Relatieproblemen zorgen voor stress en hebben daardoor een negatief effect op de gezondheid. De weerstand kan lager worden, men kan last van hoofdpijn krijgen, een slechte huid en haaruitval. Relatieproblemen zijn slecht voor een goede nachtrust en kunnen een negatief effect hebben functioneren van de maag en darmen. In spieren kunnen zich spanningen opslaan welke zorgen voor een stijve nek, schouders of rug.
Oorzaken welke aan relatieproblemen ten grondslag liggen kunnen uiteenlopend zijn. Veel oorzaken van relatieproblemen zijn ontrouw, geldproblemen, seksualiteit, ruzies, verbaal geweld, zelfstandigheid, zorg, slechte communicatie en (verschillende) verwachtingen. Hieronder worden verschillende oorzaken van relatieproblemen toegelicht.
Binnen een relatie kan men uit elkaar groeien. De verwachtingen welke je over de relatie had blijken niet uit te komen. De verwachting was dat jullie bij elkaar passen maar dit blijkt niet zo te zijn. Ieder gaat steeds meer zijn eigen weg.
Door de drukte worden de dagelijkse handelingen een routine en men begint langs elkaar heen te leven. Er zijn weinig of geen diepgaande gesprekken meer, men heeft geen besef meer wat in de ander omgaat. Er is geen zin of geen tijd om samen leuke dingen te ondernemen.
Relatieproblemen door geldproblemen
Geldzorgen kunnen een relatie behoorlijk onder druk zetten. Geldzorgen worden binnen een relatie een probleem als deze niet goed worden besproken. Of niet goed besproken kunnen worden. Verschillende opvattingen met betrekking tot het uitgeven van geld kunnen de relatie op scherp zetten. Men kan elkaar zaken gaan verwijten over geld wat door de ander wordt uitgegeven. Uitgaven welke in de ogen van de ander onverantwoord zijn.
Onder verbaal valt schreeuwen, schelden, tieren en razen maar ook kwetsende opmerkingen behoren tot verbaal geweld. Ook de opeenstapeling van kleinerende en/of minachtende opmerkingen zijn enorm destructief voor degene die ze ondergaat. Door verbaal geweld ontstaat er binnen de relatie grote machtsverschillen. Waarbij degene die het verbale geweld ondergaat sociaal geïsoleerd kan raken. Verbaal geweld is vaak de voorbode van fysiek geweld.
De basis van elke relatie is wederzijds vertrouwen. Als één van de partners vreemd gaat dan zal dit het vertrouwen in de ander schaden. De bedrogen partner kan tevens met de angst blijven zitten de ander te kunnen verliezen. Bij het uitkomen van het ontrouw kunnen de emoties zo hoog oplopen dat de bedrogen partner direct de relatie zal beëindigen. Als de partners besluiten bij elkaar te blijven dan zal er veel werk aan de winkel zijn om het onderlinge vertrouwen weer op te bouwen.
Het hebben en geven van zorg voor elkaar is een belangrijke pijler waarop een relatie rust. Er is aandacht en toewijding voor elkaar nodig. Relatieproblemen ontstaan als er onvoldoende aandacht voor elkaar is, en als er verschillens in verlangens en behoeftes ontstaat. In de praktijk vertaald dit zich naar geen of weinig rekening met elkaar houden, geen of weinig tijd voor elkaar nemen en er regelmatig alleen voor staan.
Met het verstrijken van de jaren kan je beleving van seksualiteit veranderen. Wat betreft seksuele behoeftes en verwachtingen kunnen partners uit elkaar groeien. Problemen doen zich voor als één van de partners meer behoefte heeft aan seks dan de andere partner. Of als de andere partner alleen nog maar seks heeft om de andere partner een plezier te doen en/of zelf geen plezier en opwinding meer aan de seks beleeft. Een verlaagd libido van de partner kan er toe leiden dat de andere partner eerder geneigd zal zijn om vreemd te gaan, met alle gevolgen van dien.
Ruzies binnen een relatie zijn normaal en hoeven op zichzelf niet te betekenen dat een relatie slecht is. Ruzies klaren de lucht en geven duidelijkheid over de standpunten. Ruzies kunnen tot relatieproblemen leiden als deze niet goed uitgesproken worden, steeds heftiger worden en het een vast patroon van communiceren beginnen te worden. Het spreekt voor zich dat ruzies welke leiden tot (verbaal) geweld de relatie verder onder druk zullen zetten.
Om een relatieprobleem te kunnen oplossen zal eerst duidelijk moeten zijn wat de oorzaak van het relatieprobleem is. Als er niet een direct aanwijsbare reden voor de relatieproblemen aan te wijzen is dan kan het helpen om na te gaan sinds welke periode de problemen spelen. Ga na wat er rond die periode in jullie levens in veranderd, hier ligt misschien de bron van de relatieproblemen.
Relatieproblemen hoeven niet één duidelijk aanwijsbare reden te hebben, vaak is het een optelsom van verschillende pijnpunten. Inzicht in deze pijnpunten helpt je bij het zoeken naar een oplossing.
Om de relatieproblemen te kunnen oplossen is het van belang dat beide partijen stoppen met het maken van verwijten aan elkaar. Zaken zullen opeen constructieve manier uitgesproken moeten worden om naar een oplossing toe te kunnen werken.
Het besef dat relatieproblemen niet alleen door de ander worden veroorzaakt is een belangrijke stap om relatieproblemen te kunnen oplossen. Binnen een relatie gaat het om de interactie, communicatie en dynamiek tussen twee partners, waarvan je zelf ook onderdeel bent. Zelfreflectie is daarom een belangrijk onderdeel voor het oplossen van relatieproblemen.
Relatietherapie kan uitkomst bieden indien men het gevoel heeft er samen niet uit te komen of zelf al verschillende (mislukte) pogingen om er uit te komen heeft ondernomen. Relatietherapie wordt vaak ingezet als laatste redmiddel. Voorwaarde om tot succes te komen bij relatietherapie is dat beide partners ervoor openstaan.