veiling auto's

Openbare veilingen, hoe werkt dat?

veiling auto'sSteeds vaker kom je ze tegen, de openbare veilingen. Maar weet je wat dit zijn en hoe dat het allemaal in zijn werk gaat? In dit artikel geven we je er een antwoord op hoe openbare veilingen werken en jij kunt meteen ontdekken wat de voordelen voor jou zijn. Wil en kun jij hier ook gebruik van maken?

Veiling

Bij een veiling gaat het over een markt waarbij een of meerdere objecten toe worden gewezen aan bieders aan de hand van regels. In de regels staat hoeveel iemand moet betalen als hij wint, wat afhankelijk is van het bod en de biedingen van de andere bieders. Het is belangrijk van tevoren de regels te kennen, zodat je weet waar je aan mee gaat doen en wat dan de rechten en plichten zijn.

 • Een veiling is een ander woord voor een openbare verkoop.
 • Bij een openbare veiling zijn de plaats en de tijd van tevoren bepaald. De voorwaarden die bij de koop gelden zijn ook van tevoren bekend.
 • De prijs moet tot stand komen tijdens de openbare veiling.
 • Bij een veiling gaat het over een methode van verkoop waarbij veel regels gelden.

Soorten veilingen

Er bestaan verschillende soorten veilingen. Er wordt een onderscheid gemaakt in een vrijwillige veiling en een executieveiling. Bij de vrijwillige veiling wordt gehouden wanneer de verwachting is dat de onderhandse verkoop niet snel een koper op zal leveren. Het kan ook zijn dat er met een openbare verkoop een hogere opbrengst verwacht wordt. Een andere naam voor een executieveiling is een onvrijwillige openbare verkoop. Deze methode wordt toegepast wanneer bezittingen van een schuldenaar te gelde gemaakt worden om uit de opbrengst de vordering van de executerende schuldeiser te voldoen. Wanneer er over de executieveiling wordt gesproken, dan wordt er geveild in opdracht van een schuldeiser. Het kan zijn dat iemand zijn schulden niet heeft betaald en dat de schuldeiser dan de optie heeft om zijn vordering te verhalen op de bezittingen van deze schuldenaar. Soms moeten er dan spullen verkocht worden.

De notaris en veilingen

Wanneer er openbare veilingen gehouden worden, is het belangrijk dat er een notaris wordt aangewezen. Deze speelt namelijk een centrale rol in het geheel. Er zijn namelijk Algemene Voorwaarden voor Executieveilingen (AVVE 2006) opgesteld en daarin staan de functie en de bevoegdheden van de notaris:

 • Een notaris maakt om te beginnen eerst de veiling en de veilingvoorwaarden bekend.
 • Een notaris informeert, desgevraagd, de gegadigden, voordat tot het bieden wordt overgegaan, zo goed mogelijk omtrent de voor rekening van de koper komende belastingen, kosten en lasten.
 • Een notaris heeft de bevoegdheid tijdens de zitting:
  • een bod niet als zodanig te erkennen;
  • een of meer gegadigden van de veiling uit te sluiten;
  • bij de inzet de veiling te hervatten bij het voorlaatste bod, opnieuw tot afslag over te gaan, de veiling af te gelasten of te onderbreken;
  • andere noodzakelijke maatregelen te treffen.
 • Een notaris stelt vast of er bij het uitbrengen van het bod een zodanige vergissing is gemaakt, dat de bieder niet aan het uitbrengen van zijn bod gehouden kan worden.
 • Het oordeel van de notaris is beslissend omtrent alles wat zich tijdens de veiling voordoet en de uitleg of de toepassing van de veilingvoorwaarden.

Veilig gaat niet door…

Het is mogelijk dat een object tot vlak voor de veiling terug wordt getrokken. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Het object is inmiddels vrijwillig ondershands verkocht.
 • Er is inmiddels een regeling getroffen met de executerende schuldeiser.
 • Er is inmiddels een verzoek ingediend bij de voorzieningenrechter tot onderhandse executieverkoop.

Openbare veiling

Bij de openbare veiling gaat het over een veiling waarbij je goederen geveild kunnen worden aan de hoogste bieder. Het is altijd zo dat een openbare veiling op tijd openbaar wordt gemaakt en deze is dan ook open voor het publiek. Er bestaan verschillende soorten veilingen waar je ook een kijkje kunt nemen.

Meedoen aan veiling

Het kan zijn dat je bepaalde objecten voor een lage prijs wil bemachtigen en dan kan de veiling een goede optie zijn. Het is bij een veiling belangrijk dat je er op tijd bij gaat zijn en in gaat zetten. Maar er zijn altijd mensen die er overheen kunnen bieden dus daarbij moet je er voor zorgen dat je weet dat je je budget kent. Laag inzetten is het beste, dan kun je altijd opbieden en ook over anderen heen bieden. Soms moet je met een vast bedrag opbieden (een minimaal bedrag). Dit staat in de regels en daardoor is het goed om deze van tevoren door te nemen. Weet wat je gaat doen bij een veiling en wat je rechten en plichten zijn. Als je dit doet, dan weet je ook waar je mee akkoord gaat en kun je veilig meedoen aan een veiling. Neem voor jezelf een maximum bedrag in je hoofd dat je gaat bieden, houd rekening met de kosten enz. die er nog bijkomen als jij het object krijgt toegewezen. Stop als je maximum is bereikt.

Voorwaarden veiling

Bij een veiling gelden altijd voorwaarden. Het zijn de regels waarin staat waar iedereen zich aan moet houden en ook wordt er veel over de kosten in besproken. Zorg daarom dat jij weet wat de kosten zijn, zodat jij ook mee kunt doen aan een veiling. Het kan zijn dat je objecten af moet halen, het kan ook zijn dat verzenden mogelijk is. Ook daar zijn dan weer extra kosten aan verbonden. Hoe moet de betaling plaatsvinden als je hebt gewonnen en wanneer? Allemaal dingen die je van tevoren wil weten, zodat je een gewonnen veiling snel af kunt handelen. Doordat er steeds meer veilingen in opkomst zijn, is het goed om te kijken waar je mee gaat doen en wat de voorwaarden zijn. Bij twijfel of het veilig is, raadpleeg dan deskundigen hierover of ga op zoek naar een veiling die wel goed staat aangeschreven. En nogmaals houd rekening met de bijkomende kosten anders kom je van een koude veiling thuis?

Bij een veiling is het belangrijk dat je goed gaat kijken welke kosten er aan verbonden zijn, wanneer de veiling gaat beginnen en wanneer deze gaat eindigen, maar ook welke producten of objecten er worden aangeboden. De kans is groot dat het per veiling sterk kan wisselen. Er zijn ook veilingen die een breed assortiment hebben en daarom is het goed om je daar ook in te verdiepen. Houd het allemaal maar eens goed in de gaten en dan kom jij er achter hoeveel goedkoper het allemaal kan wanneer je van de online veiling gebruik gaat maken. Veel mensen doen er aan mee en schrijven zich in. Jij kunt daar ook gebruik van maken en bekijken wat dan de voordelen zijn voor jou. Met een veiling bij de hand kun je veel geld besparen en kun je mooie dingen scoren. Het is daarom goed dat wanneer je iets zoekt, je ook eens op de veiling gaat kijken of dat het toevallig wordt aangeboden. Je hebt altijd een kans dat het er toevallig bij staat, dus neem even de tijd en bekijk of dat het er bij staat. Doe een bod en wie weet heb jij het dan voor een mooie prijs snel in je bezit.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3153x
Toegevoegd: 30-06-2016 19:41
Gewijzigd: 24-07-2016 00:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!