Zowel mannen als vrouwen klagen er tegenwoordig openlijk over, nachtzweten. Het is alleen niet altijd duidelijk waar dat het nachtzweten nu vandaan komt. Het kan zijn dat er een bepaalde aandoening een rol speelt, die invloed heeft op de hormonen of een bepaalde medicatie, maar het is niet altijd helder wat het nachtzweten veroorzaakt. Dit is best lastig. Maar er zijn wel een paar oorzaken te noemen waardoor jij last kunt hebben van het nachtzweten en die worden nader besproken. Aan jou de taak om te herkennen of een van genoemde oorzaken in jouw geval het nachtzweten veroorzaakt.
Transpireren, daardoor raken veel mensen erg gefrustreerd. Ze vinden het vervelend, maar wist je dat het wel nuttig is voor je lichaam? De lichaamstemperatuur wordt hierdoor namelijk op een natuurlijke manier constant gehouden. Je hersenen reageren namelijk op een verhoogde lichaamstemperatuur door je bloedstroom te versnellen. Maar er wordt ook op gereageerd door de afgifte van enkele signaalstoffen. Hierdoor zullen de bloedvaten zich verwijden en voeren zo ook de warmte af. Onze zweetklieren, waar we er wel 5 miljoen van bezitten, produceren extra vocht. Je lichaam koelt weer snel af door de verdamping van het vocht. Zo zie je maar dat zweten wel degelijk nuttig is en dat we ons niet meteen druk hoeven te maken als we een keer zweten. Het wil namelijk zeggen dat je lichaam zijn werk goed doet en daar zou je zelfs blij mee moeten zijn! Transpireren is dus een heel normaal verschijnsel, badend in je eigen zweet wakker worden is dat uiteraard niet.
Het kan zijn dat je last hebt van nachtzweten en dat de omgeving daarin een rol speelt. Daarbij kun je denken aan een slaapkamer die te warm is. Als je overdag de verwarming aan hebt dan kan het in de avond op je slaapkamer erg warm zijn en dat is ten eerste vervelend om in slaap te komen, maar het is ook te warm als je vervolgens je slaapkleding aan hebt en onder de dekens of onder je dekbed gaat liggen. Een andere reden waarom het op de slaapkamer te warm kan zijn is dat je slaapkleding te dik is of de dekens zijn te warm. Ook een matras of dekbed van een bepaald materiaal kan de oorzaak zijn omdat deze niet goed isoleren waardoor het erg warm blijft. Hierdoor kan het transpiratievocht dat vanuit je lichaam wordt vrijgegeven moeilijk verdampen. De zweetklieren in je lichaam zullen daardoor actief blijven. Maar dit is niet vaak de reden van nachtzweten. Meestal heeft het nachtzweten een andere oorzaak.
Bij nachtzweten gaat het over overmatig transpireren. Het vindt plaats in de nacht en het kan erg ongemakkelijk zijn. Soms kan het een paar dagen of een paar weken aanhouden, maar meestal gaat het vanzelf weer over. Het kan helaas ook een lang aanhoudend probleem zijn. Je kunt dan wel eens badend in het zweet wakker worden. Je kussen is doorweekt en ook je nachtkleding en je dekbed kun je bijna uitwringen, dit is niet fijn wakker worden. Er zijn gelukkig vaak wel oorzaken te vinden als je last hebt van nachtzweten. Maar let goed op want deze zijn niet altijd direct en eenvoudig te vinden. Soms is het erg duidelijk waar je last van hebt, maar lang niet altijd!
Als vrouwen in de overgang zijn dan kunnen zij last hebben van nachtzweten. Ze hebben dan last van de nachtelijke opvliegers en deze zorgen er dan voor dat de lichaamswarme sneller toeneemt en de afgifte van de stresshormonen neemt ook toe. Dit zorgt er voor dat ze volop gaan transpireren. Je kunt altijd bekijken of je in de menopauze zit en dan kun je dit wellicht vertalen naar het gevolg, het nachtzweten. Maar het hoeft niet altijd de overgang te zijn, want er zijn ook andere factoren die nachtzweten veroorzaken.
Er zijn mensen die veel last hebben van nachtzweten en zij laten zich onderzoeken. Ook al worden er altijd diverse onderzoeken gedaan, het komt met grote regelmaat voor dat de oorzaak van het overmatig zweten onbekend blijft. Dit noemen ze idiopathische hyperhidrose. Dit komt in totaal voor bij ongeveer 1% van de mensen. Ze kunnen er ook overdag last van hebben. Je noemt het hyperhidrose als je oksel in vijf minuten tijd ruim 100 gram vocht kan produceren.
Maar wat zijn nu de oorzaken van nachtzweten? Hierbij kun je denken aan hormonale veranderingen, zoals de overgang. Maar het kan ook zijn dat het door bepaalde medicatie komt zoals het gebruik van antidepressiva. Mensen die depressief zijn kunnen deze medicijnen voorgeschreven krijgen en dus met regelmaat slikken. De bijwerking ervan kan nachtzweten zijn. Als je wordt behandeld tegen kanker met chemotherapie kun je ook last krijgen van nachtzweten, maar ook door stress en hormonale veranderingen door het gebruik van de pil kun je last hebben van nachtzweten.
Afname van testosteron bij mannen, de suikerziekte, tuberculose en een overactieve schildklier kunnen ook de oorzaak zijn van nachtzweten. Als je last hebt van koorts veroorzakende infecties kan het ook zijn dat je in de nacht overmatig gaat zweten of door gepeperd eten of alcoholgebruik. Zo zie je dat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn voor het nachtzweten, maar wat is bij jou de reden? Hebben genoemde oorzaken op jou betrekking? Daar kun je zelf een antwoord op geven en als je er niet uitkomt kun je altijd naar de huisarts voor een consult.
Samen met je huisarts kun je er achter proberen te komen wat de oorzaak is van het nachtzweten. Als jij je al een tijdje niet helemaal fit voelt is het in ieder geval aan te raden om ook deze klacht (het nachtzweten) bij je huisarts neer te leggen. Deze kan je dan onderzoeken op bepaalde aandoeningen. Hij zal proberen om er samen met jou achter te komen waardoor het nachtzweten wordt veroorzaakt. Het kan ook zijn dat hij niet tot een verklaring kan komen wat de oorzaak is van het nachtzweten.
Maar het kan ook zijn dat je last hebt van nachtzweten wat wijst op een HIV infectie of een vorm van kanker. Daar hoef je je niet meteen druk over te maken, maar het zou wel een mogelijk symptoom kunnen zijn maar dit gaat meestal samen met andere klachten, zoals dat je ineens veel kilo’s af gaat vallen zonder dat je daar een reden voor kunt vinden. Angst voor de diagnose is normaal, maar laat dit je niet ervan weerhouden om de arts te raadplegen. Angst kan namelijk een eigen leven gaan leiden en tot nog meer klachten leiden.
Op het moment dat je last hebt van nachtzweten is het belangrijk dat je probeert te achterhalen wat de oorzaak is. Als je deze weet kun je er vaak wat aan doen. Je kunt ook proberen om de vochtproductie te beperken. Het beste kun je voor je beddengoed en je nachtkleding dun katoen gebruiken. Daarbij is een goed ventilerend matras ook van belang en dit kan er voor zorgen dat het nachtzweten af gaat nemen. Stress kun je ook maar beter voorkomen net als warmte op je kamer, ventileer de slaapkamer goed, zodat je in een lekkere frisse slaapkamer je bed induikt.
Probeer ook zonder problemen je bed in te stap. Als je namelijk piekerend naar bed gaat is de kans dat je last krijgt van paniekaanvallen of van nachtzweten ook groter. Dit heb je vaak zelf in de hand. Dus zet je zorgen aan de kant als je gaat slapen en probeer te ontspannen als je naar bed gaat. Misschien een leuk boek lezen, even mediteren of op je ademhaling letten, doe ontspanningsoefeningen, of luister naar rustgevende muziek (kabbelend water en andere natuurgeluiden). Dit zorgt er voor dat je lichaam in balans komt en je kunt beginnen aan een goede nachtrust, hopelijk zonder nachtzweten.
Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je ’s ochtends heerlijk fit en vol goede moed om aan de dag te beginnen je bed uitstapt. Nachtzweten kan een behoorlijke impact hebben op je nachtrust. Blijf er niet alleen over tobben als dit erg lang aanhoudt, maar raadpleeg de huisarts. Erover praten en straks weten dat er niets ernstigs met je aan de hand is, kan tot gevolg hebben dat jij rustiger in slaap valt en minder last hebt van nachtzweten. Blijf niet in een cirkel ronddraaien, waar je niet uit komt, maar zoek hulp als het nachtzweten een grote last voor je is en niet vermindert als jij al de tips al hebt opgevolgd.