Het is iedereen aan te raden om zijn of haar financiële kostenplaatje te kennen. Iedereen, die een huishouden voert, onafhankelijk van het aantal personen dient te weten wat er in een maand aan geld binnenkomt (de inkomsten) en waaraan het geld wordt besteed (de uitgaven). De inkomsten zijn vaak alleen het salaris of een uitkering, soms ook een winstuitkering, eens per jaar vakantiegeld en een 13e maand in de maand december (geldt niet voor iedereen). De uitgaven kun je verdelen in vaste lasten en variabele uitgaven. De vaste lasten zijn de huur of rente en aflossing, gas, water, elektriciteit, diverse verzekeringen (huis, auto, zorg, rechtsbijstand enz.), internet, abonnement telefoon, loterij, goede doelen enz. Deze vaste lasten komen elke maand terug. De meeste vaste lasten zul je automatisch af laten schrijven, daar geef je dan een machtiging voor af. Voor elk gezin zijn de vaste lasten anders. De een betaalt huur, de ander betaalt voor zijn hypothecaire lening rente en aflossing, de een betaal veel voor energie, de ander heeft alles optimaal geïsoleerd en betaalt per maand veel minder (of hij heeft zonnepanelen). Voor een nieuwe auto betaal je meer verzekeringspremie dan voor een auto van 14 jaar.
Je betaalt per maand een bedrag een energie, gebaseerd op eerder verbruik. Breng dat verbruik terug en je gaat na de eindafrekening minder per maand betalen. Je betaalt veel rente voor je hypotheek.
Beantwoord eerst deze vragen en besluit pas dan of oversluiten je enig voordeel oplevert. Je kunt ook een gesprek aanvragen met een financieel adviseur. Pak steeds opnieuw je lijstje met vaste lasten erbij en als je dat nog niet hebt, maak er een. Je hebt op die manier een overzicht steeds bij de hand en je kunt je telkens weer afvragen welke vaste lasten kan ik proberen omlaag te brengen? Naast het feit dat je kunt proberen om de lasten omlaag te brengen kun je ook proberen het inkomen te verhogen. Zijn je inkomsten hoger dan je maandlasten (en dat is natuurlijk wel te hopen, anders kom je elke maand geld te kort) dan kun je een spaarpotje maken voor een wasmachine die stuk gaat, onkosten aan de auto, kortom voor onvoorziene uitgaven. Het reserveren van een bedrag, ook al is dat bedrag nog zo klein, is belangrijk om kosten op te kunnen vangen, die je niet kunt voorzien.
Het berekenen van je maandlasten gaat heel eenvoudig. Je noteert alles wat je per maand betaalt aan de hand van je rekeningafschrift van de bank of giro. Je maakt onderscheid in vaste lasten, die meestal automatisch worden afgeboekt en variabele afboekingen, de supermarkt, de drogist, de apotheek, de bakker, het benzinestation, de kledingzaak. Maak je voor het eerst een lijstje dan kun je de variabele kosten nemen van enkele maanden gedeeld door het aantal maanden om een beeld te krijgen wat je ongeveer uitgeeft per maand aan variabele kosten. In de maand dat je schoenen koopt is dat bedrag ineens een stuk hoger, logisch! Maak zelf die inschatting.
De vaste lasten zijn gemakkelijk terug te vinden. Neem de lasten per maand, per twee maanden, per kwartaal, per halfjaar en per jaar en reken die om naar de kosten per maand. Wanneer jij bijvoorbeeld gemeentelijke belasting moet betalen dan gebeurt dat vaak per halfjaar, reken dat om naar een bedrag per maand. Dat moet je dan alvast elke maand reserveren als vaste last. Betaal je onroerende zaak belasting dan betaal je die waarschijnlijk per jaar (kan ook per maand), reken ook dat bedrag om per maand en reserveer het. Zo kun je altijd en op tijd ook deze betalingen verrichten.
Als je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven (vaste en variabele kosten), dan ben je financieel gezond. Dan kun je wellicht een reservepotje maken voor de vakantie en onvoorziene kosten. Kun je de eindjes slechts heel moeilijk aan elkaar knopen, dan moet je maatregelen nemen. Begin hiermee op tijd. Probeer uit de schulden te blijven, bezuinig en bespaar op je uitgaven. Je hebt de maandelijkse kosten op een rijtje, je weet wat je inkomsten zijn, dus je weet wat je eventueel te kort komt. Neem alle kosten door, wat kan er minder, wat kun je helemaal missen enz.
Wellicht moet je belgedrag aangepast worden of je moet een ander of geen abonnement meer nemen. Je kunt een abonnement op een tijdschrift opzeggen (heel jammer, maar als het niet anders kan….). Ga op een andere manier boodschappen doen, want ook de kleintjes tellen mee. Eet bijvoorbeeld verse groente, kant en klaar gesneden en verpakte groente is vaak veel duurder. Koop kleding bij de outlet, ga online en zoek aanbiedingen, voordeelbonnen en acties.
Sluit je hypotheek over als je rentepercentage erg hoog ligt (vergeet niet om alle kosten die dat met zich meebrengt mee te nemen in je overweging). Ga zuinig om met energie. Kom in actie samen met je gezinsleden en je kunt een heleboel geld besparen op je maandlasten.