vrouw aan het mediteren

Mediteren voor beginners

vrouw aan het mediterenEr zijn steeds meer mensen die willen beginnen met mediteren. We komen erachter dat het niet alleen draait om onze lichamelijke gezondheid, maar ook om de gezondheid van onze geest. Veel mensen ervaren stress in hun leven en zijn op zoek naar een manier om meer rust te krijgen. Dit kan door middel van meditaties. In dit artikel vertellen we je meer over mediteren voor beginners.

Wat is mediteren?

Het is nog niet bij iedereen bekend wat mediteren nu eigenlijk precies inhoudt. Meditatie gaat over het leven in het moment en je hier geheel bewust van zijn. Het nu is eigenlijk het enige wat we hebben. Het verleden ligt al achter ons en we hebben geen duidelijk zicht op de toekomst. Toch zijn we in ons hoofd vaak nog met het verleden bezig of we bedenken allemaal toekomstscenario’s. We leven nooit helemaal in het moment, behalve op het moment dat we iets geweldig moois zien of als we bezig zijn met een extreme sport. Op dat moment zijn we ons geheel bewust van de wereld om ons heen en ervaren we een moment van geluk.

Tijdens een meditatie focus je je helemaal op het nu en word je je bewust van je lichaam en de wereld om je heen. Dit heeft een zeer rustgevende werking op onze lichaam en geest en het vermindert stress. In het huidige moment is er namelijk helemaal geen stress, behalve als er sprake is van een groot gevaar. De stress die we in onze huidige maatschappij ervaren is eigenlijk enkel gebaseerd op onze angsten en zorgen voor de toekomst. Door middel van meditatie kun je deze angsten en zorgen laten verdwijnen.

Mediteren voor beginners: hoe begin je?

Als je wilt beginnen met mediteren, moet je eerst op zoek gaan naar een rustige omgeving waar je dit kunt doen. Dit kan bijvoorbeeld thuis in een rustige kamer, maar het kan ook heel goed buiten in een park bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je tijdens de meditatie geen lichamelijke ongemakken ervaart die je van het mediteren kunnen afleiden. Draak daar comfortabele kledingstukken die wat losser om het lichaam heen zitten.

Het is vaak het beste om je meditatiemomenten echt in te plannen in je agenda. Anders komt er uiteindelijk vaak toch niets van. Plan de momenten in op vaste tijden op de dag. Neem ook echt de tijd voor de meditatie, want je hebt hier zeker op het begin echt rust voor nodig. Tijdens de meditatie dien je je ogen te sluiten en alle gedachten weg te laten trekken. Denk niet aan het verleden of de toekomst, maar voel alleen hoe je in het hier en nu bent. Probeer helemaal stil te zijn van binnen, maar forceer dit ook niet. Vergeet de wereld om je heen en probeer je op je lichaam en je ademhaling te focussen.

De eerste keren lukt het vaak niet om nergens anders aan te denken. Dat is niet erg. Als je maar enkele tientallen seconden aan niets hebt gedacht, ben je al een heel eind. Mediteren moet je steeds blijven oefenen en pas na een tijd lukt het je echt om gedurende de hele sessie stil te zijn van binnen. Je moet hier dus geduld mee hebben en niet gefrustreerd worden als het niet meteen lukt.

Mediteren voor beginners: twee meditatie oefeningen

Als we kijken naar mediteren voor beginners, zijn er gelukkig meer dan voldoende meditatie oefeningen te vinden. Het is niet zo heel moeilijk om deze meditaties uit te voeren, maar je moet er wel echt tijd en rust voor nemen. Hieronder vind je twee meditatie oefeningen die heel goed kunnen werken voor beginners.

Ademhaling meditatie

Als je begint met de ademhaling meditatie, moet je eerst gemakkelijk en comfortabel gaan zitten. Je mag in de Lotushouding of in kleermakerszit gaan zitten, maar je kunt deze oefening ook gewoon uitvoeren als je in een stoel zit. Zodra je goed zit, kun je je ogen sluiten. Dan begin je het ritme van je ademhaling te observeren. Je hoeft verder niets aan je ademhaling te veranderen. Blijf met je aandacht bij je ademhaling en voel het helemaal je lichaam in en uit gaan.Zeer waarschijnlijk zullen je gedachten afdwalen tijdens deze oefening. Het enige wat je dan hoeft te doen is je aandacht langzaam weer terugbrengen naar je ademhaling. Raak niet gefrustreerd en wordt ook niet boos op jezelf. Oordeel niet, maar breng enkel je aandacht weer terug. Het is niet vreemd als je gedachten meerdere malen afdwalen tijdens een meditatie oefening, zeker niet als je nog een beginner bent. Je gedachten gaan namelijk heel snel en denken binnen korte tijd alweer aan iets anders.

Vind je het echt lastig om je aandacht bij je ademhaling te houden? In dat geval kan het een goed idee zijn om zowel de inademing als de uitademing te tellen. Begin met één bij de inademing en tel twee op de uitademing. Blijf zo doortellen tot je bij tien bent en begin daarna weer bij één.

Loopmeditatie

Een andere meditatie oefening die veel beginners fijn vinden om te doen is de zogenaamde loopmeditatie. Zoals de naam al zegt doe je deze meditatie dus lopend. Je kunt hier dan ook overal mee oefenen, want je hoeft niet ergens te gaan zitten.

Bij deze oefening ga je eerst gewoon staan en richt je je aandacht op het gewicht in je voeten en het contact tussen je voeten en de grond. Voel hoe je voeten jou rechtop houden en in balans. Als je je aandacht helemaal op je voeten hebt gericht, kun je beginnen met lopen. Start eerst in een tempo dat iets langzamer is dan je normale tempo. Loop verder gewoon op dezelfde manier als altijd.

Richt je aandacht op de bewegingen die je maakt als je loopt en word je hier helemaal bewust van. Blijf je ook bewust van je voetzolen en voel hoe je hielen de grond raken en je voeten naar je tenen rollen om vervolgens weer van de grond los te laten. Wees je hiervan bewust bij elke stap die je neemt tijdens deze meditatie oefening. Voel ook de sensaties die je voelt, zoals het gevoel van je voeten in de schoenen, de sokken die om je voeten heen zitten en de tenen die elkaar raken.

Lukt het je om je aandacht bij je voeten te houden? Dan kun je nu langzaam de aandacht steeds meer omhoog verplaatsen, waarbij je je bewust wordt van de bewegingen van je lichaam tijdens het lopen. Je kunt er ook voor kiezen om de meditatie uit te voeren op blote voeten. Dan sta je goed in contact met de grond en kun je je nog beter bewust worden van de sensaties die je voelt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 2362x
Toegevoegd: 26-02-2016 15:25
Gewijzigd: 11-04-2016 22:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!