Een ondernemer heeft heel wat verschillende taken uit te voeren. Natuurlijk is er het ondernemen zelf, het leveren van bepaalde producten en diensten aan je klanten. En er is het directe contact met die klanten. Maar er is veel meer dan dat. Je moet, als je met fysieke producten werkt, de voorraad onderhouden en op peil houden. Je zult dus op tijd bij jouw leverancier moeten inkopen. Je zult ook de inkomsten en uitgaven in een boekhoudprogramma moeten invoeren, of je moet zorgen dat je boekhouder hiermee vooruit kan. Alle mogelijke administratie en correspondentie dient correct en netjes te worden afgehandeld. Het is niet raar dat je als ondernemer na een hele lange werkdag lekker op de bank wilt bijkomen. O ja, die website. Die moet ook nog even.
Hoe handig en veelzijdig je ook bent, je kunt niet verwachten dat je álles in eigen hand kunt houden. En dat is zeker van toepassing als je op een terrein komt dat eigenlijk niet het jouwe is. Een hele website zelf in code in elkaar zetten is een klusje voor echte specialisten. Maar ook specialisten zullen als het even kan gebruik maken van hulpmiddelen. En, mocht om de een of andere reden het niet mogelijk zijn om specialisten in te huren, dan kun je natuurlijk ook zelf zo’n hulpmiddel gebruiken. Voor je website zul je gebruik maken van een ontwikkeltool, liefst eentje waar je zo min mogelijk tijd aan kwijt bent. Je komt uit bij een Content Managing System, afgekort als CMS. Hiermee kun je onderdelen van je website eenvoudig toevoegen, uitbreiden of wijzigen.
Er worden verschillende CMS’sen gebruikt, maar een veel gebruikte en veelzijdige CMS is Wordpress. In Wordpress komen allerlei facetten bij elkaar die het gemak verhogen zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Wordpress biedt een mis van gebruiksgemak, flexibel toe te voegen elementen, een uitstekende verzorging en is bovendien erg gebruiksvriendelijk. Bovendien wordt Wordpress actief doorontwikkeld, dus de achterliggende code is prima bij de tijd. In de naam Wordpress herken je twee deelwoorden: Word en Press. Het systeem is oorspronkelijk gebouwd om op een handige manier blogs op het internet te kunnen publiceren. Maar al snel werd de functionaliteit flink uitgebreid, zodat het tegenwoordig een uiterst veelzijdig CMS is, waar professionele websites mee gebouwd kunnen worden. Alles wat je nodig hebt zit in Wordpress, of is via speciale plug-ins aan het systeem toe te voegen. O ja, niet onbelangrijk: Wordpress zelf is helemaal gratis, en dat geldt ook voor veel plug-ins. Daarnaast zijn er tal van plug-ins aan te schaffen, mocht je om speciale functionaliteit verlegen zitten. Het installeren van Wordpress is bijna altijd een fluitje van een cent, de meeste internetproviders bieden de mogelijkheid het op je site te installeren. Dan is het verder een kwestie van wat gegevens invullen, zoals gebruikersnaam en wachtwoord en de installatieprocedure volgen.
Na de installatie kun je Wordpress opstarten. Je logt in het de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je zelf had gekozen. Dan kom je in het dashboard, zeg maar het onderhoudscentrum van het systeem. Hier kun je allerlei elementen aan je website toevoegen, zoals berichten, pagina’s, widgets en menu’s. En gelukkig gaat dat allemaal erg eenvoudig en is er online hulp beschikbaar als je het even niet meer weet.
Kun je met een tekstverwerker overweg als Word, LibreOffice en dergelijke, dan zul je met het invoeren van teksten in Wordpress geen problemen ondervinden. Houdt er wel rekening mee, dat een webpagina strikter is in de plaatsing van tekst en afbeeldingen dan een tekstverwerker op de computer. Dat beperkt je enigszins in de plaatsing van de elementen op het scherm, maar dat hoeft je bij het maken van een mooie website niet in de weg te staan.
In Wordpress hoef je niet met codetalen te werken. HTML (Hyper Tekst Markup Language) en CSS (Cascade Style Sheets) hoef je niet te kennen, Wordpress doet alle opmaak voor je. Maar voor de liefhebbers is het toevoegen van eigen code wel mogelijk, mocht je iets willen waar Wordpress zelf niet in voorziet. Het codescherm is aan te klikken, waardoor je de hele pagina in code ziet. Voor veel gebruikers is dit niet nodig, en dan kun je hier beter wegblijven. Als je tekst klaar is voor publicatie is één druk op de juiste knop voldoende om je pagina online te zetten. Aanpassingen blijven altijd mogelijk en zijn na een druk op ‘bijwerken’ ook meteen voor iedereen zichtbaar.
In je website kun je twee verschillende zaken onderscheiden: de inhoud en het uiterlijk. Dat is binnen Wordpress ook het geval. Het aardige is dat deze twee zaken goed gescheiden zijn. De inhoud voer je in als nieuwe pagina of nieuw bericht. Voor het uiterlijk kies je een thema. In het thema is precies bepaald hoe alle elementen eruit zien. Een thema regelt de grootte van de koppen, de tekst, maar ook de plaatsing en vormgeving van de menu’s, de grafische elementen en de kleuren. Alles in één pakketje. Je kiest eenvoudig het thema dat je hebben wilt, en je hele website heeft meteen een heel ander uiterlijk, zonder dat je aan de inhoud hoeft te komen.
Voor Wordpress zijn heel wat verschillende thema’s ontwikkeld. Binnen Wordpress vind je een knop waarmee je online kunt zoeken naar een thema dat past bij jou en je website. Soms heeft de keuze van een bepaald thema wel consequenties voor je site, bijvoorbeeld omdat een bepaald type menubalk wel in het ene, maar niet in het andere thema voorkomt. Maar via de preview-mogelijkheid kun je dat van tevoren goed uitzoeken. Valt een thema tegen? Kies gewoon het vorige, of kies weer een nieuw. Je zult heel wat gratis thema’s kunnen vinden, maar er zijn ook varianten waar je voor moet betalen. Heb je zelf kennis van HTML en CSS, dan kun je een bestaand thema ook aanpassen aan jouw wensen.
Je zou een plug-in kunnen omschrijven als een mini-programma. Binnen Wordpress voegt zo’n plug-in een bepaalde functionaliteit toe, die niet standaard in Wordpress zit. Zo heb je bijvoorbeeld een plug-in voor een agenda, een kalender, advertentiebeheer, statistieken, webwinkels en nog véél meer. Veel ervan zijn gratis te gebruiken, voor sommige moet je betalen. En aangezien de toegevoegde functionaliteit soms zeer specifiek, professioneel en geavanceerd is, is een betaling niet zo heel vreemd.
Sommige webdesigners maken een zeer professionele website voor je. Soms wordt er ook van Wordpress gebruik gemaakt. Omdat Wordpress zelf in ieder geval kosteloos gebruikt kan worden, heeft dat over het algemeen een gunstig effect op hetgeen je bij het webdesignbureau moet afrekenen. En dat scheelt dan toch weer.
Of je nu een website voor jezelf, een vereniging of voor je bedrijf wilt, je wil dat je website er goed en verzorgd uitziet. Wordpress kan je een hoop tijd besparen en scheelt je aanmerkelijk in de kosten. Zo kun je gemakkelijker en voordeliger een prima website realiseren.