groenten tuin Zelfvoorzienend

Zelfvoorzienend leven: hoe doe je dat?

groenten tuin ZelfvoorzienendZelfvoorzienend leven lijkt de laatste jaren steeds meer een trend geworden. We zijn ons er steeds meer bewust van dat het voedsel dat we eten over het algemeen bewerkt is. Ook weten we dat onze manier van leven niet vriendelijk is voor het milieu. Hiervoor lijkt zelfvoorzienend leven de oplossing te zijn, maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

Met zelfvoorzienend leven kun je zover gaan als je zelf maar wilt. Je kunt er natuurlijk helemaal volledig voor gaan, maar niet iedereen durft zijn of haar huidige levensstijl op te geven. Dan kun je ook alleen je eigen kleding maken of een paar kruidenplantjes verbouwen. Elke stap die je zet is goed voor je eigen gezondheid en voor het milieu.

Stap 1: Bereid natuurlijke maaltijden

De beste stap om te beginnen met zelfvoorzienend leven is natuurlijke maaltijden bereiden. Hiervoor gebruik je dus enkel natuurlijk voedsel dat onbewerkt is, zoals groenten, fruit, vlees, vis en eieren. Voor de productie van dit voedsel zijn minder chemicaliën gebruikt. Kies ook voor groenten en fruit van het seizoen, want dit is verser en hiervoor hoeft minder transport plaats te vinden. Het kan soms lastig zijn om maaltijden te bereiden met enkel natuurlijke producten, maar op internet vind je hier gelukkig voldoende lekkere recepten voor.

Stap 2: Verbouw je eigen groenten en fruit

Je eigen groenten of fruit verbouwen kun je gewoon in je tuin doen of je kunt een aantal plantjes op je balkon plaatsen. Je kunt hiervoor ook het beste zelf compost maken. Dan weet je namelijk precies welke stoffen er in het compost zitten. Ook hoeft jouw tuin- en keukenafval in dat geval niet eerst naar een bepaalde organisatie te worden vervoerd om verwerkt te worden tot compost dat vervolgens weer door jou in huis wordt gehaald.

Stap 3: Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Een volgende stap naar zelfvoorzienend leven is het maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Zo kun je een soort allesreiniger maken door wat versgeperst citroensap op te lossen in water. Azijn kun je heel goed gebruiken om schimmels te verwijderen, om het toilet te reinigen of om de ramen te zemen. Wasmiddel kun je zelf maken door marseillezeep te raspen en dit op te lossen in kokend water. Eventueel kun je hier nog een beetje natuurlijk geurolie aan toevoegen. Elk chemisch schoonmaakmiddel kun je eigenlijk wel vervangen door een natuurlijk schoonmaakmiddel.

Stap 4: Maak je eigen verzorgingsproducten

In verzorgingsproducten zitten vaak allemaal ingrediënten die eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons zijn. Zo is shampoo bijvoorbeeld helemaal niet goed voor het haar en het maakt je haar vaak ook slapper. In plaats van shampoo kun je beter marseillezeep gebruiken (of het wasmiddel dat je eerder van marseillezeep hebt gemaakt!).

De meeste tandpasta’s bevatten fluoride en dit is niet goed voor ons gebit. Je kunt je eigen tandpasta maken door een paar muntblaadjes te stampen en dit te mengen met een eetlepel kokosolie en een eetlepel baking soda. Kokosolie is trouwens ook op andere manieren een heel goed verzorgingsproducten. Je kunt het gebruiken als lippenbalsem, bodylotion en gemengd met suiker ook als een lichaamsscrub.

Stap 5: Gebruik groene energie

Een volgende stap naar volledig voorzienend leven is zoveel mogelijk groene energie gebruiken. Deze energie is afkomstig van zone-energie, biomassa of wind- of waterkracht. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door over te stappen op groene stroom of groen gas. Als je echt zelfvoorzienend wilt zijn, kun je echter beter zelf stroom opwekken door zonnepanelen op je woning te laten installeren.

Stap 6: Maak je kleding zelf

Als je echt zelfvoorzienend wilt leven, moet je natuurlijk ook je kleding zelf maken. Kleding die in de fabriek wordt gemaakt, wordt vaak bewerkt met schadelijke chemicaliën. Daarnaast moet de kleding ook worden getransporteerd. Als je helemaal zelf je kleding maakt, is dit dus een stuk beter voor het milieu.

Kijk eerst eens wat je in de kast hebt liggen. Wellicht kun je enkele kledingstukken repareren of kun je hier andere kleding van maken. Als je nieuwe kleding wilt maken, kun je dit het beste doen door schapenwol te breien of te weven (het liefst van schapen die je zelf houdt). Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf kleding te maken van verantwoorde biologische stoffen.

Stap 7: Houd zelf dieren

Eet je nog wel dierlijke producten en wil je toch zelfvoorzienend leven? In dat geval kun je het beste ook zelf dieren houden. Kippen of ganzen houden is een goede start, omdat je dan ook direct eieren kunt eten. Daarnaast kun je konijnen of varkens houden voor het vlees en runderen of geiten voor de melk en later ook het vlees. Als je schapen of geiten houdt, heb je ook direct wol waarvan je weer kleding kunt weven of spinnen.

Stap 8: Repareer spullen die kapot zijn

Vaak rennen we direct weer naar de winkel om iets nieuw te kopen als het artikel kapot is. Het is echter veel beter om de spullen te repareren. Kijk eens goed of je het product zelf niet kunt repareren of vraag het aan een vriend of familielid die hier handig mee is. Eventueel kan iemand je ook leren om het zelf te maken of je kunt op internet opzoeken hoe je het repareert.

Stap 9: Maak je eigen  meubels

Als je geheel zelfvoorzienend wilt leven, dien je uiteraard ook je eigen meubels te maken. Niet iedereen is een echte klusser, maar je kunt dit natuurlijk wel leren. Begin met iets simpels, zoals een kleine tafel. Wellicht kun je later zelf een hele kast in elkaar zetten! Als materialen kun je bijvoorbeeld hout gebruiken of materialen die je over hebt van andere meubels of spullen.

Stap 10: Ruil spullen met anderen

Je kunt waarschijnlijk niet aan alle spullen komen die je nodig hebt en niet iedereen heeft tijd om te leren om dieren te houden, te naaien én meubels te maken. Probeer daarom spullen met andere te ruilen. Zo kun je bijvoorbeeld kleren ruilen of boeken, maar natuurlijk ook andere producten. Als jij goed kunt naaien, kun je ook voor iemand anders een paar kledingstukken maken en dit ruilen voor bijvoorbeeld een bank. Als je creatief genoeg bent en precies weet wat je iemand anders te bieden hebt, kun je gemakkelijk alle spullen verzamelen die je nodig hebt!

Helemaal zelfvoorzienend leven is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen kunnen hier gewoon niet de tijd voor vinden of willen er niet zoveel moeite insteken. Maar zoals al eerder gezegd: elke stap is er één en heeft een positieve invloed op je levenswijze en op het milieu. In dit stappenplan zijn vast wel een aantal dingen weggelegd die voor jou niet moeilijk zijn om toe te passen, dus je kunt hier vandaag nog mee beginnen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3357x
Toegevoegd: 10-02-2016 22:07
Gewijzigd: 14-03-2016 23:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!