Is komkommer gezond?
Eet je graag komkommer? Heb je je dan wel eens afgevraagd of komkommer gezond is om te eten? Komkommer wordt in Nederland veel gegeten en het kan ook gecombineerd worden in verschillende gerechten. Je kunt het ook zo los uit de hand eten. Komkommer biedt diverse mogelijkheden, zodat je heerlijk kunt genieten van deze gezonde groente.
Waar komt komkommer vandaan?
De komkommers die we eten zijn vaak afkomstig uit de Nederlandse kassen. Maar ze kunnen ook uit Zuid-Europese landen komen waarbij je kunt denken aan Spanje. Je kunt het hele jaar door komkommer kopen op de markt of in de supermarkt.
Hoe kun je komkommer het beste bewaren?
Als je een komkommer hebt gekocht, dan dien je deze te bewaren op een koele plaats, let op, NIET in de koelkast of in de diepvries. Je kunt komkommer maximaal twee weken bewaren. Verpak deze groente in folie, zodat uitdroging ervan voorkomen kan worden waardoor de smaak bewaard blijft.
Het bereiden van komkommer
Je hoeft een komkommer niet te schillen voordat je hem op gaat eten. Je dient hem wel eerst te wassen en het uiteinde van beide kanten moet je er wel afsnijden. Veel mensen eten komkommer rauw. Maar je kunt het ook bakken, stoven of koken. Let wel goed op dat wanneer je komkommer gaat koken, dat je hem niet langer dan tien minuten gaat koken.
Is komkommer gezond om te eten?
Komkommer valt onder de groenten en is erg gezond om te eten. Het bevat namelijk veel vezels en voedingsstoffen. Er zitten weinig calorieën in komkommer. Door komkommer te eten verlaag je ook het risico op chronische ziekten waarbij je kunt denken aan hart- en vaatziekten en aan een aantal vormen van kanker.
De teelt van komkommer
Als de komkommer in Spanje wordt geteeld, dan kost het minder energie dan in Nederland. Er worden in Spanje echter wel meer bestrijdingsmiddelen gebruikt. Om de komkommer te telen is er weinig land en water nodig. De boeren maken gebruik van regenwater, ze zuiveren dit en gebruiken het om de komkommers te laten groeien.
Voedingswaarden van komkommer
De voedingswaarden van een komkommer zijn hieronder weergegeven. Het gaat hierbij over de gegevens per 100 g/ml.
Energie
- Energiewaarde in kJ 54 kJ
- Energiewaarde in kcal 13 kcal
Vet
Vetzuur
- Vetzuren verzadigd 0,1 g
- Vetzuren trans 0,0 g
- Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis 0,0 g
- Vetzuren meervoudig onverzadigd 0,2 g
- Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis 0,1 g
- Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis 0,1 g
- Linolzuur 0,1 g
- ALA 0,08 g
- EPA 0,00 g
- DHA 0,00 g
Vezel
Eiwit
- Eiwit totaal 1 g
- Eiwit plantaardig 1 g
Vitamines
- Vitamine B2 0,01 mg
- Vitamine C 4 mg
- Retinol act equivalent 8 µg
- Vitamine D 0,0 µg
- Vitamine E 0,1 mg
- Vitamine B1 0,01 mg
- Vitamine B12 0,00 µg
- Vitamine B6 0,034 mg
- Folaat equivalenten 6,2 µg
- Nicotinezuur 0,2 mg
- Alfa-caroteen 0 µg
- Beta-caroteen 92 µg
- Luteïne 327 µg
- Zeaxanthine 0 µg
- Beta-cryptoxanthine 0 µg
- Lycopeen 5 µg
Overigen
- Alcohol 0 g
- Water 97 g
- Cholesterol 0,0 mg
- As 0 g
Koolhydraten
- Glucose 0,6 g
- Fructose 0,7 µg
- Lactose 0,0 g
- Maltose 0,0 g
- Saccharose 0,0 g
- Polyolen 0,00 g
- Koolhydraten 1,3 g
- Mono- endisacchariden 1,3 g
- Polysacchariden 0,0 g
Natrium/zout
- Natrium 0,002 g
- Zout 0,005 g
Mineralen
- Kalium 187 mg
- Magnesium 11 mg
- Calcium 20 mg
- Fosfor 32 mg
- IJzer 1,1 mg
- Selenium 0 µg
- Jodium 3 µg
- Koper 0,03 mg
- Zink 0,63 mg
Waarom is komkommer gezond?
Er zijn veel redenen op te noemen waarom komkommer gezond is. Om te beginnen is het goed om te weten dat de komkommer behoort bij de top drie van de meest gekweekte groente in de wereld. Maar wat zijn nu de redenen om juist komkommer te gaan eten?
- Komkommer vult de dagelijkse vitaminen aan. Het eten van komkommer helpt je lichaam om gifstoffen af te voeren. In komkommers vind je de meeste vitaminen, die je lichaam iedere dag nodig heeft. De schil kun je het beste laten zitten, want deze bevat veel vitaminen (de komkommer met schil wel goed met water wassen).
- Komkommer kan je lichaam rehydrateren. Als je geen tijd hebt om overdag genoeg te drinken, kun je een koude komkommer eten. De komkommer bestaat namelijk voor 90% uit water.
- Dankzij komkommer wordt de hitte op en in je lichaam verminderd. Ook wordt de pijn bij brandend maagzuur verzacht als je komkommer eet.
- Komkommer kan gifstoffen uitschakelen.
- Komkommer bevat veel vitamine B en zorgt voor een snelle opkikker.
- Komkommer voorziet jouw lichaam van huidvriendelijke mineralen. In veel spa’s worden komkommers door de kalium, magnesium en silicium veel gebruikt als de beste basis voor behandelingen.
- De spijsvertering wordt verbeterd dankzij het eten van komkommer en het helpt ook bij gewichtsverlies.
- Je ogen leven op door gebruik van komkommer. Als je zwellingen of wallen tegen wilt gaan kun je er een schijfje komkommer opleggen en dan worden de wallen of zwellingen verminderd.
- In komkommers zijn lariciresinol, pinoresinol en secoisolariciresinol aanwezig. Deze treden op tegen kanker.
- Komkommer helpt goed tegen diabetes en het vermindert je cholesterol.
- Last van een slechte adem? Eet dan komkommer, want dan wordt een slechte adem meteen weggenomen. Je kunt daarvoor het best een schijfje komkommer nemen en dit 30 seconden tegen je gehemelte aanhouden met je tong. De fytochemicaliën in de komkommer doden de bacteriën in je mond.
- De nagels worden ook glad en sterk door het eten van komkommer. Dit komt omdat er silicium (kiezelzuur) aanwezig is in de komkommer. Hierdoor gaan je haar en nagels glimmen, maar ze worden ook sterker. Haargroei wordt hierdoor ook weer gestimuleerd.
- Heb je last van een kater? Ook dan kan komkommer de helpende hand bieden. Voordat je naar bed gaat kun je het beste een paar schijfjes komkommer eten. Er zit namelijk veel vitamine B in en ook suiker en elektrolyten. Deze zorgen voor de nodige voedingsstoffen en daarnaast verlagen deze de kracht van een kater of hoofdpijn.
- De nieren worden in goede conditie gehouden met komkommer. Het verlaagt ook je urinezuur level in jouw lichaam. Daardoor blijven je nieren gezond.