geld euro

Schenking 2016

geld euroWil je in 2016 een schenking doen? Dan is het goed om te weten hoeveel je mag schenken en wat de regels zijn die daarbij gelden. Wel of geen belasting betalen over een schenking? In dit artikel worden de vragen beantwoord over de schenking 2016.

Schenken in 2016

Als je kijkt wat je in 2016 mag schenken dan zul je zien dat je in veel gevallen schenkbelasting zult moeten betalen. Natuurlijk heb je net als in 2015 vrijstellingen en speciale gevallen, maar in de meeste situaties krijg je te maken met de hoge tarieven van de schenkbelasting. Als je van plan bent om een bepaald bedrag te schenken aan iemand dan kun je maar het beste schenken wat je mag schenken, zodat je gebruik kunt maken van de schenkingsvrijstelling. Ben je een beetje slim dan kun je beter een paar jaar achter elkaar schenkingen doen die niet onder de hoge tarieven van de schenkbelasting vallen.

Schenking ontvangen

Als je een schenking hebt ontvangen ben je hier altijd zelf verantwoordelijk voor, ook voor het betalen van de schenkbelasting. Het kan ook zo zijn dat de belastingdienst aanklopt bij de schenker zelf, dit kan gebeuren als de ontvanger van de schenker niet betaalt. Je kunt als schenker er ook voor zorgen dat je in 2016 niet hoeft te betalen, je moet dan als schenker een schenking doen die vrij van rechten is. Dat wil niet meer zeggen dan dat je als schenker de belasting betaalt, deze wordt dan al van het bedrag afgehouden, zodat de ontvanger dan het netto bedrag krijgt.

Belastingvrij schenken 2016

De bedragen die je belastingvrij mag schenken in 2016 zijn ten opzichte van 2015 niet zo veel veranderd. Als je een bedrag aan een van je kinderen zou willen schenken dan is dat in 2016 nog steeds 5.300 euro, dit bedrag kan alleen worden geschonken als je kind of diens partner niet ouder is dan 40 jaar. Ook het eenmalige bedrag van 25.499 euro belastingvrij is niet veel veranderd. Dit eenmalige bedrag kun je wel op laten lopen tot 53.000 euro, je bent dan wel verplicht dit bedrag te gebruiken voor het kopen of verbouwen van je huis, je mag er ook een studie van betalen.

Hogere schenking

Als je de schenking hoger uit laat vallen dan de vrijstelling toelaat, zul je verplicht worden om hier belasting over te betalen. De belasting die je moet betalen over het bedrag dat hoger uitvalt dan wettelijk is toegestaan kan erg hoog oplopen. Schenk je aan iemand anders dan aan je eigen kinderen dan kan de schenkbelasting wel tot veertig procent oplopen. Als je aan een ander familielid buiten je kinderen een schenking doet van 121.903 euro zou doen dan betaal je in 2016 30 procent schenkbelasting, komt het bedrag hierboven dan kan dit wel oplopen tot 40 procent. Schenk je hetzelfde bedrag in 2016 in één keer aan een van je kinderen, je partner of echtgenoot dan moet je 10 procent schenkbelasting betalen, kom je over dit bedrag heen dan zal het 21 procent worden. Heb je kleinkinderen en je wil in 2016 aan deze kleinkinderen een schenking doen die boven de 121.903 euro is dan zul je hierover 18 procent schenkbelasting moeten betalen, wil je meer schenken dan dit bedrag dan zul je rekening moeten houden met een schenkingsbelasting van 36 procent.

Tarieven van schenkbelasting 2016

De tarieven van schenkbelasting in 2016 zijn als je gaat schenken aan je eigen kind als je een bedrag schenkt van 5.304 euro geheel vrij. Schenk je aan je kinderen een eenmalig bedrag van 25.499 euro tot 53.016 euro ook dan is dit geschonken bedrag schenkingsvrij. Wil je een schenking aan iemand anders doen, dus niet aan een van je kinderen dan mag je in 2016 ook 2.122 schenken zonder dat je schenkbelasting moet betalen.

Schenk- en erfbelasting 2016

Ieder jaar worden de vrijstellingen en tarieven voor de schenk- en erfbelasting aangepast aan de hand van een inflatie correctie. Je kunt belasting besparen door een goed testament, waarbij er zoveel mogelijk vrijstellingen benut worden. Op het moment dat je kleinkinderen hebt, kun je door een eenvoudige wijziging in je testament tussen de 1987 en de 3974 euro per kleinkind aan erfbelasting besparen. Er kan ook gebruik worden gemaakt van de jaarlijkse schenkbelastingvrijstellingen, ook een manier die vaak wordt gebruikt.

  • De hoogte van de schenk- of erfbelasting die je moet betalen, hangt af van de relatie met de overledene en de waarde van de erfenis of schenking.
  • Als je behoort tot de tariefgroep partners en kinderen, dan geldt er bij een waarde verkrijging van 0 euro tot 121.903 euro een erfbelastingpercentage van 10%. Als het gaat over meer dan 121.903 euro, dan geldt 20% erfbelastingpercentage.
  • Als je behoort tot de tariefgroep kleinkinderen, dan geldt er bij een waarde verkrijging van 0 euro tot 121.903 euro een erfbelastingpercentage van 18%. Als het gaat over meer dan 121.903 euro, dan geldt 36% erfbelastingpercentage.
  • Als je behoort in de tariefgroep overig, dan geldt er bij een waarde verkrijging van 0 euro tot 121.903 euro een erfbelastingpercentage van 30%. Als het gaat over meer dan 121.903 euro, dan geldt 40% erfbelastingpercentage.

Er hoeft geen erfbelasting betaald te worden over een vastgesteld bedrag. Dat is een vrijstelling. Hoe groot de vrijstelling daarvan is, is afhankelijk van de relatie met de overledene:

  • Partner heeft een vrijstelling tot 636.180 euro.
  • Kinderen hebben een vrijstelling tot 20.148 euro.
  • Kleinkinderen hebben een vrijstelling tot 20.148 euro.
  • Ouders hebben een vrijstelling tot 60.439 euro (wanneer beide ouders erven geldt een vrijstelling voor samen van 47.477 euro, als een ouder erft, dan is de vrijstelling voor de ouder ook 47.477 euro).
  • Alle overige personen hebben een vrijstelling tot 47.715 euro.

Jaarlijkse schenkingen 2016

Bij een vrijstelling geldt dat de ontvanger pas schenkbelasting moet betalen als de waarde van de schenking hoger is dan een bepaald bedrag.

  • Bij de jaarlijkse schenking in 2016 aan een (pleeg)kind geldt een vrijstelling van de schenkbelasting van 5304 euro.
  • Bij de jaarlijkse schenking in 2016 aan een kleinkind geldt een vrijstelling van de schenkbelasting van 2122 euro.
  • Bij de jaarlijkse schenking in 2016 aan overig geldt een vrijstelling van de schenkbelasting van 2122 euro.
  • Aan kinderen kan een eenmalige schenking worden gedaan in 2016 (kinderen van 18 tot en met 39 jaar) van 25.449 euro als vrijstelling met algemeen doel. Voor de vrijstelling ten behoeve van de eigen woning geldt een bedrag van 53.016 euro. Let goed op, want voor deze schenkingen moet je altijd aangifte schenkbelasting doen.

Schenken op papier

Wanneer je kiest voor schenken op papier draag je een deel van het vermogen over aan je kinderen, zonder dat je hierbij direct hoeft uit te betalen. Het wordt gezien als een schuld die wordt verrekend met je nalatenschap. Dit houdt ook in dat door de verrekening je kinderen minder erfbelasting verschuldigd zijn. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat je jaarlijks vanaf het moment dat je de schenking doet tot aan je overlijden een rente van 6% moet betalen aan je kinderen over het geschonken bedrag. Je bent alleen geen schenkbelasting verschuldigd, wanneer je ieder jaar niet meer schenkt dan de schenkbelastingvrijstellingen. De schenking op papier kan vooral praktisch zijn wanneer je geen contant geld wilt schenken, bijvoorbeeld omdat je geld in beleggingen of onroerend goed hebt gestoken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 3112x
Toegevoegd: 11-01-2016 15:26
Gewijzigd: 19-03-2016 23:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!