Naast dat zeegroenten gezond zijn, zijn ze ook erg lekker. Je kan tegenwoordig kiezen uit nogal wat soorten zeegroenten waarvan zeewier de bekendste is. Maar ook zeekraal en lamsoor zijn bekende groenten uit de zee. Opvallend genoeg gebruiken nog maar weinig mensen deze groenten bij hun maaltijden.
Zeewier is tegenwoordig meer een term in culinair opzicht dan dat er 1 eetbare zeegroente mee bedoeld wordt. Als men het over zeewier heeft dan bedoeld men daarmee doorgaans alle soorten wieren, zeegroenten, algen die eetbaar zijn. Zeewier wordt in de Aziatische keuken al eeuwenlang gegeten. In China, Japan en Korea is zeewier dan ook een normaal voedingsproduct. Maar ook in Nederland zijn er steeds meer verschillende soorten zeewier verkrijgbaar.
Is zeewier superfood? Als je wilt weten of zeewier superfood is, is het belangrijk om de term superfood te ontleden. Superfood bestaat eigenlijk niet. Want ieder voedingsmiddel heeft zijn voordelen en nadelen en ook goede en slechte eigenschappen. Wel zijn zeegroenten gezond en is het zeer uitgebalanceerd voedsel. Niet voor niets gebruiken Japanners zeegroenten in tal van gerechten. Te beginnen bij soepen en eindigend bij suhsi. Wil je toch de term superfood gebruiken? Dan kan je deze het beste verbinden aan zeegroenten.
In Nederland is het verboden om in het wild vruchten, bloemen, wilde planten en paddenstoelen te plukken. Dus ook het plukken van zeegroenten is verboden bij de wet. Wel is het zo dat het plukken wordt gedoogd, vermits je niet teveel in een keer plukt en niets vernielt.
Zeegroenten die groeien vlak bij de zee of in de zee zelf. Het zijn planten die eetbaar zijn. Zeegroenten die in de zee leven kan je het beste plukken bij laag water. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat deze gezonde groenten van zichzelf erg zout zijn. Eet dus nooit teveel in een keer. Zoals we in de inleiding al schreven zijn er nogal wat verschillende zeegroenten. De bekendste in Nederland is zeekraal.
Zeekraal is een van de meest bekende en meest gegeten zeegroenten. Deze groente wordt in Nederland maar ook in Frankrijk en zelfs Israël gekweekt. Maar je kan ze ook zelf plukken! Let wel op: Ook al komt dit plantje met name aan de Waddenzee volop voor, toch is zeekraal beschermd.
Hoe smaakt zeekraal? Wanneer je de groente rauw eet, in bijvoorbeeld een salade, dan voelt het lekker knapperig aan in je mond. Je kan de groenten echter ook opbakken en stoven. Naast zeekraal is ook lamsoor een populaire zeegroente.
Lamsoor is een verzamelnaam voor meerdere planten die eetbaar zijn en groeien in de duinen, pal boven de zeespiegel c.q. waterlijn. Tot de lamsoor behoort de zeeaster, zulte of zeelavendel. De plantjes hebben smalle, lange blaadjes die -met een klein beetje verbeeldingskracht- lijken op oortjes van lammeren.
De bloempjes van deze planten zijn lila gekleurd. Eet ze rauw of roerbak of stoof ze. Ten slotte nog even aandacht voor zeesla.
Zeesla is heerlijk als je dit een aantal minuten in flink wat boter bakt. Koel het vervolgens af gebruik het als een salade. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe en/of wat sap van citroen en je hebt een heerlijke en supergezonde salade. Zeesla is een zeewier en vind je met name in zogenoemde getijdenpoeltjes.
Zeesla zijn net vellen papier en groen gekleurd. Spoel zeesla altijd zorgvuldig af voordat je ze eet.
Zeegroenten groeien simpelweg overal waar de zee is en met name op plekken waar het zeewater het land raakt. In Zeeland vind je veel zeegroenten maar ook langs de Waddenzee. Tijdens eb heb je de meeste kans om zeegroenten te kunnen oogsten, zonder nat te worden in elk geval. Daarnaast vind je eetbare zeegroenten in de duinen, net boven de waterlijn.
Japanners zijn een volk dat al eeuwenlang zeewier consumeert. Japanners hebben ook de allerhoogste levensverwachting en dat kan bijna geen toeval zijn. Maar naast zeewier eten Japanners ook veel vis. Zeewier is zo gezond omdat het veel ijzer, jodium, kalk, talloze mineralen en veel vitamine B12 bevat. Vitamine B12 is een stofje die alleen voorkomt in dierlijke producten.
Eet je weinig tot geen vlees of vis? Dan is zeewier dé oplossing om toch aan jodium te komen. Jodium heeft het lichaam nodig zodat het de hormoonhuishouding in balans kan houden. Mensen met jodiumtekort krijgen vroeg of laat schildklierproblemen.
Let op: Zoals we hiervoor al schreven is zelf zeewier oogsten strafbaar. Er wordt langs de kust flink gecontroleerd en je riskeert dus een boete wanneer je ontdekt wordt.