Sloten vervangen kun je ook zelf

Sloten vervangen kun je ook zelf

Sloten vervangen kun je ook zelf Zijn de sloten kapot of zijn ze toe aan vervanging? Geen slotenmaker nodig, want je kunt de sloten zelf vervangen. Lees hier hoe je zelf de sloten kunt vervangen.

Cilinderslot vervangen

Sommige mensen bellen meteen de slotenmaker als een slot niet meer werkt of hapert, maar wat dacht je er van om het slot zelf te vervangen? Je kunt een cilinderslot vaak zelf eenvoudig vervangen. Het is wel prettig wanneer de maten en de afmetingen van het nieuwe slot dan overeenkomen met de maten van het oude slot.

Wat is een cilinderslot?

Bij een cilinderslot gaat het over een insteekslot, ook wel een oplegslot genoemd. Dit slot wordt aangedreven door een cilinder. Hierbij is de cilinder dus een onderdeel van waar de sleutel in gaat.

Cilinderslot vervangen tips

Je kunt zelf eenvoudig een cilinderslot vervangen, hoe?

 • Als je een oplegslot hebt met een vaste cilinder, dan is het belangrijk om het hele cilinderslot te vervangen. Dit is zo omdat het cilinderslot een geheel is. Daarvoor moet je eerst de oude schroeven verwijderen aan zowel de voorkant als de zijkant van de deur. Vervolgens kun je het slot er uittrekken.
 • Je neemt dan het nieuwe oplegslot en dat plaats je in de deur. Het kan zijn dat het nieuwe slot een iets andere maat heeft dan je oude slot, je kunt dan met de beitel een beetje hout wegsteken, wel voorzichtig zijn! Let goed op dat het slot precies in de deur valt als je klaar bent.
 • Vervolgens controleer je of dat de dag- en nachtschoot van je nieuwe cilinderslot in de bestaande slot kom vallen. Vaak komen de maten overeen en zo niet dan moet je deze ook vervangen.
 • Het zou kunnen zijn dat je een oplegslot hebt met een losse cilinder, dan kun je je bestaande slotkast gewoon gebruiken en dien je alleen de cilinder te vervangen. Daarvoor draai je de schroeven aan de binnenkant en zijkant los en dan verwijder je de slotkast. Dan schroef je de cilinderplaat los en dan trek je de cilinder samen met de sierring uit je deur.
 • Controleer dan weer of het allemaal goed past, als dat niet zo is kun je je beitel weer gebruiken om wat hout weg te steken.
 • Je neemt vervolgens de nieuwe cilinder en deze steek je samen met de sierring door het boorgat dat er al zat (door de deur). Dan neem je de cilinderplaat en deze schroef je vast aan de binnenkant van de deur.
 • Dan neem je de slotkast en deze schuif je over de uitstekende cilinderlip heen. Je ziet dan hoeveel de lip ingekort moet worden. Je kunt daarvoor kerfjes maken, zodat het zagen wat gemakkelijker is. Dan haal je de slotkast weer weg en dan zaag je de cilinder af met een ijzerzaag.
 • De slotkast kun je het beste monteren met twee schroeven, dan controleer je als dat klaar is of het slot goed werkt en dan zet je hem vast aan de deur.
 • Mocht je een insteekslot hebben met een losse profielcilinder, draai dan je slot eerst open zodat de vergrendelingspin daarbij naar beneden wijst. Het kan zijn dat je anti-inbraakslotplaten hebt, deze moet je dan tijdelijk verwijderen.

Uitleg cilinderslot vervangen

Het voordeel als je zelf een cilinderslot gaat vervangen is dat je de deurschilden kunt laten zitten. Je hebt wel een schroevendraaier nodig. De profielcilinder zit met één schroef vast in het slot, deze moet je helemaal weghalen. Hoe ga je dan verder?

 • Je neemt de sleutel en deze steek je in het cilinderslot en dan beweeg je deze een beetje naar links of naar rechts. Je voelt dan vanzelf wanneer je het cilinderslot naar je toe kunt trekken.
 • Het kan zijn dat de cilinder vast blijft zitten, dit heeft er dan mee te maken dat de cilinder klem kan zitten tussen de deurschilden. Dit kun je snel en eenvoudig oplossen door de schroeven van de deurschilden wat losser te draaien. Daardoor krijgt je cilinderslot wat meer ruimte en kan de cilinder vervangen worden.
 • Het kan zijn dat je een knopcilinder hebt, dan kun je het cilinderslot zonder een sleutel vervangen, dan hoef je alleen maar aan de knop te draaien en dan kun je het cilinderslot vervangen.

Cilindersloten kopen

Als je nieuwe cilindersloten gaat kopen, is het belangrijk dat je goed let op de lengte van de cilinders die je nu hebt. Standaard hebben de cilinders een lengte van 60 mm, maar vaak moeten ze langer worden gemaakt. Dit zie je met name terug bij dikkere  houten deur, maar ook wanneer je een kunststof of een aluminium deur hebt. Koop kwaliteit voor langdurig gebruik en veiligheid.

Cilinderslot zelf vervangen of laten doen

Je kunt zelf je cilinderslot vervangen of dit laten doen. Het voordeel wanneer je het zelf kunt doen is kort gezegd het prijskaartje. Je verdient zelf de arbeidskosten. Je spaart geld uit en er zijn vast wel mensen in de omgeving die je kunnen helpen als het je niet lukt. Maar moeilijk is het niet, als je maar goed weet welke stappen je moet nemen en alles weer netjes in dezelfde volgorde terugplaatst, dan kun je zelf een cilinderslot vervangen. Verwijder zelf het oude slot, dit zal je helpen het nieuwe te plaatsen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 18985x
Toegevoegd: 23-08-2015 06:22
Gewijzigd: 30-08-2015 20:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!