Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Persoonlijke lening of doorlopend kredietGa jij binnenkort verhuizen en is het nogal een klushuis? Lees dan gauw verder want in dit artikel geven we je een aantal tips om hiermee financieel om te gaan!

Dan wil je de boel natuurlijk wel verbouwen. Voor de aankoop van je nieuwe woning heb je waarschijnlijk een hypotheek aangevraagd. De looptijd van zo’n hypotheek bedraagt 30 jaar. Als je de woning ook nog wilt verbouwen, dan zul je hier een persoonlijke lening voor aan moeten vragen. Deze looptijd bedraagt maximaal 15 jaar. Bij een persoonlijke lening kun je niet denken aan de verbouwing van een woning, maar bijvoorbeeld een verre reis met je gezin of voor het aanschaffen van een nieuwe auto. Je kunt dus voor diverse redenen een lening aanvragen. Hieronder omschrijven we welke redenen er allemaal zijn voor het aanvragen van een lening.

Veel mogelijk door lenen

Hoewel je bij een hypotheek ook geld verschuldigd bent aan een hypotheekverstrekker, wordt dit vaak anders gezien dan een persoonlijke lening. Bij zowel een hypotheek als een persoonlijke lening los je maandelijks hetzelfde bedrag af. Echter is het bij een persoonlijke lening een stuk makkelijker om het maandelijkse aflosbare bedrag te verhogen, aangezien je boetevrij kunt aflossen. De keuze om meer af te lossen kan zijn omdat je financieel meer onafhankelijk bent geworden. Voordat je besluit om een lening aan te gaan, zul je hier eerst goed over na moeten denken. Het is natuurlijk altijd beter om niet aan een lening vast te zitten. Toch komt het vaak voor, aangezien je er een hoop wensen mee kunt vervullen. Denk aan een goede laptop voor je studie, of het halen van je rijbewijs. 

Vaste lasten of meer flexibiliteit?

Als het gaat om een lening aanvragen, dan kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij een kredietverstrekker kiezen tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het is overigens wel handig om van tevoren te kijken bij welke kredietverstrekker je minder geld kwijt bent. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee leningen? Bij een persoonlijke lening bepaal je van tevoren hoeveel geld je leent en dit heeft dan een vaste looptijd. Hierbij zul je dus vastzitten aan dezelfde maandlasten. Denk aan het bedrag dat afgelost moet worden en de rente die je betaalt om te kunnen lenen. Bij een doorlopend krediet heb je meer flexibiliteit, aangezien je zelf kunt bepalen hoeveel geld je opneemt van het krediet. Hierbij is het mogelijk om het afgeloste bedrag weer opnieuw op te nemen.

Lenen bij onzeker inkomen

Hoewel een doorlopend krediet jou meer flexibiliteit geeft, is het bij het lenen van een groter bedrag verstandiger om een persoonlijke lening aan te gaan. Bij een doorlopend krediet heb je bijvoorbeeld geen vaststaande rente, dus deze is altijd variabel. Dit kan de ene keer heel gunstig zijn, maar de andere keer weer heel erg tegenvallen. Als je een zzp'er bent, dan kan het lastiger zijn om een lening te krijgen. Toch zijn er veel kredietbanken die dit wel verstrekken. Een zzp’er heeft geen vast inkomen, dus het is lastiger in te schatten of iemand wel of niet zijn maandelijkse lasten kan betalen. Als je een persoonlijke lening afsluit, dan kan dit tot 75.000 euro.

Wanneer kies je nou voor een persoonlijke lening?

Het is soms best lastig kiezen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Laten we werken met een paar voorbeelden. Stel je wilt een eenmalige uitgave doen waarvoor je nu even geen geld op jouw spaarrekening hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een auto. Dan is het verstandig om te kiezen voor een persoonlijke lening. Je kunt dan namelijk precies aangeven hoeveel geld je wilt lenen. Voordeel is verder dat je dus steeds precies weet hoeveel geld je elke maand af gaat lossen en als je de lening afsluit weet je al wanneer je voor de laatste maand aflost. Niet voor niets wordt een persoonlijke lening ook wel eens een autolening genoemd. 

Ideaal als je voor duidelijkheid en overzicht houdt

Het is bekend dat mensen die van duidelijkheid en overzicht houden vaak kiezen voor een persoonlijke lening. Ze weten dat ze door het afsluiten van een dergelijke lening nooit voor verrassingen komen te slaan. De lening is overzichtelijk; de begin- en einddatum is bekend en veel mensen vinden dat heel prettig als ze dan toch besluiten om een lening aan te gaan. Als je besluit om voor deze specifieke lening te kiezen, dan doe je er altijd verstandig aan om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Op die manier weet je namelijk zeker dat jij die persoonlijke lening kiest die bij jou past en die jou de beste voorwaarden kan bieden.

De voordelen van het afsluiten van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kan weer heel erg gemakkelijk zijn als je in tegenstelling tot de aankoop van een auto niet precies weet hoeveel geld je kwijt zult zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een verbouwing van jouw huis. Je kunt op voorhand natuurlijk wel een calculatie maken; het kan altijd mee- of tegenvallen. Met een doorlopend krediet kies je voor flexibiliteit. Je neemt op wat nodig is, kunt het geld dat je al eerder afgelost hebt opnieuw opnemen om de verbouwing uiteindelijk tot een goed einde te brengen. Het is goed te weten dat je bij een doorlopend krediet weliswaar te maken krijgt met een variabele rente, maar dat je alleen rente betaalt over dat deel dat je ook daadwerkelijk opgenomen hebt. 

Er is voor iedereen een perfecte lening beschikbaar

En zo is er dus een lening voor iedereen. Er kan wat dat betreft maatwerk geleverd worden. Koop je een auto, dan is een persoonlijke lening in principe de beste lening, voor een verbouwing is een doorlopend krediet waarschijnlijk een betere optie. Wees wel altijd eerlijk naar jezelf, welke lening je ook afsluit. Ken de lengte van de financiële polsstok, want je moet uiteindelijk natuurlijk de maandelijkse aflossing wel op kunnen brengen. Wees dus altijd eerlijk naar jezelf en leen niet teveel. Doe je dat, dan kan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet ook jou prima helpen. Wat dat betreft kunnen we ons in Nederland gelukkig prijzen met de vele mogelijkheden die er zijn. Want een flinke aankoop of investering komt vaak op een ongelegen moment!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 828x
Toegevoegd: 19-09-2022 16:53
Gewijzigd: 23-09-2022 12:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!