Alle groenten en fruit bevatten zeer geconcentreerde hoeveelheden van de stofjes fytonutriënten. Meestal zijn dit de stoffen die de kleur geven aan fruit en groenten. Natuurlijk is het vrijwel onmogelijk om dagelijks van iedere kleur groente voldoende binnen te krijgen. Dat hoeft ook niet. Maar probeer wel tenminste van iedere kleur wekelijks een portie binnen te krijgen. Voor groene bladgroenten maken we echter graag een uitzondering.
We raden je aan om hier dagelijks minimaal 300 gram van te eten en tot 500 gram per dag voor alle groenten bij elkaar. Wat ons betreft horen daar ook rode groenten bij! Want wist je dat groenten (maar ook fruit) die oranje of rood gekleurd zijn veel bètacaroteen bevatten die het vormen van vrije radicalen tegengaan? Bètacaroteen helpt onder andere de huid te beschermen tegen de invloed van schadelijke UV-stralen. Hoe dat precies zit lees je hieronder.
Hierboven schreven we dat rode groenten gezond zijn omdat het onze huid tegen schadelijke stralingen beschermt. Bètacaroteen stimuleert bij ons mensen de aanmaak van een speciaal stofje genaamd melanine. Dat is als het ware onze natuurlijke bescherming. Maar rode groenten hebben nog meer gezondheidsvoordelen. Eet je voldoende van deze groenten dan gaat dit de veroudering van je huid tegen en geef jij je immuunsysteem een boost. Ook blijkt dat deze groentensoort goed is voor ons gezichtsvermogen. Voorbeelden van gezonde rood/oranje groenten zijn wortels, rode paprika's, spaanse pepers (groenten of niet? Verderop deze pagina meer daarover!), rode kool, tomaten en bietjes.
De chilipeper wordt ook wel gewoon een Spaanse peper of rode peper genoemd en behoort tot de planten van 't geslacht Capsicum waartoe ook de tomaat en de aardappel behoren. Daarom behoort de Spaanse peper automatisch tot de groenten.
Belangrijk om te weten is dat iedere kleur groenten weer zijn voordelen heeft. We raden je aan om dagelijks ten minste van een aantal kleuren voldoende groenten binnen te krijgen. Variëren dus!
Aan rode groenten (maar ook fruit) worden diverse eigenschappen toegekend. De voordelen daarvan hebben we verzameld en vind je hieronder:
Net zoals broccoli wel eens de gezondste groene groente wordt genoemd zijn er ook rode groenten die je absoluut vaak moet eten! Wat ons betreft zijn dit tomaten en rode paprika en deze zou je gewoon dagelijks kunnen eten.
Tomaten bevatten tal van vitaminen. Deze groente is vanuit Zuid-Amerika uiteindelijk naar Europa gebracht en daar mogen we nog steeds blij mee zijn. Tegenwoordig is de tomaat verreweg de belangrijkste groente in Europa. Deze supergezonde groentesoort bevat veel kalium, fosfor, ijzer en magnesium en daarnaast belangrijke vitaminen zoals vitamine A, B en C. Tomaat is ook een populaire 'snackvrucht'. De rode kleur is te danken aan het lycopeen.
Deze wordt met name tijdens het rijpingsproces in de tomaten gevormd. Lypoceen is een antioxidant en daarom erg gezond! Des te roder de tomaat des te gezonder hij dus is. Om optimaal van de gezondheidsvoordelen van de tomaat te profiteren raden we je aan om deze rauw te eten maar ook om te koken! Door te koken worden de celwanden van de tomaat namelijk afgebroken en komt er veel meer lypoceen vrij.
Naast tomaten bevatten ook rode paprika's veel kalium en vitamine A, B en C maar ook veel vitamine K en het belangrijke stofje mangaan. Met name de rode paprika bevat de meeste vitamine C van alle kleuren paprika's. De zoete smaak van de paprika is door geen enkele andere groente te overtreffen. De rode paprika kan rauw gegeten worden (is heerlijk door salades of gewoon simpel op een broodje met kaas!), gekookt of geroerbakt. Paprika's zijn oergezonde producten en daarnaast ook, net zoals de tomaat, lekker goedkoop.
Dan rijst de natuurlijk de vraag of ketchup en producten zoals tomatensaus in blik ook gezond zijn. In ketchup worden dan wel veel tomaten verwerkt en dus zou je denken dat het gezond is. Dat is in principe ook zo maar daarnaast bevat ketchup ook zeer veel suiker! Suiker is ongezond voor je en dus kan je ketchup maar beter laten staan. In een fles ketchup verwerkt de fabrikant zoveel suiker dat het aan ongeveer 40 suikerblokjes gelijk staat.
Dit verhaal geldt ook voor pizzasauzen en andere kant- en klare sauzen in blik. Naast suiker wordt er vaak ook nog eens veel zout toegevoegd. Wat betreft geconcentreerde tomatensaus uit blik is het een iets ander verhaal. Ja, fabrikanten voegen vaak zout toe maar veel minder suiker of helemaal geen suiker. Zelf tomatensaus maken door tomaten te koken is nog altijd het gezondste van alles maar geconcentreerde tomatensaus uit blik is een redelijk gezond alternatief en nog eens spotgoedkoop ook.
We adviseerden je in dit artikel al om dagelijks van meerdere kleuren groenten te snoepen. Dit adviseert het National Cancer Institute in de Verenigde Staten ook. Iedere kleur groente en fruit beschikt namelijk weer over zijn eigen, unieke en supergezonde stoffen. In de VS zijn ze hierin al een stuk verder dan bij ons in Nederland.
Zo loopt in de VS al jaren een bekende voorlichtingscampagne dat ‘5 a day, the color way’ wordt genoemd. Hierin worden de Amerikanen voorgelicht en geadviseerd om dagelijks zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten (en ook fruit) te eten. Nederlanders blijken bijvoorbeeld veel te weinig paarse groenten te eten.
Het is niet zo lastig als je denkt om dagelijks van alle kleuren groenten en fruit iets binnen te krijgen. Maak bijvoorbeeld voor tussen de middag een gezonde maaltijdsalade en varieer met enkele gekleurde groenten en voeg er een stuk fruit aan toe zoals appel. Als dessert voor na de avondmaaltijd kan je kiezen voor een kommetje yoghurt met daarin kersen of blauwe bessen.