justitie

Rijbewijs ingevorderd, wat kan je doen?

justitieAls je rijbewijs is ingevorderd, dan is dit ontzettend vervelend. Het is niet alleen lastig met dagelijks vervoer, maar ook als je met je auto naar je werk moet. Het kan ook voorkomen dat je als chauffeur werkt en je een auto echt nodig hebt voor je werk. Als je rijbewijs is ingevorderd dan zijn er verschillende dingen die je kan doen. Wij geven je een aantal tips voor als je rijbewijs is ingevorderd.

Bezwaar maken tegen de invordering van je rijbewijs.

Eén van de eerste stappen die je kan doen is bezwaar maken tegen de invordering van je rijbewijs. Je kan een brief sturen naar de officier van justitie waarin je aangeeft dat je het niet eens bent met de invordering. In plaats van een bezwaar kan je ook aangeven dat je een belang hebt bij het rijbewijs. Bijvoorbeeld dat je niet meer kan werken doordat je het rijbewijs bent kwijtgeraakt. De rijbewijszaken worden geregeld door het CVOM in Utrecht. Als je een brief stuurt dan moet je hieraan je brief richten. Een nadeel van bezwaar maken van een brief is dat er helaas weinig rekening gehouden wordt met persoonlijke belangen. Daarnaast komt de brief vaak niet bij de juiste persoon terecht, waardoor het lang kan duren voordat je een reactie kan verwachten. Toch is de officier van justitie verplicht om binnen 10 dagen een beslissing te nemen over het rijbewijs. De officier van justitie kan besluiten om het rijbewijs nog langer vast te houden of tijdelijk terug te geven.

Wat moet er in de brief staan?

In de brief moet duidelijk staan waarom je het rijbewijs weer nodig hebt. Je kan ook aangeven dat er bijzondere omstandigheden waardoor je aangehouden werd. Bijvoorbeeld waarom je te hard hebt gereden of waarom je alcohol gedronken had. Het is heel belangrijk dat je in de brief aangeeft dat je geschrokken bent van de aanhouding en je het in de toekomst niet meer zal doen. Het is belangrijk om altijd goed te motiveren waarom je het rijbewijs per direct weer nodig hebt. Zorg eventueel voor bewijsstukken die dingen aantonen. Het is slim om nooit zelf de bezwaarbrief te gaan schrijven. Laat de brief eventueel door een advocaat schrijven. Een advocaat weet bij wie de brief terecht moet komen en zorgt ervoor dat deze juist is onderbouwd. Uiteraard kan je ook een voorbeeldbrief gebruiken om zelf bezwaar te maken.

Te late reactie officier van justitie.

Officieel moet de officier van justitie binnen 10 dagen reageren, maar in de praktijk wordt dit termijn regelmatig overschreden. Als dit gebeurt dan heb je als bestuurder geluk en meer kans om je rijbewijs terug te krijgen. Als er binnen 10 dagen geen reactie is geweest moet de officier van justitie verplicht je rijbewijs teruggeven. Het komt soms weleens voor dat je achteraf ineens alsnog een brief ontvangt waarin staat dat je rijbewijs toch nog wordt ingenomen. Het termijn van 10 dagen is echter allang verstreken. In dit geval kan je de officier van justitie hierop wijzen met processtukken. Het is slim om hiervoor een advocaat in te schakelen. Via je rechtsbijstandsverzekering kan je gratis ondersteuning krijgen.

Rijbewijs voorlopig teruggekregen.

Als je door een fout van justitie of door toekenning van je bezwaar je rijbewijs terugkrijgt dan mag je deze voorlopig behouden. De zaak is hiermee niet direct afgedaan. Er zijn twee omstandigheden waar je nu mee te maken kan krijgen. De politie kan een melding gedaan hebben bij het CBR dat je rijbewijs ongeldig is. Dit gebeurt standaard als je met teveel alcohol achter het stuur gezeten hebt. Er kan besloten worden om een alcoholslot in de auto te plaatsen. Dit gebeurt bijna altijd bij een te hoog percentage aan alcohol. Daarnaast moet je als automobilist verplicht een cursus volgen die je zelf moet betalen voordat je weer mag rijden. Eventueel kan je wel bezwaar maken tegen de beslissing van het CBR. Je kan bijvoorbeeld bezwaar maken dat je geen alcoholslot wil plaatsen. Of als je de cursus niet wil of kan betalen. Deze procedure is wel lastig, maar niet geheel onmogelijk. Het is verstandig om gebruik te maken van een advocaat om dit uit te laten zoeken.

Politierechter

In de meeste situaties moet je voor de politierechter verschijnen om jezelf te verantwoorden over je daad. Het kan bij de politierechter voorkomen dat je voor een bepaalde periode je rijbewijs kwijt raakt. Bijvoorbeeld dat je 3 jaar niet mag autorijden. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen iemand die beroepschauffeur is of gewoon een autobestuurder. Dit is de reden dat je een goede verdediging moet klaar hebben. Het is slim om je in deze situatie te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat.

Een klaagschrift indienen tegen de invordering van het rijbewijs.

Het is mogelijk om een klaagschrift in te dienen tegen de invordering van het rijbewijs. Officieel wacht je hiermee tot de officier van justitie heeft besloten om je rijbewijs niet terug te geven. Je hoeft hier niet op te wachten vooral niet als je het rijbewijs voor je werk nodig hebt. Je kan dan eventueel al meteen klaagschrift indienen tegen de invordering van het rijbewijs. In het klaagschrift kan je aangeven dat je het niet eens bent met de beslissing van de officier van justitie. Het klaagschrift dien je in bij de rechtbank. Het indienen van je klaagschrift moet ter griffe. Je kan ook de griffier van de rechtbank vragen om het klaagschrift in te dienen. Het is slim om je bij dit deel te laten bijstaan door een advocaat. Een advocaat kan je helpen om het klaagschrift op te stellen en officieel in te dienen.

Hoe lang duurt de procedure van een klaagschrift?

Gemiddeld duurt de procedure van een klaagschrift 2 tot 4 weken. Tot die tijd kan je dus niet autorijden. Het klaagschrift wordt pas behandeld tijdens de zitting in de rechtbank. De rechter zal tijdens de zitting direct besluiten of je het rijbewijs terugkrijgt. Je krijgt het rijbewijs terug als je klaagschrift gegrond is. Je krijgt het rijbewijs vervolgens via het CVOM teruggestuurd. Het duurt nog wel enkele dagen voordat je weer mag autorijden. Het kan ook gebeuren dat je het rijbewijs wel terugkrijgt, maar je deze niet definitief mag behouden. Hoe lang deze periode duurt is afhankelijk van de omstandigheden.

Rechtsbijstand met een advocaat.

Als je meer kans wil maken om je rijbewijs te behouden, dan is het slim om een advocaat in te schakelen. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten, dan hoeft dit geen geld te kosten. Soms betaal je alleen een kleine bijdrage. Een advocaat kan je adviseren over de stappen die je kan ondernemen. De advocaat kan deze stappen vervolgens voor je uitvoeren, zodat je sterker staat tegenover de rechter. De kans dat je een rijbewijs terugkrijgt is meestal groter met advocaat, dan zonder.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2064x
Toegevoegd: 19-10-2016 11:20
Gewijzigd: 15-11-2016 22:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3263 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!