De pizza is vaak een maaltijd die je bestelt bij een pizzeria en laat thuisbezorgen. Toch is het niet heel moeilijk om zelf een pizza te maken. Als je zelf een pizza gaat maken moet je natuurlijk met de basis en dat is het pizzadeeg. In dit recept staat beschreven hoe je heel eenvoudig een goed pizzadeeg kan bereiden. Deze kan je vervolgens naar eigen smaak beleggen met van alles wat je maar op je pizza wilt.
Ingrediënten
Het typo 00 bloem is geen speciale soort bloem. Typo 00 is een term die bij bloem wordt gebruikt om aan het geven hoe fijn die gemalen is. Er zijn 5 soorten: typo 00, typo 0, typo 1, typo 2 en typo 3, waarbij typo 3 het grofst gemalen is en typo 00 het fijnst gemalen is. Voor het maken van pizzadeeg is het het beste om de typo 00 bloem te gebruiken. Om echt een Italiaanse pizza te maken, moet je ook even kijken of de bloem uit Italië komt en geen Nederlandse patentbloem is.
Neem een kom en doe daar de gist, het suiker en het water in. Meng dit mengsel goed door en laat het daarna voor ongeveer 5 minuten staan. Neem nog een kom en meng hierin het zout met de bloem. Maak vervolgens een kuiltje in het midden van de kom en giet hier de olijfolie en het gistmengsel in. Gebruik je handen om het deeg te kneden. Blijf dit doen totdat het deeg een samenhangend en elastisch deeg geworden is. Neem weer een kom en vet deze lichtjes in met wat olijfolie. Laat het deeg daarna in een met een vochtige theedoek bedekte ingevette kom voor ongeveer 80 tot 100 minuten staan op een warme plek. Op deze manier kan het pizzadeeg goed rijzen.
De pizza salami is een bekende en typische Italiaanse pizza die gekenmerkt wordt door de plakjes salami bovenop. In dit recept wordt goed beschreven hoe je zelf heel makkelijke een Italiaanse pizza salami kan bereiden.
Ingrediënten
Neem een kom en meng daarin het lauwwarme water met het gist en de suiker. Laat dit mengsel een ongeveer een kwartiertje staan. Doordat het water lauwwarm is, werkt het gist ook optimaal en de suiker helpt erbij om het proces op gang te brengen. Neem nog een kom en meng de bloem met het zout. Hier giet je vervolgens het gistmengsel en de olijfolie overheen en ga je dit voor ongeveer 10 minuten kneden met je handen. Het deeg zal steeds een meer samenhangend geheel worden en ook wordt het steeds soepeler. Hoe langer je het deeg kneedt, hoe sterker en soepeler het wordt. Neem de kom en vet deze een beetje in met olijfolie. Leg hier de deegbal in en dek de kom af met een vochtige theedoek. Zet de kom op een warme plek en laat de deeg ongeveer 90 minuten rijzen.
Verwarm de oven alvast voor op 260 graden Celsius. Het deeg kan nu in de gewenste porties verdeeld worden. Rol elke portie goed uit met een onder bloem bestoven deegroller. Maak er dunne ronde pizzabodems van en rol vervolgens de randen een beetje op, zodat de saus er niet af kan lopen. Snij vervolgens de mozzarella in dunne plakken en beleg de bodem er mee. Ook kan je de Parmezaanse kaas en de salami gelijkmatig verdelen over de pizza. Nu kan de pizza in de oven. Leg de pizza salami in het midden van de voorverwarmde oven en laat deze ongeveer 13 à 14 minuten garen.
Snel & gemakkelijk vers genieten van meer dan 100 pizza recepten. Met het vers pizzadeeg op rol heb je jouw pizzabodem voor de lekkerste pizza in huis gehaald. Ben je net zo gek op pizza als wij? Ga dan aan de slag met onze pizza recepten of laat je inspireren voor je iegen favoriete pizza. Tante Fanny heeft 3 verse degen op rol; vers pizzadeeg met tomatensaus, vers pizzadeeg zonder saus en vers spelt-pizzadeeg van 100% speltbloem.
Pizza aanbieding
De pizza quattro stagioni is een Italiaanse pizza en betekent letterlijk vier seizoenen pizza. De pizza bestaat uit vier delen die elk iets anders belegd zijn. De vier verschillende delen bestaan uit rauwe ham, artisjokken, champignons en olijven. Verder bevat de pizza quattro stagioni ook gewoon tomatensaus en mozzarella.
Ingrediënten
Neem een kom en meng daarin het lauwwarme water met het gist en de suiker. Dit moet en egaal gemengd worden, zodat de gist gelijkmatig is verspreid. Zet de kom vervolgens ongeveer 15 minuten aan de kant, zodat het gistproces zijn gang kan gaan. Het kleine beetje toegevoegde suiker helpt om dat proces te laten beginnen. Meng daarna de bloem met het zout even door en voeg het gistmengsel toe samen met de olijfolie. Dit ga je dan met de hand kneden net zo lang totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Als je het deeg nog wat aan de slappe kant vindt, dan moet je het nog wat langer kneden. Het wordt namelijk steeds sterker, naarmate je het langer kneed. Vet de kom even licht in met olijfolie en laat daar de deegbal in rusten. Bedek de kom met een vochtige theedoek en zet deze voor ongeveer 90 minuten op een warme plek, bijvoorbeeld naast een verwarming, zodat het deeg goed kan gaan rijzen.
Zet eerst de oven aan op 260 graden Celsius, zodat deze kan voorverwarmen. Als de 90 minuten voorbij zijn kan je het deeg eventueel nog even kneden en daarna in porties verdelen. Elk portie rol je goed uit met een deegroller tot een dunne ronde pizzabodem. Nu is het tijd om de pizza quattro stagioni te maken. Beleg de hele bodem met de tomatensaus en de mozzarella. Verdeel nu voor jezelf in gedachten de pizza in vier delen. Beleg elk deel afzonderlijk met rauwe ham, olijven, champignons en artisjokken. Strooi vervolgens nog wat Parmezaanse kaas verdeeld over de pizza. Bak de pizza’s apart in het midden van de oven voor 13 à 14 minuten.