elektronica winkel telefoons

Mobiel abonnement afsluiten: waar kies je voor?

elektronica winkel telefoonsJe gaat voor het eerst een nieuwe mobiel abonnement afsluiten of je wilt een nieuwe telefoon of overstappen van provider. Er lijken wel steeds meer providers bij te komen en er worden ook een groot aantal verschillende mobiele abonnementen aangeboden. Waar kun je nu het beste voor kiezen? Volg de stappen in dit artikel en ontdek welk mobiel abonnement het beste bij jou past.

Stap 1: Bepaal of je een mobiel abonnement of sim only wilt

Allereerst is het belangrijk om na te denken of je wel een mobiel abonnement wilt afsluiten. Misschien is een sim only een betere keuze. Bij het afsluiten van een mobiel abonnement krijg je gratis een telefoon aangeboden. Uiteindelijk betaal je deze kosten echter weer terug in de maandelijkse kosten van het abonnement. Je zit daarom vaak één of twee jaar aan een mobiel abonnement vast.

Als je kiest voor sim only, krijg je geen gratis telefoon. De maandelijkse kosten zijn daardoor echter ook een stuk lager. Een sim only abonnement kun je in een aantal gevallen ook maandelijks stopzetten, maar dan zijn de kosten per maand meestal wel iets hoger dan bij een eenjarig of tweejarig sim only abonnement. Meestal ben je uiteindelijk goedkoper uit met een sim only abonnement. De totale kosten van een mobiel abonnement gedurende de hele contractduur zijn namelijk vaak net iets hoger dan de kosten van een sim only abonnement en de aanschaf van een nieuwe telefoon (dezelfde als die van het mobiele abonnement).

Een mobiel abonnement afsluiten is vaak de beste optie als je graag de nieuwste telefoon wilt en hier geen budget voor beschikbaar hebt. Heb je echter nog een telefoon die je wilt blijven gebruiken of heb je voldoende geld om een nieuwe telefoon zelf te kopen? In dat geval kan een sim only abonnement een betere keuze zijn.

Stap 2: Schat in wat je maandelijkse verbruik is

Voordat je een mobiel abonnement afsluit, is het een goed idee om in te schatten wat je maandelijkse gebruik is. Gebruik je internet alleen af en toe om te whatsappen? Dan heb je waarschijnlijk niet zoveel MB nodig. Als je het internet op je telefoon echter ook regelmatig gebruikt voor het bekijken van video’s en het luisteren van muziek, dan kun je wellicht beter mobiel abonnement met een hogere internetbundel afsluiten. Kijk ook naar het aantal belminuten dat je maandelijks denkt kwijt te zijn en het aantal sms’jes.

Heb je je maandelijkse verbruik ingeschat en vind je de prijzen wel erg hoog van de abonnementen die hierbij aansluiten? Dan kun je kijken of je er niet voor kunt zorgen dat je minder mobiel internet en belminuten gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld zo vaak mogelijk WiFi gebruiken in plaats van mobiel internet. Dit kan tegenwoordig niet alleen thuis, maar ook op je werk, in de trein of in een restaurant. Verder kun je bijvoorbeeld vaker bellen via internet, waardoor je minder belminuten zult gebruiken. Als je hier rekening mee houdt, wordt je maandelijkse verbruik waarschijnlijk al een stuk lager en kun je kiezen voor een voordeliger mobiel abonnement.

Stap 3: Bepaal of je een eenjarig of tweejarig contract wilt

Als je ervoor kiest om een mobiel abonnement af te sluiten, heb je bij de meeste providers de keuze tussen een eenjarig en een tweejarig contract. Het voordeel van een eenjarig contract is dat je sneller kunt overstappen of een nieuwe telefoon kunt uitkiezen. Vaak moet je echter wel een bepaald bedrag bijbetalen voor de telefoon, omdat deze kosten dan  niet geheel worden gedekt door het totaal van de maandelijkse kosten die je in een jaar betaalt. Ook kunnen de maandelijkse kosten iets hoger uitvallen.

Veel mensen kiezen voor een tweejarig contract, omdat de telefoon dan vaak helemaal gratis is en de maandelijkse kosten lager zijn. Wel moet je er dan rekening mee houden dat je pas na twee jaar een nieuwe telefoon kunt aanschaffen of kunt overstappen naar een ander abonnement of een andere provider. Als je telefoon kapot gaat binnen die twee jaar, moet je alsnog hetzelfde maandelijkse bedrag betalen.

Stap 4: Ga na welke internetsnelheid je wilt

Een ander belangrijk punt om over na te denken voordat je een mobiel abonnement afsluit is de snelheid van het internet. De meeste providers bieden tegenwoordig al 4G internet aan, maar je kunt ook nog een mobiel abonnement met 3G internet afsluiten. Als je het internet slechts weinig gebruikt en alleen voor eenvoudige taken (whatsappen, iets opzoeken op Google), dan heb je voldoende aan 3G internet. Voor de meeste personen is 4G internet echter een betere keuze, omdat we tegenwoordig heel veel met internet doen. Houd er ook rekening mee dat de snelheid van 4G internet ook per provider en per mobiel abonnement kan verschillen.

Stap 5: Bedenk welke extra opties je wilt

Vaak is het mogelijk om bij het afsluiten van een mobiel abonnement te kiezen voor een aantal extra opties. Zo is het mogelijk om een bundel aan te zetten waarmee je onbeperkt kunt smsen of bellen. Andere providers bieden juist weer lage prijzen voor bellen en smsen in het buitenland. Bedenk welke extra opties voor jou belangrijk zijn, zodat je een mobiel abonnement kunt uitkiezen dat helemaal bij jou past.

Stap 6: Bepaal welke telefoon je wilt

Waarschijnlijk weet je al precies welke telefoon je wilt, maar het kan zijn dat je nog geen idee hebt. Als je een mobiel abonnement gaat afsluiten, heb je vaak de keuze uit de nieuwste modellen. Kijk welke nieuwe telefoons er allemaal zijn en bekijk de specificaties. Aangezien je waarschijnlijk één of twee jaar met deze telefoon zult moeten doen, is het belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. Houd er wel rekening mee dat het kan zijn dat je nog moet bijbetalen voor het allernieuwste model. Wil je niet bijbetalen voor de mobiele telefoon? Dan kun je beter kiezen voor een eerdere versie, aangezien dit dan in de meeste gevallen niet nodig is.

Stap 7: Onderzoek of je voordeliger uit bent met een alles-in-1 pakket

Er zijn veel providers die tegenwoordig alles-in-1-pakketten aanbieden. Normaal gesproken bestaan alles-in-1 pakketten alleen uit vast internet, televisie en telefonie voor thuis, maar er zijn steeds meer pakketten beschikbaar waarbij ook mobiele telefonie is inbegrepen. Met deze zogenaamde 4-in-1 pakketten ben je een stuk voordeliger uit. Kijk daarom eens of de provider waarbij je een 3-in-1 pakket hebt lopen ook de mogelijkheid biedt om een 4-in-1 pakket af te sluiten. Ben je ook van plan om voor je vaste internet, televisie en telefonie thuis over te stappen naar een andere provider? Kijk dan eens welke providers er 4-in-1 pakketten aanbieden en waar je voordelig zo’n pakket kunt afsluiten.

Stap 8: Vergelijk de verschillende aanbieders

Natuurlijk kiezen we het liefst voor het meest voordelige abonnement, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de services van de verschillende providers. Sommige providers hebben bijvoorbeeld veel storingen en van andere providers is bekend dat het internet soms niet goed werkt. Ga daarom eerst eens op zoek naar recensies van de verschillende aanbieders en kijk welke aanbieders jou het beste lijken. Daarna kun je een keuze gaan maken aan de hand van de prijzen en de mobiele abonnementen die worden aangeboden.

Stap 9: Kies voor een mobiel abonnement dat bij je past

Je hebt nu al je wensen op een rijtje gezet en je weet dus precies wat je wilt. Ook weet je al welke providers je het beste vindt. Nu kun je mobiele abonnementen van deze providers gaan vergelijken, zodat je erachter kunt komen met welk abonnement je het voordeligst uit bent. Er zijn verschillende websites te vinden waarop je eenvoudig de verschillende mobiele abonnementen van diverse providers met elkaar kunt vergelijken. Je kunt op dit soort websites al je wensen invullen en de vergelijkingswebsite berekent vervolgens automatisch de prijzen van de abonnementen van meerdere aanbieders. Zo vind je eenvoudig het voordeligste mobiele abonnement dat geheel aan jouw wensen voldoet!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 2985x
Toegevoegd: 29-02-2016 11:58
Gewijzigd: 13-04-2016 15:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!