Raspberry Pi, veel computer voor weinig centen

Raspberry Pi, veel computer voor weinig centen

Raspberry Pi, veel computer voor weinig centenAls je thuis een personal computer hebt staan, dan is dit een kast met daarin alle aanwezige onderdelen, zoals een processor, videokaart, geluidskaart en harde schijf. Een raspberry pi daarentegen is een zg. singleboardcomputer en die is klein en best krachtig voor velerlei taken.

Raspberry Pi, veel computer voor weinig centen

Als je thuis een personal computer hebt staan, dan is dit een kast met daarin alle aanwezige onderdelen, zoals een processor, videokaart, geluidskaart en harde schijf. Een pc is een compleet systeem waarbij alle onderdelen gezamenlijk de computer vormen waar je mee kunt werken. Een pc heeft een bepaald formaat. Je kunt een grote pc hebben maar soms zijn alle onderdelen dusdanig slim in de kast ondergebracht dat een kleinere kast voldoende is. Maar hoe klein je pc ook is, het kan niet op tegen de Raspberry Pi. Maar wat is dat eigenlijk en vooral: wat kun je er mee?

Wat is raspberry pi?

Het is een complete computer op een printplaat, met een grootte van een pakje sigaretten. Complete systemen op een printplaat worden ook wel singleboardcomputers genoemd. Op de printplaat zit alles wat je nodig hebt voor een compleet computersysteem. In 2006 ontwikkelden een stel computerdeskundigen en academici de voorloper van de Raspberry Pi, met als doel om kinderen met programmeren kennis te laten maken zonder dat dit te veel geld kost. Na diverse ontwikkelingen kwam de Raspberry Pi in 2012 op de markt. Deze was direct al razend populair. Er waren 10.000 exemplaren geproduceerd, maar het aantal bestellingen liep op naar 2 miljoen. In 2015 kwam Raspberry Pi 2 op de markt, met verbeterde hardware. Een jaar later volgde de Raspberry Pi 3, met een nog snellere processor en mogelijkheden voor Bluetooth en wifi.

Opbouw

In principe bestaat het apparaat enkel uit de printplaat. Op de printplaat zitten verder alle onderdelen gemonteerd die je nodig hebt voor een eenvoudig maar compleet systeem. De printplaat kun je in een bestaande computerkast monteren, maar dan win je geen ruimte. Er zijn ook speciale behuizingen te koop en er zijn ook genoeg voorbeelden van mensen die hun eigen behuizing voor de printplaat hebben gemaakt, zoals een behuizing van Lego. Aan de printplaat moet een stroomkabel verbonden worden en je hebt natuurlijk beeld nodig. Met een HDMI kabel kun je de Raspberry Pi aan een monitor of televisie sluiten. Via de USB ingangen sluit je het toetsenbord en de muis aan.

SD-kaart

Het enige onderdeel dat ontbreekt, is de harde schijf. Een normale harde schijf is groot van formaat en dus niet mogelijk om aan te brengen op een singleboardcomputer. Maar een harde schijf is tegenwoordig ook helemaal niet nodig. Op de printplaat van de Raspberry Pi 3 zit een ingang voor de micro-SD-kaart. Op de SD-kaart sla je al je data op. Het opslaggeheugen wordt dus bepaald aan de hand van de capaciteit van de SD-kaart die je aanschaft. Het zorgt er ook voor dat je heel flexibel met je opslaggeheugen kunt omgaan. Zo kun je alle data die je aanmaakt voor een project op een aparte micro-SD-kaart opslaan.

ARM-processor 

Het belangrijkste kenmerk van dit apparaat en een wezenlijk verschil met pc's en laptops is de processor. In pc's en laptops wordt gebruikgemaakt van de processorarchitectuur x86. Hierbij zijn de processors van Intel het meest bekend en meest verkocht. Ook de AMD processorarchitectuur neemt een groot gedeelte in van de processormarkt voor pc's en laptops. Wat opvalt, is dat deze processoren nagenoeg niet actief zijn op de markt van de mobiele elektronische apparatuur. De chips zijn niet geschikt voor mobiel werken en ze zijn te groot. Intel heeft wel een poging gedaan met de Intel-Atom chip, maar dit heeft geen zoden aan de dijk gezet. Dé processor die momenteel aanwezig is in vrijwel alle smartphones en tablets is de ARM-processor. De ARM-processor is effectief voor smartphones en tablets. Deze ARM-processor is ook aangebracht op de Raspberry Pi. Dit is ook meer dan logisch. Ondanks dat de Raspberry Pi een volwaardige computer is, blijft het ook een mobiele en handzame computer. Door het formaat moet er ook een zeer kleine processor op worden aangebracht en de ARM-processor voldoet daar aan. Hierdoor verkrijg je een unieke computer met een mobiele processor.




Software

Een belangrijk onderdeel is het besturingssysteem. Zonder een besturingssysteem kun je niet met de Raspberry Pi werken. Maar alle standaard besturingssystemen die je op een pc of laptop vindt, zoals Windows kunnen niet overweg met de ARM-processorarchitectuur. Een besturingssysteem die dat wel kan is Linux. Linux heeft op de besturingssysteemmarkt maar een zeer klein aandeel, vooral onder consumenten. In de zakelijke wereld is Linux een stuk groter. Maar ook consumenten kunnen met een beetje oefenen zeer snel gewend raken aan Linux. Het is zelfs zo dat Linux veel meer is dan enkel een besturingssysteem. Er worden veel programma's bijgeleverd, zoals een kantoorsoftwarepakket. Je kunt in principe alles met Linux wat je met Windows ook kunt en het grote voordeel is dat Linux altijd gratis is. Bij Raspberry Pi heb je de keuze uit verschillende besturingssystemen en het standaard besturingssysteem is Raspbian.

Hoe starten?

Wil je ook een Raspberry Pi kopen, dan krijg je de printplaat en soms is daar een SD-kaart bijgeleverd. Als je hem hebt aangesloten op je monitor of televisie, dan moet je nog het besturingssysteem installeren. Hiervoor is de bijgeleverde SD-kaart heel belangrijk. Je hebt zonder besturingssysteem nog geen wifi, dus je kunt het niet downloaden. Op de SD-kaart staat het programmaatje NOOBS. NOOBS staat voor `New Out Of the Box Software”. NOOBS zal ervoor zorgen dat je beeld krijgt en je kunt kiezen uit diverse aangeboden besturingssystemen. Als je op veilig wilt spelen, installeer dan Rasbian. Dat is het standaard besturingssysteem voor deze kleine computer. NOOBS zal voor jou het gekozen besturingssysteem installeren, waarna je je wifi kunt instellen en je direct aan de slag kunt. Wordt er geen SD-kaart met NOOBS bijgeleverd, download het programmaatje dan via een pc of laptop en installeer het op een SD-kaart.

Toepassingen

Als het toestel volledig is geïnstalleerd, dan heb je een goed werkende Linux computer waar je allerlei werkzaamheden op kunt doen. Hoewel Raspberry Pi zeer populair is onder computerhobbyisten en mensen die graag de grondbeginselen van computertechniek onder de knie willen krijgen, is het ook te gebruiken voor de huis, tuin en keuken gebruiker. Je kunt in principe alles erop doen dat je op een normale pc ook kunt. Op je SD-kaart kun je muziek en films opslaan en als je de Raspberry Pi dan verbindt met de televisie heb je je eigen mediacenter. Ook van een oudere televisie kun je zo een slimme televisie maken. Het allergrootste voordeel is misschien wel dat het maar een fractie kost van wat een nieuwe pc of laptop kost.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 2835x
Toegevoegd: 21-05-2019 13:28
Gewijzigd: 22-05-2019 17:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!