mining rig

Wat is Ethereum?

mining rigHeb je wel eens gehoord van Ethereum? Mensen die met bitcoins in de weer zijn, zullen vast wel weten waar het over gaat. Toch is het nog vrij nieuw en is het voor velen prettig om meer uitleg te krijgen over wat Ethereum is. Daarom wordt er in dit artikel meer aandacht besteed aan wat Ethereum is en wat de mogelijkheden zijn.

Ethereum

Je hebt misschien wel eens gehoord van Ethereum. Het is momenteel erg in opkomst. Om duidelijk te maken wat het is, kan er een link worden gelegd met de bitcoin. Bitcoin is de virtuele munteenheid die veel heeft gedaan voor geldtransacties. Ethereum zou dit gaan doen voor social media, het sluiten van contracten, berichten apps en nog veel meer.

Ethereum kan gezien worden als een internetproject. Het zou er voor moeten zorgen dat het uitwisselen van informatie, maar ook het vastleggen van afspraken decentraal geregeld kan worden (zonder tussenkomst van overheden, notarissen, banken of grote bedrijven).

Bij Ethereum wordt er ook gesproken over een blockchain. Om goed te begrijpen wat Ethereum doet, is uitleg over een blockchain nodig. Je kunt een blockchain zien als een groot openbaar register, in dit openbare register worden transacties bijgehouden. Doordat het openbaar is, kunnen veel mensen dus bekijken wat er in het register bij wordt geschreven en af wordt geschreven. Even terugkomend op de digitale valuta bitcoin zorgt dat ervoor dat hetzelfde stukje van de bitcoin niet twee keer uitgegeven kan worden. Maar wat is Ethereum dan eigenlijk?

  • Door Ethereum wordt ervoor gezorgd dat het gemakkelijker wordt om apps te maken die kunnen werken met een blockchain technologie.
  • Blockchain kan gezien worden als een technische basis onder het registreren van diverse transacties met de bitcoin (virtuele munteenheid).
  • Alle transacties die gedaan worden, worden via servers van bedrijven (te denken aan Facebook en Google) opgeslagen en gecontroleerd. Wanneer er gekozen wordt voor blockchain, dan is dat na een tijdje niet meer nodig.  Ethereum is er zodat ook mensen die geen expert zijn in blockchain er gebruik van kunnen maken. Het wordt gezien als een gemeenschappelijke taak om zo toepassingen te maken (deze was er nog niet).

Ethereum mogelijkheden

Er zijn veel hackers en ontwikkelaars die zich op het open source project hebben gestort. Momenteel wordt er gewerkt aan chat-apps, opslagdiensten en sociale netwerken. Veel staat nog in de kinderschoenen, maar de verwachting is dat er met name in de financiële sector op korte termijn al wat verwacht kan worden van Ethereum. Je kunt het namelijk gebruiken als een nieuwe digitale manier voor het afsluiten van diverse contracten. Er zijn al een aantal banken die hiermee aan het experimenteren zijn. Maar let op, want Ethereum kan ook gebruikt worden om de communicatie tussen apparaten die met internet verbonden zijn vast te leggen. Er zijn dus verschillende mogelijkheden, welke er precies zijn en wat de resultaten zijn daarvan, zal de toekomst verder uit moeten wijzen. Dit kan even tijd nodig hebben, maar wanneer het eenmaal draait weten we daar snel meer over.

Ethereum minen

De term Ethereum minen ben je misschien ook wel tegen gekomen. Om dit uit te leggen gaan we opnieuw terug naar de bitcoin. Op het moment dat de bitcoin populair werd, gingen veel mensen zich ermee bezighouden. Ze gingen zich bezighouden met het minen van bitcoins en het werd toen steeds moeilijker om deze te decoderen. Hierdoor werden de codes steeds complexer, een computer kon het toen niet meer aan. Na een tijdje vroegen de processen ook een enorme hoeveelheid stroom dat op den duur te veel werd. Er was een periode waarbij een particulier uiteindelijk meer aan energie moest betalen dan dat de bitcoins op zouden brengen. Er was toen een oplossing gevonden door de delvers, namelijk de miningpools. Er werden meerdere computers aan elkaar gekoppeld met grote aantallen videokaarten. Hierdoor leverde het samen meer rekenkracht op. Het voordeel was ook dat de energievraag hierdoor verdeeld kon worden.

Potentie Ethereum

Het kopen van Ethereum is erg interessant. Het zou als het vergeleken wordt met de bitcoin, meer potentie kunnen hebben. De potentie zou groter zijn dan die van de bitcoin, omdat Ethereum een ontwikkelplatform is waar diverse applicaties op gebouwd kunnen worden en er kunnen ook contracten worden afgesloten welke decentraal zijn. Dit heeft een groot voordeel en dat is dat data niet muteerbaar is. Een programmeur kan een contract wanneer het is gepubliceerd ook niet meer veranderen. Wanneer er gesproken wordt over de ether, dan gaat het over de onderliggende token van Ethereum. Deze fungeert als een brandstof voor het programma of contract. Hierdoor zullen er geen verspillingen van resources optreden. Het doel is dat wanneer er een contract in Ethereum draait, dat het nooit offline gaat. De eerste release heeft bewezen dat het kan, want het netwerk is toen niet offline geweest!

Meer over Ethereum

Sommige mensen zien Ethereum als een supercomputer. Het gaat over een programma dat eigenlijk iedereen op zijn of haar pc kan downloaden. Er wordt voor gezorgd dat iedereen die Ethereum heeft geïnstalleerd, samen handelingen uit kan voeren, als een geheel. Ethereum heeft daarvoor veel instrumenten tot zijn beschikking. Het zijn instrumenten die voorkomen in de vorm van smart contracts, dit noemen we ook wel slimme contracten. Er kunnen veel soorten instrumenten bestuurd worden door Ethereum. Het is namelijk naast een supercomputer ook een platform. De slimme contracten zijn apps en deze kunnen gemaakt worden voor Ethereum. Binnen Ethereum wordt er gesproken over Dapps, dit zijn Decentralized applications. Ze kunnen niet door één persoon of één organisatie beheerd worden. Ze zijn gedecentraliseerd, iedereen kan Ethereum op zijn pc downloaden. Bekende Dapps zijn Arcade City en Slock.it. Hier kun je online ook meer informatie over vinden, wanneer je hier meer over te weten wil komen.

Slimme contracten Ethereum

Bij een Dapp gaat het over het slimme contract met een frontend. Hierbij is de voorkant een normale website of een app (zoals we deze kennen). De achterzijde is het slimme contract dat op de Ethereum pc draait en deze kan diverse functies vervullen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om duidelijke regels te stellen tussen twee of meerdere partijen die elkaar niet kennen (dit heeft met vertrouwen te maken). Maar let goed op, want de slimme contracten kunnen ook met elkaar communiceren.

Munteenheid

Ethereum heeft een eigen munteenheid en dat is de ether en deze wordt toegekend aan de mensen die Ethereum op de pc hebben draaien. De enige munteenheid, die binnen het Ethereum geaccepteerd wordt, is de ether. De Dapps en de slimme contracten kosten geld, dit geld is besteed aan de computers waarbinnen het Ethereum netwerk draait.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 6112x
Toegevoegd: 30-05-2016 07:49
Gewijzigd: 07-06-2016 00:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!