schaatsen op het ijs

Schaatsen kopen

schaatsen op het ijsWil je graag schaatsen? Dan heb je natuurlijk wel goede schaatsen en uiteraard ijs nodig. Maar weet jij waar je op moet letten als je schaatsen gaat kopen? In dit artikel geven we je tips, zodat je weet welke soorten schaatsen er zijn en wat je allemaal nodig hebt als je wil schaatsen. Gebruik deze tips en je kunt een paar goede schaatsen kopen.

Schaatsen

Als je er op uit gaat om schaatsen te gaan kopen dan kom je er al snel achter dat je schaatsen kunt kopen in diverse soorten. De vraag die je jezelf nu kan stellen is welke schaatsen horen nu het beste bij jou. Als je schaatsen gaat kopen is het belangrijk dat je er op let dat je geen schaatsen gaat kopen die te klein zijn, maar te groot mogen ze zeker ook niet zijn. Je zult er wel achter komen dat wanneer je gaat schaatsen je grip op het ijs moet hebben, ga je met je voet op en neer dan heb je hier zeker geen gemak van.

Wil je graag noren kopen (omdat je vaak over deze schaatsen hoort praten, of omdat je daar positieve ervaring mee hebt) dan zou je deze kunnen herkennen aan de schoen die met twee buizen aan het ijzer zitten gemonteerd. Je kunt met noorse schaatsen kiezen uit hoge en lage noren. Het verschil tussen hoge noren en lage noren zit hem in de afstand tussen de schoen en het ijzer. Wil je graag lange afstanden gaan schaatsen dan kun je het beste kiezen voor een lage noor. Koop je een hogere noor dan heeft deze een buis die drie centimeter langer is dan die van een lage noor. Heb je gekozen voor deze noren dan moet je goede sterke enkels hebben en een getrainde schaatser zijn.

Lange afstanden schaatsen

Ben je van plan om lange afstanden te gaan schaatsen dan moet je noren kopen. Heb je nooit geen last van pijn in de enkels ook dan kun je gerust noren kopen. Wil je goed leren schaatsen ook dan zijn noren hiervoor zeer geschikt. Je hebt mensen die beginnen met schaatsen en dan zie je dat ze de schaatsen een paar maatjes te groot hebben gekocht zogenaamd op de groei. Je ziet dat deze dan een paar sokken extra hebben aangetrokken. De beginnende schaatser zal merken dat dit niet fijn is tijdens het schaatsen, je hebt namelijk te weinig gevoel en grip op het ijs en je voeten worden er echt niet warmer door, koop goedpassende schaatsen.

Schaatsen blessures

Ben je een schaatser die wel vaak last heeft van zijn enkels of je hebt moeite met je evenwicht te bewaren dan kun je ervoor kiezen om combinoren te kopen. Koop je dit type schaats dan heb je schaatsen met een sterke schoen van kunststof met een noors onderstel. De stevige kunststof schoen die je bij deze schaatsen koopt zal je extra steun en warmte geven aan je enkels als je aan het schaatsen bent. Je kunt ook kiezen voor semi combinoren, deze zijn minder hoog en daardoor minder stevig. Je kunt met dit type schaats wel wat meer en gemakkelijker bewegen. Als je vaak last hebt van je enkels als je aan het schaatsen bent kun je het beste combinoren kopen, ook als je moeite hebt met je evenwicht zijn combinoren aan te raden.

Click noor

Dan is er eventueel nog de click noor, dit is een combinatie van schaatsen en skiën. Bij een click noor klik je de zool van de schoen aan de voorkant in de binding. Je kunt dan zien dat de voorkant scharniert, de hak zit gewoon los. Je ziet dat in Nederland dit soort schaatsen steeds vaker verkocht worden. Je hebt het voordeel bij dit soort schaatsen dat de schoen gemakkelijk los en vast geklikt kan worden en daarna zelfs gebruikt kan worden om te langlaufen. Iemand die clicknoren gaat kopen wil graag dat je de ijzers snel los kan klikken, maakt graag lange tochten op natuurijs en houdt van lekker stabiel schaatsen.

Klapschaatsen

Je kunt ook nog kijken of dat klapschaatsen iets voor je is, houd je van langebaanschaatsen dan kun je hiervoor geen betere schaatsen hebben dan de klapschaatsen. Bij een klapschaats zie je dat het ijzer alleen op de punt van de schoen zit vast gemaakt. Je hebt ook nog een andere bevestiging aan een klapschaats zitten, deze bevestiging bestaat uit een scharnier met een veer die uitklapt. Door dit mechanisme te gebruiken kun je het been langer gestrekt houden, hierdoor heb je dan langer contact met het ijs en schaats je sneller. Iemand die klapschaatsen koopt is een liefhebber van snel schaatsen en wil graag zo snel schaatsen als het maar kan. Hij zal al de nodige ervaring met schaatsen hebben en zal hoogstwaarschijnlijk iemand zijn die aan wedstrijden meedoet.

Schaatsen voor kinderen

Moet je schaatsen voor kinderen gaan kopen dan moet je schaatsen kopen die gemakkelijk zijn te verstellen. Koop je schaatsen die je gemakkelijk kunt verstellen dan kunnen de schaatsen met de voet van het kind meegroeien. Bij het kopen van kinderschaatsen moet je ervoor zorgen dat je de schaatsen gemakkelijk aan en uit kunt trekken. let er ook op als je schaatsen gaat kopen voor kinderen dat je van de schoenen een goede steun kunt verwachten en dat er goede sluitingen op zitten. Een moderne schaats die je voor een kind zou kunnen kopen is een Friese doorloper. Een Friese doorloper is gemaakt van kunststof en de schoen kun je bevestigen met een kunststof band, dit kan gewoon de eigen schoen van het kind zijn. Je mag de Friese doorloper op het moment wel één van de populairste kinderschaatsen noemen.

Schaatsen kopen online

Als je een liefhebber bent van schaatsen en je koopt hiervoor goede schaatsen dan weet je ook dat je geschikte schaatskleding aan zult moeten schaffen. Deze kleding kan bestaan uit een schaatsbroek, een goede jas, thermo ondergoed en een thermo shirt met een thermo muts.

 • Bekijk het ruime aanbod aan schaatsmerken en vergelijk deze met elkaar.
 • Zet voor jezelf de voordelen en de nadelen van alle schaatsen op een rijtje.
 • Geef duidelijk aan wat je wensen zijn en waar je wil schaatsen, binnen of buiten.
 • Heb je zwakke enkels? Let dan goed op welke schaatsen je gaat kopen.
 • Koop alleen schaatsen in een professionele webshop die goed bekend staat.
 • Vergelijk de prijzen van de schaatsen, zodat je zeker weet dat je niet teveel gaat betalen.
 • Let bij het kopen van de schaatsen ook heel goed op de kwaliteit. Je wil namelijk langere tijd doen met de schaatsen.
 • Zorg dat je de juiste maat schaatsen gaat bestellen. Ga desnoods in de winkel schaatsen passen en dan online bestellen. Dit doen veel mensen omdat het goedkoper is, ze worden thuisbezorgd (vaak zonder extra kosten) en je hebt als voordeel dat je veel keuze hebt.

Schaatsen op natuurijs

Als je wil schaatsen op natuurijs, dan zijn er vier soorten schaatsen waar je uit kunt kiezen:

 • de klassieke noor
 • de combinoor
 • de kluunschaats
 • de moderne Friese doorloper (o.a. Easy Glider)

Klassieke noor kopen

Wanneer je voor een klassieke noor kiest, dan is deze vaak geschikt voor het kunstijs. Daarbij heb je de maximale controle over de schaats, je kunt ook diep zitten en vrij eenvoudig bochten maken. De plussen en minnen van de klassieke noor op een rijtje:

 • + veel bewegingsvrijheid en diep zitten, doordat de enkels vrij zijn.
 • + gelijkmatige druk over ijzer, dus optimale schaatsslag.
 • + bochtenwerk gaat soepel, want ijzer is ronder geslepen (21 m-ronding) dan kluunschaats (23/25 meter-ronding).
 • + om te bouwen tot klapschaats (extra afzet, extra vaart).
 • - labiel door ontbreken steun bij enkels.
 • - ijzer niet erg robuust en door vorm voorkant ‘hapt’ het gemakkelijker in het ijs dan een kluunijzer.

De combi noor kopen

De combo noor staat bekend als een stevige en kunststof schaatsschoen op laag en vast ijzer. Deze sluit om de enkels. Ze zijn dan ook goed om de basis goed te leren, het vaste ijzer verplicht je om zijwaarts af te zetten. De plussen en minnen van de combi noor op een rijtje:

 • + stabiel: stevige schoen, enkels omsloten, vast laag ijzer.
 • + scharnierpunt bij enkel: enigszins diep zitten is mogelijk.
 • + multi-inzetbaar, zowel op kunstijs als natuurijs goede prestaties
 • + kinderen en ouderen, instappers, schaatsen probleemloos weg, plezier in schaatsen min of meer gegarandeerd.
 • - evenwichtsgevoel blijft on(der)ontwikkeld

De kluunschaats kopen

De naam kluunschaats is zo gekomen, omdat het ijzer losgekoppeld kan worden van de schoen. Je kunt dan klunen of ruilen met een ander onderstel. Je zou dan kunnen denken aan langlaufski’s met -binding of skate-wieltjes. De meeste kluunschaatsen hebben een los ijzer dat vast zit door middel van een langlaufbinding. De plussen van de kluunschaats op een rijtje:

 • + multifunctionele schoen door inwisselbaar onderstel
 • + multifunctionele schaats door inwisselbaar ijzer (natuurijs/ijsbaan)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 7501x
Toegevoegd: 19-12-2015 08:41
Gewijzigd: 31-05-2016 15:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!