Groenten kweken in jouw tuin hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Met een beetje ruimte, voldoende water en zonlicht kunnen jouw groenten uitgroeien tot ware parels! Hieronder vind je 3 groenten die je gemakkelijk zelf kunt kweken.
Vanaf begin maart kan je de aardappelen al voorzaaien of met andere woorden: laten voorkiemen. Laat de aardappelen spruiten op een koele en lichte plaats. Zodra de spruiten enkele centimeters lang zijn, is het tijd om te planten. In mei kunnen de aardappelen in de volle grond. Start eerst met de grond goed luchtig te maken en voorzie de grond van onkruid. Aardappelen houden van een losse grond, want hierin kunnen ze goed groeien zonder misvormingen. Dan vermeng je de grond met gedroogde koemest in een geul van 10 centimeter diep en laat ongeveer 30 centimeter tussen de verschillende aardappelen. Aardappelen houden niet van te veel water. Bij het aanplanten van de aardappel geef je deze voldoende water, en vervolgens geef je de aardappelen om de twee weken water. Wanneer de aardappelplant zo’n 10 cm hoog is, kan je beginnen met aanaarden. Breng de grond van tussen de rijen tot aan de plant. Het doel hiervan is om al het licht te vermijden want zodra er licht aan de aardappel komt, worden ze groen en giftig waardoor je deze niet meer kunt eten.
Elk jaar moet je courgettes opnieuw zaaien in het voorjaar. Vanaf half mei mogen de courgettes in de volle grond en zaaien kan van eind april tot eind mei. Voor het planten van courgettes kan je best ongeveer één vierkante meter voorzien per plant. Kies hiervoor zorgvuldig een windvrij plekje uit in de zon. De zaadjes dienen 1,5 tot 2 cm diep in de grond geduwd te worden. In het begin moet je ze niet te veel water geven. Na twee weken kan je ze wel veel water geven, die hebben ze nodig om te kunnen groeien. Na ongeveer zes weken kan je al voor het eerst courgettes oogsten. De groente is dan 15 tot 20cm lang.
Tussen begin maart en eind juli kan je starten met het zaaien van wortelen. Aangezien wortels een grote wortel maken onder de grond, is het het handigste om niet eerst in een pot te planten maar meteen in de volle grond. Net zoals de courgettes zaai je de wortels ook best op een zonnige plaats. Hierbij is het belangrijk dat de grond luchtig is. Indien dat nog niet het geval is, kan je wat zand door de bovenlaag mengen zodat de grond toch wat luchtiger wordt. Plant de zaadjes ongeveer 3 cm naast elkaar en bedek deze af met wat zand. De eerste weken mag je de wortelen regelmatig en voorzichtig water geven met een plantenspuit. Het kan drie tot 4 weken duren vooraleer de worteltjes zullen kiemen. Als je de bovenste laag zand aan de kant veegt en je de worteltjes dik genoeg vindt, kun je de wortelen oogsten. Meestal kan je dit doen door deze voorzichtig los te trekken aan het loof. Aangezien een moestuin steeds goed onderhouden moet worden, geven we graag nog enkele algemene tips. De eerste en misschien wel de belangrijkste tip die we willen meegeven is dat je niet mag vergeten te genieten van jouw moestuin. Kies enkel voor groenten die je zelf lekker vindt, het heeft geen zin om ze voor iemand anders te planten. Indien je meer kan oogsten door het opvallend goede weer, laat je groenten of fruit dan niet verkommeren. Ga ze alsnog op tijd oogsten en geef ze weg aan familie en vrienden of steek ze in de diepvries. Zo kan je er later nog van verder genieten. Zorg ervoor dat je niet teveel hooi op je vork neemt en start met een klein moestuintje. Je kan deze later altijd nog uitbreiden. Een moestuin vraagt wel wat werk en dus ook tijd, dus houd hier ook altijd rekening mee. Weet wel dat de ene groente meer werk vraagt als de andere. Dus je kan hier gerichte keuzes maken moest je bijvoorbeeld weinig vrije tijd hebben. Om niet voor verrassingen te komen te staan, is het handig om een moestuinplan op te maken. Dit kan erg handig zijn als je maar een klein stukje oppervlakte vrij hebt voor je moestuin. Je kiest je groenten en of fruit uit, welke je graag wil planten. Daarnaast is het ook belangrijk om even te kijken welke de goede en slechte buren zijn voor de gekozen groenten. Zo weet je welke je naast elkaar kan plaatsen, en welke beter verder van elkaar. Om het plan volledig te maken, kan je even uitzoeken wat de zaai-, -plant en oogsttijd zijn van jouw gekozen groenten. Met al de informatie die je nu hebt verzamelt, kan je aan de slag om een moestuin plan op te maken. Dit vraagt wel wat puzzelwerk, maar zal nadien zeker de moeite lonen!
Als laatste is van uiterst belang om na te denken over het water geven van je planten. De meest voorkomende reden waarom planten in een moestuin het niet overleven is doordat ze een gebrek hebben aan water. Lekkere verse en sappige groenten hebben nu eenmaal nood aan water. Kort na het zaaien en tijdens de bloei moet je ze steeds voldoende water geven. Maar let op dat je je planten ook niet té veel water geeft. De manier waarop je je planten water geeft kan verschillen. Opteer hier voor de meest praktische methode. Heb je een waterslang waarmee je met gemak bij je moestuin geraakt? Of leg je de keuze bij een uitgebreid druppelsysteem. Sommigen kiezen hiervoor ook voor een regenton. Kijk ook zeker even na of overvloed aan water gemakkelijk kan wegvloeien. Zodat je kan voorkomen dat je moestuin onder water staat.
Veel succes met het aanleggen van je moestuintje!
Heb je zelf geen groene vingers? Dan kan je nog steeds terecht bij groenten- en fruit verdelers voor lekkere verse groenten.