Samenwonen tips
Als je gaat samenwonen, is het belangrijk dat je op een paar punten gaat letten. In dit artikel kun je tips om samen te wonen lezen.
Samenwonen met je partner
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt gaan samenwonen. Partners kunnen allebei vanuit huis gaan samenwonen, maar het is ook mogelijk dat de een bij de ander intrekt, die al zelfstandig woont. De start is in deze gevallen totaal anders. Je kunt samenwonen met en zonder samenlevingscontract en dat heeft gevolgen voor het financiële stukje van het samenwonen. Hoe je het gaat regelen is een keuze, maar denk er wel goed over na wat in jullie situatie het meest verstandig is. Ben je allebei vrij en heb je elders geen financiële verplichtingen (alimentatie bijvoorbeeld) dan kun je het samen gemakkelijk regelen door een samenlevingscontract op te laten stellen.
Samenlevingscontract
Een samenlevingscontract kun je op laten stellen als je gaat samenwonen met je partner of met meerdere personen. Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst tussen personen met een gemeenschappelijke huishouding, waarin de vermogensrechtelijke verhoudingen worden geregeld.
Inhoud samenlevingscontract
Je kunt een samenlevingscontract zelf, samen opstellen. Je kunt er ook voor kiezen om een samenlevingscontract bij de notaris te laten opstellen, jullie bepalen wat er in komt te staan.
- Wat kan er in een samenlevingscontract staan? In een dergelijk contract staan afspraken over bijvoorbeeld: kosten van levensonderhoud (de boodschappen), kosten kleding, lasten van de woning, afspraken over de bankrekening (bijvoorbeeld ieder heeft een eigen bankrekening en samen heb je een gezamenlijke bankrekening, waarop ieder een deel van zijn of haar salaris stort), hoe worden de spullen verdeeld als je uit elkaar gaat, bij overlijden mag de overblijvende partner de bezittingen houden, kosten van kinderen en zo kunnen er nog veel meer afspraken worden genoemd in een samenlevingscontract.
- Wanneer je samen een huis koopt zal er bij de aankoop worden afgesproken dat je elk een bepaald deel van de rente en de aflossing voor je rekening neemt.
- Je krijgt samen een hypotheek van de bank of een andere geldverstrekker, je tekent allebei de hypotheekakte. Het huis staat op twee namen. De geldverstrekker wil garantie dat de rente en aflossing worden betaald, het huis is de waarborg, het onderpand.
- Je bent hoofdelijk aansprakelijk voor de lasten van rente en aflossing. Dat wil zeggen dat als bijvoorbeeld de afspraak door jullie is gemaakt om het deel van de rente en aflossing op de gezamenlijke rekening te storten waardoor de bank de afschrijving kan doen, dan zul jij alleen de lasten moeten ophoesten, als jouw partner in gebreke blijft.
- De geldverstrekker kan op elk een beroep doen en van elk eisen om de schuld te voldoen. Heeft jouw partner een woning met een hypotheek alleen op zijn of haar naam dan ben jij niet hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheeklasten als je samenwoont. Dat geldt andersom ook, als jij een woning op jouw naam hebt en je partner bij je intrekt dan blijf jij de verantwoordelijke voor de hypotheek. Je regelt dan onderling of je partner en hoeveel deze gaat bijdragen in de kosten van rente en aflossing.
- Ook de verzekeringen op het huis betaal je samen of alleen, maar zorg wel dat je goed verzekerd bent.
- Samenwonen is een feest en laat dat niet bederven door continu zorgen te hebben over de woning en andere financiële kwesties. Zorg ervoor dat alles goed is geregeld en zo nodig schriftelijk is vastgelegd. Het is geen kwestie van wantrouwen, maar voorbereid zijn op (bijna) elke situatie. Voorkom een hoop gedoe door alles keurig te bespreken en vast te leggen.
- Als je in goede harmonie alles netjes hebt geregeld heb je daar later profijt van, want mochten er problemen komen dan is het vaak moeilijker om goed te communiceren. Leef je samen lang en gelukkig dan heb je deze afspraken niet nodig.
Samenwonen de voordelen
Samenwonen kent veel voordelen. Allereerst het samenzijn met iemand waar je van houdt of waar je in elk geval een klik mee hebt. Je kunt veel dingen samen doen. Je ziet elkaar heel vaak en afspraken maken kan daarom ook erg gemakkelijk. Je bent (bijna) nooit alleen en hebt iemand bij de hand als dat nodig mocht zijn. Dat kan voor praktische zaken erg fijn zijn, maar ook als je even in de put zit. Je hebt een schouder om uit te huilen, iemand waar jij je problemen mee kunt bespreken als jij je rot voelt. Naast deze gezelligheid en het samen kunnen delen van emoties is er nog een ander heel praktisch voordeel aan samenwonen, namelijk het delen van de kosten. Een eenpersoons huishouden (en dat is bewezen) is veel duurder dan wanneer je met twee personen of meer een huis deelt, samenwoont.
De woonlasten (huur, aflossing en rente) zijn de grootste kostenpost die je kunt delen bij samenwonen. Denk daarnaast ook aan het verbruik van gas en elektriciteit. Je stookt voor jezelf het huis behaaglijk warm en draait alleen voor de stookkosten op als je alleen woont. Bij samenwonen zit je er samen warmpjes bij voor hetzelfde geld dat je met z'n tweeën kunt betalen. Dat geldt ook voor elektriciteit. Water verbruik je met twee personen uiteraard meer als je gaat samenwonen dan wanneer je alleen in een huis woont. Het koken voor twee personen is in verhouding ook goedkoper als je gaat samenwonen wanneer je dat vergelijkt met een eenpersoonshuishouden. Kijk maar in de supermarkt en in andere winkels naar de prijs van eenpersoons porties en je ziet hoe duur dat is! Voor een persoon koken moet je echt leren en je zult nog een lange tijd teveel koken, samenwonen heeft dus ook een positief resultaat op je gewicht.
Samenwonen de nadelen
Naast voordelen zijn er ook nadelen aan het samenwonen. Je hebt het huis niet voor je alleen, de kans op ruzie is groter als je op elkaars lip zit, je hebt een bepaalde verantwoordelijkheid voor elkaar, je moet rekening houden met elkaar.
Samenwonen tips
Eigenlijk horen alle goede eigenschappen die je kunt bedenken thuis in het rijtje van tips om het samenwonen gezellig te houden en succesvol te maken. Zorg dat er bij samenwonen sprake is van:
- Respect
- Vertrouwen
- Eerlijkheid, openheid op elk gebied
Het is bij samenwonen belangrijk:
- Dat er duidelijke afspraken worden gemaakt en dat iedereen zich daaraan houdt.
- Dat problemen worden besproken, ook al is het een klein probleem.
- Dat ergernissen worden uitgepraat.
- Dat je elkaar serieus neemt.
- Dat je rekening houdt met elkaar zonder jezelf weg te cijferen.
- Dat je elkaar de ruimte geeft en de een zal meer ruimte nodig hebben dan de ander.
- Dat je de tijd neemt voor elkaar ook al valt er niets te bespreken.
- Dat je financieel onafhankelijk blijft indien dat enigszins mogelijk is, dat komt de gelijkwaardigheid ten goede.