De USB-stick, het meest handige digitale hulpmiddel

De USB-stick, het meest handige digitale hulpmiddel

De USB-stick, het meest handige digitale hulpmiddelHet kan snel gaan in de digitale wereld. Dacht iedereen een decennia geleden nog dat de cd, dvd en blu-ray schijven nog de belangrijkste opslagmedia zouden worden, de kaarten liggen er nu heel anders bij. Voor de cd, dvd en blu-ray was het trouwens de diskette, die reeds in jaren 80 een geliefd opslagmedium was, die het veld ruimde.

Het kan snel gaan met de opslag van je data in de digitale wereld. Dacht iedereen een decennia geleden nog dat de cd, dvd en blu-ray schijven nog de belangrijkste opslagmedia zouden worden, de kaarten liggen er nu heel anders bij. Voor de cd, dvd en blu-ray was het trouwens de diskette, die reeds in jaren 80 een geliefd opslagmedium was, die het veld ruimde. Waarschijnlijk weet de jongste generatie al helemaal niet wat ze met een oude diskettestation in pc moeten en hebben ze nog nooit een diskette gezien. Naast het feit dat je tegenwoordig je bestanden heel gemakkelijk in de cloud kunt opslaan en overal ter wereld kunt opvragen, kun je ze ook opslaan op een USB-stick.

Wat zijn de voordelen? 

Hoewel het heel handig is om je bestanden in de cloud op te slaan, houdt dit nog niet in dat het alle opslagmedia zal gaan vervangen. Een nadeel van de cloud is dat als je je bestanden ergens anders wilt opvragen, je een werkende internetverbinding beschikbaar moet hebben en je moet een browser openen. Dit hoeft met een USB-stick niet. De USB-stick steek je in een pc of laptop of een ander apparaat met een Universal Serial Bus aansluiting en je kunt direct de bestanden inzien of van de stick downloaden naar je computer. Je hebt dus ook gewoon offline de beschikking over al je bestanden. Dit is wel zo prettig voor mensen die de cloud nog niet helemaal vertrouwen om bijvoorbeeld veiligheidsredenen. Veel mensen vinden het nog steeds prettig om hun persoonlijke bestanden fysiek bij zich te hebben, zodat ze nog het gevoel hebben dat zij enige controle kunnen uitoefenen over wie er bij hun bestanden komt. Verder is een USB-stick ontzettend handig om bij je te hebben betreffende het formaat. Geen grote diskettes of cd’s, maar een kleine geheugenstick die zelfs als een sleutelhanger gedragen kan worden.

Welke vormen van data kunnen worden opgeslagen? 

In principe zijn alle soorten bestanden op een USB-stick op te slaan. Of het nu gaat om belangrijke documenten in een tekstverwerker, spreadsheet of pdf formaat, of om foto’s. Een USB-stick met alleen maar foto’s stelt je dus in staat om je complete fotoalbum altijd met je mee te dragen. En natuurlijk kun je er ook de nodige video’s opslaan. De enige voorwaarde is dat er voldoende geheugenopslag is, maar dit is met de huidige geheugensticks geen enkel probleem meer. Bestanden van allerlei programma’s kun je op een USB-stick opslaan, alleen heb je bij het openen van bepaalde bestanden wel een bepaald programma nodig. En zelfs daar is tegenwoordig een mouw aan te passen. Als je een bestand wilt openen op een pc maar de pc heeft het betreffende programma niet, dan zijn er tegenwoordig geheugensticks die je in staat stellen om een compleet programma op te slaan. Zo heb je ook altijd je eigen computerprogramma’s bij je en ben je niet afhankelijk of een pc of laptop het programma wel op de harde schijf heeft staan. Hele populaire bestanden om op een USB-stick op te slaan zijn muziekbestanden. Wil je geen muziek online streamen, dan is het downloaden de enige optie. Je memory stick fungeert dan als het ware als een cd, maar meestal met meer geheugen en gemakkelijker te bewerken.


Snelheid van een USB-stick 

Het lezen van bestanden op de USB-stick en het wegschrijven van bestanden naar de USB-stick zijn afhankelijk van de snelheid van de geheugenstick. Fabrikanten bedachten met de Universal Serial Bus één bepaalde aansluiting die toepasbaar was bij allerlei soorten van randapparatuur, zoals de muis, toetsenbord en dus ook voor opslagmedia zoals een geheugenstick. Op snelheid is toen niet heel erg gelet. De gedachte is dat een muis bijvoorbeeld een relatief traag apparaat is dan niet enorme snelheden nodig heeft. Randapparatuur dat echt snelheid nodig heeft, zou meestal wel een eigen aansluiting hebben. Er zijn de afgelopen jaren dan ook diverse verbeteringen aan de Universal Serial Bus aansluiting doorgevoerd, zodat je een data op een USB-stick sneller kunt lezen en wegschrijven. USB 1.0 met een snelheid van 1,5 Mbits per seconde was de eerste vorm en ook de langzaamste. Als snel kwam versie 1.1 met 12 Mbits per seconde. Versies 1.0 en 1.1 worden tegenwoordig niet meer gebruikt. De meeste USB-sticks zullen versie 2.0 zijn, met een snelheid van 480 Mbits per seconde. Tevens is 2.0 plug and play, dus je kunt de stick in je pc steken zonder je pc opnieuw te hoeven opstarten. De nieuwste generatie geheugensticks zijn van het formaat USB 3.0. Dit is vrij snel met 4800 Mbits per seconde. Met een USB 3.0 stick heb je wel de snelste stick van het moment, maar de aansluiting op je pc of laptop moet dan ook USB 3.0 zijn. Anders krijg je nog gewoon de USB 2.0 snelheid.

U3 technologie 

Al enkele jaren kunnen geheugensticks voorzien worden van U3 technologie. U3 maakt het mogelijk om naast je normale bestanden ook portable programma’s op je USB-stick op te slaan. Ben je verknocht aan je eigen favoriete browser of je e-mailprogramma? De U3 technologie maakt het mogelijk om deze programma’s altijd bij je te hebben op je USB-stick. Heel handig als je weet dat een pc of laptop niet voorzien is van een bepaald programma. Deze programma’s werken enkel vanaf de USB-stick, waardoor er geen sporen op de pc of laptop waarop je aan het werk bent achterblijven. Het is wel zo dat alle programma’s die je mee wilt nemen ook portable gemaakt moeten worden met behulp van U3 technologie.

Capaciteit

Heb je nog een USB-stick met een opslag in Mb’s? Dan heb je nog een behoorlijk verouderde versie, uit de tijd dat bestanden nog niet zoveel geheugen vraten. De huidige USB-sticks hebben een capaciteit van 4 Gb tot 64 Gb. Dit is vergelijkbaar met 6 tot bijna 100 cd-roms. De capaciteit is afhankelijk van welke bestanden je gaat opslaan. Wil je de stick gebruiken voor foto’s en video’s? Dan heb je minimaal toch wel een capaciteit nodig van 16 Gb. Kies een USB-stick met een grotere capaciteit dan dat je in de toekomst opslagruimte tekort komt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 2675x
Toegevoegd: 15-07-2019 13:20
Gewijzigd: 16-07-2019 09:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3892 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!