden mag je in de huurwoning blijven wonen. Als deze op de naam staat van de overleden huurder dan kan het zijn dat je eruit moet. Dit kan je voorkomen door bij de huurbaas het medehuurderschap aan te vragen.

De verschillen bij een koopwoning

Als je met elkaar trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat wordt je automatisch beide eigenaar van de koopwoning. Er is wel een uitzondering en dat is als je trouwt onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Je kan hierin opnemen dat je partner bij trouwen of geregistreerd partnerschap niet mede-eigenaar wordt. Bij samenwonen ben je alleen mede-eigenaar als je de woning ook echt samen koopt. Het is niet mogelijk om dit alsnog te regelen met een samenlevingscontract. Je kan dit wel bij de notaris regelen met een nieuwe eigendomsakte.

Vermogen en bezittingen

Als je samenwoont, getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt bouw je samen bezittingen en vermogen op. Alle bezittingen en schulden zijn bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk van jullie samen. Als je dit niet wil dan kan je dit aangeven in bijvoorbeeld de huwelijkse voorwaarden. Je kan bijvoorbeeld bepaald vermogen of bezittingen uitsluiten. Als je gaat samenwonen dan is er officieel geen gemeenschap van goederen. Alleen de spullen die jullie samen kopen zijn van jullie samen. Eventueel kan je hierover afspraken maken in een samenlevingscontract.

Kinderen

Als jullie samen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap kinderen krijgen dan ben je automatisch beide juridisch ouder. Jullie hebben dan ook samen het gezag over de kinderen. Bij overlijden van één van de ouders gaat het kind ook automatisch naar de andere ouder. Bij een scheiding zal de ex ook kinderalimentatie moeten betalen en bijdragen aan de opvoeding en kosten. Bij een samenlevingscontract gaat dit anders. Het kind moet eerst bij de rechtbank officieel erkend worden. Je partner moet aangeven dat hij officieel de vader van het kindje is. In een samenlevingsovereenkomst moeten er ook afspraken gemaakt worden over wat er gebeurt bij overlijden etc. Het is ook belangrijk om een testament te maken. Als bij een samenlevingscontract één van de twee overlijdt ben je verplicht om de kind hun erfdeel uit te betalen. Het zou kunnen dat je hiervoor de woning moet verkopen. In een testament kan je opstellen dat de kinderen pas erven als beide ouders overleden zijn.

Erven

Als je getrouwd bent of ene geregistreerd partnerschap samen hebt dan ben je ook automatisch elkaar erfgenaam. Tenzij je dit anders geregeld hebt in een testament. Bij een samenlevingsovereenkomst ben je niet automatisch elkaars erfgenaam. Dit moet je apart regelen in bijvoorbeeld een testament.


De verschillen bij een scheiding

Ben je getrouwd? Dan kan je alleen scheiden via de rechter. Als je een geregistreerd partnerschap met kinderen hebt dan ben je ook verplicht om te scheiden via de rechter. Als er geen kinderen zijn en je hebt een geregistreerd partnerschap dan kan je zonder rechter scheiden. Met de hulp van een notaris of advocaat kan de scheiding dan officieel geregeld worden. Bij beide moeten er afspraken gemaakt worden over de partneralimentatie en het opgebouwde pensioen. Er zijn hierin wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je dit soort zaken uitgesloten hebt in de huwelijkse voorwaarden en het partnerschap. Als je een samenlevingscontract hebt of gewoon samenwoont hoef je niet naar de rechter. Je hoeft elkaar ook geen pensioen of alimentatie te betalen. Tenzij je dit hebt vastgelegd in een notariële akte. In het contract staat vaak opgenomen hoe deze ontbonden kan worden. Vaak is een brief naar de notaris voldoende om het contract te ontbinden.

Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen geregistreerd partnerschap en trouwen?

Het lijkt erop dat beide vrijwel hetzelfde zijn. Er zijn dan ook geruchten dat het geregistreerd partnerschap afgeschaft gaat worden omdat beide hetzelfde zouden zijn. Toch zijn er wel verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap. Het grote verschil is dat als er geen kinderen samen gekregen zijn dat je zonder rechter kan scheiden bij een geregistreerd partnerschap. Bij een huwelijk ben je altijd verplicht om via de rechter te scheiden. Nog een verschil is er bij een eventuele immigratie. Een huwelijk wordt overal geaccepteerd. Een geregistreerd partnerschap wordt niet overal geaccepteerd. Dit kan soms juridische problemen opleveren bij een immigratie. Eigenlijk zijn dit de grootste verschillen tussen beide.

Waarom kiezen tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap?

Meestal wordt er gekozen voor een geregistreerd partnerschap als beide al een keer eerder getrouwd zijn geweest. Er zit dan teveel emoties aan het huwelijk. Maar als er plannen zijn voor kinderen in de toekomst of als je wil emigreren naar het buitenland dan kan een huwelijk verstandiger zijn. De geschillen zijn vrijwel nihil en juridisch is alles gewoon goed geregeld als je gaat trouwen. Daarnaast is een huwelijk wereldwijd erkent. Dit is natuurlijk handig als jullie samen naar het buitenland gaan.

Waarom kiezen voor een samenlevingsovereenkomst?

Als jullie nog niet lang bij elkaar zijn is de stap om echt te gaan trouwen te groot. Het is wel belangrijk om vooral bij een koopwoning alles goed te regelen en op papier te zetten. Als er nog geen kinderen komen dan is een samenlevingsovereenkomst voldoende. Mochten er kinderen in het spel komen is het belangrijk om hier eventueel een testament voor bij te voegen. Je kan ook alles in één keer regelen door dan alsnog te gaan trouwen of voor een geregistreerd partnerschap te gaan.

Laat je goed voorlichten door de notaris

Ongeacht wat je gaat kiezen maak vooral een gesprek met de notaris. De notaris kan naar jouw persoonlijke situatie kijken. Als je bijvoorbeeld een woning gaat kopen heb je al een notaris nodig. Vaak kan je korting krijgen als de notaris meteen een samenlevingscontract of testament regelt. Een notaris kan je voorlichten wat je opties zijn en wat er eventueel allemaal mogelijk is. Een notaris kan je ook goed laten zien wat voor jouw belangrijk is om te weten qua verschillen. Je kan zo een keuze maken tussen een samenlevingscontract of toch gewoon een bruiloft.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2342x
Toegevoegd: 27-06-2017 10:29
Gewijzigd: 15-07-2017 11:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!