Liefdesverdriet verwerken: 6 tips

Liefdesverdriet verwerken: 6 tips

Liefdesverdriet verwerken: 6 tipsDe meeste van ons hebben wel eens liefdesverdriet gehad. En nee, dit is geen pretje. Maar toch kan ik je vertellen dat ook jij je liefdesverdriet zal kunnen verwerken. Het heeft alleen tijd nodig. Het is namelijk een proces waar je doorheen moet. En om je een beetje te steunen, heb ik hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet die jou wellicht kunnen helpen bij het verwerken van dat verdriet. Stay strong!

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is eigenlijk niks meer dan verdriet om je stukgelopen relatie of huwelijk. Verdriet hoeft zich niet altijd te uiten in letterlijke tranen – wat overigens wel vaak het geval is – maar zal zich vaak ook uiten in innerlijk verdriet. Dingen als somberheid, nergens zin in hebben en verminderde eetlust zijn bekende symptomen. Belangrijk om te weten is dat het hebben van verdriet na een verbroken relatie of huwelijk echt niks geks is. Je bent nou eenmaal een mens met gevoelens en mag er dan ook best om treuren.

En dan nu de tips

De tips die ik je hieronder geef, zijn slechts tips. Tips die het je gemakkelijker kunnen maken om je liefdesverdriet te kunnen verwerken. Wel is het zo dat ieder persoon anders met liefdesverdriet omgaat en verwerkt. Voor de één zullen bepaalde tips beter werken dan andere. Doe dan ook altijd waar jij je prettig bij voelt en denkt dat goed voor je is.

Tip #1 Verbreek het contact

Eén van de belangrijkste tips die ik je mee wil geven om je liefdesverdriet zo snel mogelijk te kunnen verwerken, is door het in ieder geval het contact te verbreken. En daarmee bedoel  ik dan ook helemaal. Dus niet alleen maar geen bel en WhatsApp contact, maar dus ook alle andere manieren waarmee je ook maar met je ex in contact kunt komen.
Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan alle social media. Wanneer jij op één of andere manier toch in contact kan komen met je ex, kan het alleen maar lastiger zijn om er op den duur overheen te kunnen komen. Wellicht lastig voor je, maar oh zo belangrijk!

Tip #2 Verwijder datgeen wat je aan hem of haar herinnert

Je probeert je ex te vergeten en over je verdriet heen te komen, maar dat zou nogal eens lastig kunnen worden als je er continue aan herinnert wordt. Denk bijvoorbeeld aan foto’s of aan een speciaal cadeautje dat je ooit van hem of haar hebt gekregen. Allemaal dingen die in de weg zitten bij het verwerken van jouw liefdesverdriet. Nou wil ik niet direct zeggen dat je alles wat jou aan hem of haar herinnert maar klakkeloos in de vuilnisbak moet gooien, maar het zou wel een handje helpen als je er niet continue mee geconfronteerd wordt. Pak dus alles bij elkaar en stop het bijvoorbeeld in een doos en zet het bijvoorbeeld op zolder of stop het in ieder geval weg.
Je weet nooit wat de toekomst je brengt. En dan zou het natuurlijk zonde zijn als je alles al hebt weggegooid. Maar evengoed ook hier geldt weer: Doe waar jij je goed bij voelt. Voelt het voor jou beter om alles weg te gooien en denk je dat jou dit gaat helpen? Doe dat dan ook.

Tip #3 Zoek afleiding

Wanneer je relatie eenmaal verbroken is, is de kans groot dat je met je gedachtes alleen maar bij je ex bent. Je gaat jezelf vragen stellen waarom de dingen zo gelopen zijn en vraagt je wellicht af wat je anders had moeten doen, etc. Of wel, de kans dat je ‘te veel’ over dat soort dingen na gaat denken is erg groot. En daarom is het zo belangrijk dat je nodige afleiding zoekt. Op deze manier zorg je er bewust maar ook onbewust voor dat je met je gedachtes ergens anders kunt zijn. Bij dingen die je leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan sporten, hobby’s, leuke dingen doen met vrienden en/of vriendinnen.


Tip #4 Creëer een doel en werk daar naar toe

Klinkt in eerste instantie misschien wat vaag, maar ik leg het je graag uit. Zoals de tip die ik je hierboven gaf, is afleiding ontzettend belangrijk. En wellicht heb je hier nog niet aan gedacht, maar bedenk bij jezelf eens wat je altijd graag had willen doen wat je altijd maar uitgesteld hebt. Uitgesteld hebt omdat je ex hier niks in zag of totaal andere interesses had waardoor je het eigenlijk altijd maar weggestopt hebt. Die ene hobby, passie en/of interesse. Je zult merken dat als je een bepaald doel voor ogen hebt en hier echt naartoe wilt werken, dit voor enorm veel afleiding kan zorgen. Het kunnen echt de meest simpele dingen maar ook de meest uitdagende dingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan doelen als het lopen van een marathon, fitter worden, gewicht verliezen, etc.

Tip #5 Geef jezelf niet de schuld

Een andere ontzettende belangrijke tip die ik je mee wil geven, is dat je zeker niet alleen maar jezelf de schuld moet gaan geven van de verbroken relatie. Natuurlijk zijn er dingen waarvan je achteraf denkt van, dat had ik anders moeten doen. Maar besef je ook dat je niet alles jezelf kunt verwijten. Wellicht paste jullie gewoon niet goed genoeg bij elkaar of is er simpelweg te veel gebeurd. En nee, ook die ander is niet perfect – ook al was dat in jouw ogen wel zo. Wees realistisch en kijk ook eens goed en kritisch naar de ander. Ook hij of zij zal niet alleen maar positieve kanten hebben, net als jij. Dit kan erg lastig zijn, zeker omdat jij denkt dat die ander in jouw ogen gewoon perfect is. Maar geloof me, naargelang van tijd zal je in gaan zien dat het echt niet alleen maar aan jou lag.

Tip #6 Zie het als een proces

Dat je liefdesverdriet hebt door een verbroken relatie of huwelijk is niks meer dan normaal. Daar zijn we namelijk mens voor. Geef het verwerken van liefdesverdriet dan ook de nodige tijd. Zie het als een proces waar je doorheen moet. Klinkt misschien wat raar, maar je zou het enigszins kunnen vergelijken met het verliezen van iemand. Wanneer je namelijk iemand dierbaars verloren hebt, zal je daar om moeten rouwen en dat kost tijd. Dit noemen ze het rouwproces. Voor de één zal dit wat meer tijd in beslag nemen dan voor de ander. En zo is het ook met het verwerken van liefdesverdriet. Het is een proces, een verwerkingsproces. En ja, hoelang dat duurt is natuurlijk afhankelijk van veel verschillende factoren, maar besef je wel dat dit iets is waar je doorheen zal moeten komen.

Hulp bij het verwerken van liefdesverdriet?

Naast de tips die ik je ze zojuist heb gegeven, zijn er natuurlijk nog ontzettend veel andere dingen die jou kunnen helpen om over je liefdesverdriet heen te komen. En ieder persoon is weer anders. Voor de één werkt tip #2 weer het beste, voor de ander nummer 5 weer beter. En ja, er zullen vast ook andere dingen zijn die helpen die ik nog niet genoemd heb. Maar in de basis is het belangrijk om te beseffen dat die ene breuk niet hoeft te leiden tot een minder leuk leven. in tegenstelling zelfs. Er zijn namelijk zoveel leuke en lieve mensen op deze aarde. Je moet ze nou eenmaal nog tegenkomen ?


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: John69
Aantal keer gelezen: 427x
Toegevoegd: 07-05-2023 13:47
Gewijzigd: 08-05-2023 14:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!