verliefd stel

Open relatie doen of niet?

verliefd stelJe hebt een relatie, maar je partner of jij wil een open relatie, wat doe je dan? Wat zijn de voordelen van een open relatie? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.

Open relatie

Als je partner opeens aangeeft een open relatie te willen, dan kan je leven op zijn kop staan. Veel mensen die dat te horen krijgen hebben het idee dat ze niet goed genoeg zijn of dat de ander ongelukkig is in de relatie. Voordat je gaat reageren is het goed om eerst even adem te halen en na te gaan wat de redenen kunnen zijn. Het hoeft niets met jou te maken te hebben dat de ander een open relatie wil.

In totaal gaat ongeveer 40-50% van de mensen in een monogame relatie wel eens vreemd. In totaal loopt ongeveer 30% van de huwelijken verkeerd af en meestal komt er dan een ander in het spel. Een open relatie zou de oplossing kunnen zijn. Bij een open relatie stel je je relatie open voor een derde. Je staat toe dat jij of je partner iets aangaat met een ander. Het kan liefde zijn, het kan ook verliefdheid zijn, maar het kan ook erotisch chatten zijn of seksueel contact. Het kan zijn dat je wil experimenteren, maar het kan ook zijn dat je uitdaging mist. Hoever je hierin gaat en welke grenzen je legt, is afhankelijk van je eigen wensen. Het kan zijn dat je het wil proberen en wil kijken wat het met jullie relatie doet. Maar afspraken maken en er over praten samen is heel belangrijk, zodat je allebei kunt kijken wat je aan kunt in een open relatie.

Open relatie en jaloezie

De reden dat veel mensen niet voor een open relatie kiezen, is jaloezie. Het idee dat je partner met andere vrouwen of met andere mannen is, daardoor kun je al heel boos worden. Het gaat over de jaloezie die in je zit. Het kan een stukje zelfvertrouwen zijn dat je mist, bij een open relatie kan je partner volledig voor jou kiezen, maar soms ook een andere vrouw of man willen. Maar je partner zal altijd bij jou terugkeren, maar dit kun je pas goed ervaren als je allebei dat vertrouwen hebt.

Open relatie, voordelen/nadelen

Bij een open relatie zijn er verschillende voordelen en nadelen:

  • Als je een open relatie hebt, dan kan het zijn dat je niet de aandacht krijgt die je wil. De aandacht zal verspreid worden bij meerdere mannen en/of vrouwen. Als jij meer tijd wil doorbrengen met je partner, kan het zijn dat je deze niet krijgt, omdat hij een open relatie wil en ook tijd wil voor anderen. Maar je kunt het ook anders zien, als jij namelijk meer vrije tijd wil, dan kan een open relatie juist wel ideaal zijn.
  • Het kan zijn dat monogamie je ongelukkig maakt. Het is namelijk niet natuurlijk. We denken dat we voor een persoon kiezen en als je een ander erbij pakt dan ga je vreemd. Maar er gaan erg veel mensen vreemd en trouw zijn aan een persoon is niet natuurlijk. In het dierenrijk is dat ook niet zo.
  • Bij een open relatie mag je seks hebben met anderen, maar dat hoeft niet. Je kunt ook afspraken maken dat je alleen zoent met anderen of alleen wat leuks gaat doen en geen lichamelijk contant hebt. Hoever je daar samen in gaat, beslis je samen. Mocht je wel eens behoefte hebben om contact met andere mannen of vrouwen te hebben, dan kan een open relatie wel de optie zijn om dat te ontdekken.
  • Je komt er bij een open relatie achter of dat hij of zij de ware is. Hoe meer je met anderen afspreekt, hoe eerder je er achter kunt komen of diegene waar je nu bij bent echt diegene is waar je zoveel van houdt. Je kunt hierdoor ontdekken wat je fijn vindt en of je wat mist in je huidige relatie, daar kun je dan samen ook over praten.
  • De reden dat sommige mensen voor een open relatie kiezen is, omdat ze dan meer zin krijgen in seks. Het geeft nieuwe inzichten en je eigen relatie kan hierdoor veel beter worden.
  • De meeste mensen die een open relatie willen, gaan na een paar maanden anders kijken naar hun eigen relatie en worden weer opnieuw verliefd op hun partner.
  • Je gaat elkaar niet opeisen wanneer je een open relatie hebt. Soms kan een relatie verstikkend werken, je gaat eisen stellen aan elkaar. Binnen een open relatie doe je dat niet en maak je duidelijke afspraken waar je het samen over eens bent. Je bent van niemand, je bent geen bezit en bij een open relatie geef je elkaar wat meer ruimte die je in een relatie vaak nodig hebt, ruimte die je helaas ook vaak mist. Je relatie zal door een open relatie eerder minder benauwd zijn en langer vol te houden zijn.
  • Duidelijke afspraken zijn bij een open relatie van groot belang. Wat vertel je wel en niet tegen elkaar? Hoever mag de ander gaan? Wil je er bij zijn? Mag het bij je thuis? Allemaal dingen waar je over na gaat denken en waar je het samen echt over eens moet zijn wil je samen kiezen voor het aangaan van een open relatie.

Hoe werkt een open relatie?

Bij een open relatie is het belangrijk dat je stapje voor stapje gaat kijken wat je wil. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

  • Een van de twee zal aan hebben gegeven een open relatie te willen of er voor open te staan. De ander zal hier van schrikken en het even willen laten bezinken.
  • Na een tijdje komt de ander er op terug, dit kan twee kanten op. Of diegene staat er voor open of hij of zij wil er niets van weten. Vanaf dat moment is praten juist heel belangrijk. Samen zul je moeten kijken of je er uit kunt komen en wat dat dan kan betekenen. Ben altijd duidelijk en concreet naar elkaar over wat je af gaat spreken. Wat mag er, als er voor een open relatie gekozen wordt, gedaan worden bij de eerste date? Waar liggen de grenzen?
  • Als je weet wat je wil en de ander gaat daar mee akkoord, dan ga je eigenlijk uit je comfortzone. Het kan erg spannend zijn en het kan fijne momenten opleveren. Je krijgt aandacht van anderen, maar het kan ook onzekerheid bij jou opleveren wanneer je weet dat je ander met een ander aan het daten is. Denk eens goed na over hoe je hiermee om kunt gaan. Het kan zijn dat je extra bevestiging nodig hebt van je partner, vraag hier dan ook om en leg uit waarom je deze nodig hebt. Het gaat er om dat je elkaar durft en kunt vertrouwen.
  • Meer intimiteit kan betekenen dat je eigen relatie ook fijner wordt. Je krijgt meer inspiratie en je eigen leven wordt een stuk fijner. Maar het kan ook zorgen voor onzekerheid. Zorg dat je open blijft naar elkaar en blijft praten hierover, zodat het niet ten koste gaat van je eigen relatie. Het kan zijn dat je merkt dat het voor jou niet werkt. Of dat je te onzeker bent, durf dit dan ook te bespreken met je partner. Het is namelijk niet de bedoeling dat het ten koste gaat van je bestaande relatie.
  • Privacy is heel belangrijk in een open relatie. Wat deel je namelijk met elkaar als je een date hebt gehad? Geef duidelijk aan waar jouw behoeften liggen en wat wil je wel en wat wil je niet weten? Ga ook na wat je wel of niet wil vertellen. Je hebt allemaal een bepaalde mate van privacy nodig en dat is ook gezond. Laat elkaar hierin vrij en accepteer dat ook van elkaar. Het is hoe dan ook even wennen in een open relatie en je zult elkaar en ook jezelf beter leren kennen.
  • Genieten hoort bij een open relatie, durf jij je meteen over te geven? Hoe reageer je als je weet dat je partner ook gelukkig kan zijn bij een ander? Denk er eens over na en durf er ook over te praten met je eigen partner.
  • Jaloezie kan heel snel opspelen, maar besef ook dat dit normaal is. Je hebt altijd de aandacht op elkaar gericht en nu verdeel je je aandacht. Het kan zijn dat je bang bent om je partner te verliezen. Praat daar dan ook samen over.

Open relatie en regels

In een open relatie is openheid van belang, maar ook afspraken en regels horen er bij. Alles draait om eerlijkheid, vertrouwen en respect:

  • Eerlijkheid: Eerlijk zijn is heel belangrijk. Onzeker voelen is niet prettig, geef daarom duidelijk aan wat je grenzen zijn en waar je bent geweest. Maak afspraken in hoeverre je details vertelt aan elkaar, maar geef wel duidelijk aan waar je bent geweest of wanneer je een date hebt, zodat de ander zich niet druk hoeft te maken.
  • Vertrouwen: Je hebt vertrouwen nodig in je partner en in je relatie en dit moet je kunnen tonen. Als je geen vertrouwen hebt in elkaar, dan zal onzekerheid en jaloezie opspelen en dat kan ten koste gaan van je eigen relatie, wat immers niet de bedoeling is. Als je geen vertrouwen hebt in je partner bij een open relatie, dan is het beter om niet voor een open relatie te kiezen. Als je partner een open relatie wil en jij niet, geef dan niet zomaar toe, maar praat er over. Je gaat je er alleen maar onzeker door voelen als je partner een date heeft. Dat werkt niet.

Respect: Respect is in iedere relatie belangrijk. Je blijft altijd rekening houden met de gevoelens van de ander en blijf met elkaar praten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4141x
Toegevoegd: 05-08-2016 08:23
Gewijzigd: 21-08-2016 22:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!