Midlife crisis onder de loep

Midlife crisis onder de loep

Midlife crisis onder de loepOngeveer een kwart van alle Nederlanders krijgt te maken met een midlife crisis en dan gaat het zeker niet alleen om mannen. Wanneer je herkent wat een midlife crisis is kun je het leed vaak behoorlijk verzachten en zeker wanneer je beseft dat veel leeftijdsgenoten hetzelfde ervaren.

Op deze pagina ontdek je wat een midlife crisis precies is en hoe je over een dergelijke crisis komt.

Wat is een midlife crisis?

Je gaat tijdens het leven verschillende fases door. De midlife crisis ontstaat rond het veertigste levensjaar en is de periode na ons volwassen leven en voor ons leven als senior. De midlife crisis wordt vooral geassocieerd door een man die een nieuwe auto koopt, een jonge vrouw als nieuwe vriendin heeft en ineens veel aandacht aan het uiterlijk besteedt. Het beeld klopt niet helemaal, want ook veel vrouwen krijgen te maken met de midlife crisis. De midlife crisis ontstaat over het algemeen vanaf ons 30e tot 60e levensjaar. Iedereen gaat de fase door, maar niet bij iedereen zal dit zich ontplooien tot een crisis. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat een midlife crisis een hormonale basis heeft. De midlife crisis is meestal niet te zien aan de buitenkant, maar veel beter aan de binnenkant. Vaak stelt iemand zich bij de midlife crisis vragen als:

  • Is dit nu het leven dat ik leidt?
  • Wie ben ik geworden?
  • Zijn mijn doelen behaald?
  • Ben ik gelukkig? 

Het is best bijzonder om jezelf dergelijke vragen te stellen, maar de uitkomst hoef niet altijd even positief te zijn. Je kunt ontevreden worden, een leeg gevoel krijgen of frustratie voelen. Tegelijk besef je dat al meer dan de helft van het leven voorbij is. Sommige mensen raken hier behoorlijk van in de war en beseffen dat het te laat is om sommige dromen nog te verwezenlijken. Uiteindelijk komt de midlife crisis neer op de kloof tussen wie je wilt zijn en wie je uiteindelijk bent geworden. De constatering dat je niet bent geworden wie je wilt zijn kan keihard zijn. In sommige gevallen kan een midlife crisis meerdere jaren duren.

Symptomen van een midlife crisis

De midlife crisis gaat samen met verschillende perioden. Op het ene moment kun je onrustig zijn en op het andere moment kun je bezig zijn met het veranderingen in je werk, manier van leven of op andere gebieden in het leven. Samengevat uit de midlife crisis zich met de volgende symptomen:

  • Verlangen naar vroeger. Het gaat vaak vooral om de studietijd of de periode op een middelbare school.
  • Levensdoel ontwikkelen. Het ontwikkelen van een levensdoel is iets waarmee je vaak je gehele leven bezig bent. Tijdens de midlife crisis leg je er nog meer de nadruk op.
  • Uiterlijk wordt veranderd. Je wordt een ander persoon en daar hoort het veranderen van je uiterlijk soms bij. Tijdens de midlife cisis probeer je er vaak anders en jonger uit te zien.
  • Risico’s nemen. Het nemen van risico’s wordt vooral door mannen gedaan en uit zich in het maken van grote investeringen of riskante ondernemingen.
  • Aan de slag met een droom. Mogelijk heb je een droom en nooit de tijd gehad om hier iets mee te doen. Tijdens de midlife crisis merk je dat de tijd begint te dringen en heeft men vaak de behoefte om iets met een droom van vroeger te doen.
  • Verslavingen liggen op de loer. De midlife crisis kan soms gevaarlijke gedaantes aannemen en zo liggen er ook verslavingen op de loer. Een verslaving aan alcohol of drugs heeft soms te maken met de midlife crisis.
  • Dure aankopen doen. Je hebt het gevoel dat je jezelf wilt bewijzen en op sommige momenten heb je daardoor de drang om kostbare zaken aan te kopen. Denk aan het kopen van een sportauto of een motorboot.
  • Sociale omgeving veranderen. Vaak wordt er afstand genomen van het gezin en gaat men tijdens de midlife crisis bijvoorbeeld weer naar vrienden van vroeger. 

Midlife crisis doorstaan

Een midlife crisis is niet altijd negatief en in veel gevallen bloeit er dan ook iets moois uit deze fase van het leven. Wanneer je op de juiste manier omgaat met deze fase kun je dus veel uit de midlife crisis halen en zeker wanneer je deze crisis toelaat. Je moet door de crisis heen om hem te overwinnen en wanneer je de signalen herkent wordt het gemakkelijker om je te behoeden voor de risico’s.

Neem geen ondoordachte beslissingen en blijf vooral met je omgeving in contact. Wanneer je ondoordacht of destructief wordt kun je hier later spijt van krijgen. Zorg dat je een positieve insteek behoudt en zoek naar zaken die echt belangrijk voor je zijn. Vraag je bij elke beslissing af of het de juiste is en of dat ook voor de lange termijn geldt. Wanneer je in de knoop zit met jezelf is het belangrijk om vroeg of laat hulp te zoeken. Een psycholoog kan door het stellen van de juiste vragen tot een oplossing komen en dat kan meer rust geven.
 
Het voorkomen van een midlife crisis is eigenlijk niet te doen. De midlife crisis is iets dat je overkomt en bijna niet te voorkomen valt. Leef zo bewust mogelijk om niet tegen de midlife crisis aan te lopen. Wanneer je een crisis ervaart ben je vaak te laat en moet je gewoonweg door deze periode heen. Je kunt een midlife crisis voorkomen door gedurende je leven bewust met jezelf bezig te zijn. Door bewust te zijn loop je niet ineens tegen een muur op en wordt het stellen van vragen heel zinvol.

Vraag af en toe aan jezelf of je gelukkig bent in de huidige situatie en beargumenteer zoveel mogelijk waarom dit zo is. Heb je het naar je zin op je werk? Ben je gelukkig in je relatie? Ben je blij met het huis waar je woont? En ben je tevreden met de vrienden die je hebt? Als je bewust leeft lijk je soms in de tijd stil te staan en voel je echt dat je leeft. Juist door deze bewustwording is de kans op een midlife crisis een stuk kleiner en kun je er doorheen in plaats van omheen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 5457x
Toegevoegd: 21-05-2015 09:05
Gewijzigd: 22-08-2015 12:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!