Steeds vaker krijgen mensen te maken met computerproblemen. Enige tijd geleden hebben we wereldwijd te maken gehad met een groot computerprobleem en hierdoor kwamen bijvoorbeeld ziekenhuizen voor een groot deel ‘plat’ te liggen. Dit probleem was echter van buitenaf veroorzaakt en daardoor hadden we het niet kunnen voorkomen. Toch zijn er een aantal computerproblemen die we wél zelf kunnen voorkomen, zoals problemen die ontstaan door een wirwar aan kabels. Maar waardoor worden nu de meeste problemen met computers veroorzaakt op de Nederlandse kantoren? Wij geven je graag een indruk en leggen er je graag meer over uit.
Als er sprake is van schade aan kabels van de computer dan gaat dat vanzelf computerproblemen veroorzaken. Dit hoeft niet binnen een dag te zijn, maar je weet wel dat er na verloop van tijd problemen komen. Het heeft ermee te maken dat kabels op de eerste plaats sneller beschadigd raken als deze in een wirwar ergens in een hoekje worden gedrukt. Als je bijvoorbeeld een kabel moet vervangen, dan moet je meestal eerst alles uit de knoop halen. Het gevolg is dat dan alle kabels langs elkaar schuren en dat is niet goed voor de kwaliteit van de kabels. Wat je dan het beste kunt doen is kabelbinders gebruiken om alles goed te organiseren. Het voorkomt namelijk slijtage en schade aan je kabels, en hierdoor kunnen ook meer computerproblemen worden voorkomen.
Een voorkomende oorzaak van een computerprobleem heeft vaak ook te maken met oververhitting. De kabels kunnen ook hierbij weer een rol spelen. Stel je voor dat er een hoopje kabels tegen de pc aan ligt. Het gevolg is dat een goede ventilatie niet uitgevoerd kan worden, want de kabels houden het tegen. Er kan uiteindelijk oververhitting ontstaan. Als je flexibel om wil kunnen gaan met de kabels, is het mogelijk om met klittenband te werken en dan voorkom je dat er een hele kluit tegen de ventilatie aan komt te liggen. Maar er zijn meerdere factoren die kunnen zorgen voor oververhitting. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de aanwezigheid van onvoldoende ventilatie of luchtcirculatie. Toch is er nog iets wat niet vergeten mag worden en dat heeft te maken met ophopingen van stof en vuil. Daarnaast moet je bij laptops investeren in een extern koelingssysteem om oververhitting te voorkomen. Dit is eenmalig een investering doen, maar dan kun je wel bepaalde computerproblemen voorkomen.
Veel mensen maken nog gebruik van verouderde programma’s. Normaal gesproken hoeft dat geen problemen te veroorzaken, toch kan dat op den duur wel. De meeste programma’s hebben regelmatig een update nodig. Als je dat gewoon bij blijft houden, kun je veel computerproblemen voorkomen. Je zorgt dan tevens voor een betere beveiliging, bijvoorbeeld tegen crashes en datalekken. Er ontstaan namelijk pas conflicten met software wanneer meerdere geïnstalleerde programma’s niet compatibel zijn met elkaar. Je moet dan ook goed opletten bij de aanschaf van software om dit soort problemen te voorkomen. Je kunt er dan maar beter de tijd voor nemen, zodat je weet wat je koopt, in plaats van dat je computerproblemen krijgt.
Als je te maken krijgt met spyware, malware en virussen dan kan dat ernstige problemen veroorzaken. Je kunt hierbij denken aan het traag worden van de computer, het verlies van gegevens of zelfs identiteitsdiefstal. Het wordt ook wel gezien als kwaadaardige software en dit kan op je computer komen via bijvoorbeeld onveilige downloads, verdachte e-mails of kwaadaardige websites. Je moet daarom goed weten wat je gaat downloaden en wat je wel of niet opent op je computer. Het kan bijvoorbeeld al op je computer komen als je een bijlage in een mail opent. Misschien heb je geen virusscanner om de bijlage te scannen en dan wordt er geen virus opgemerkt. Het virus komt zo wel op je computer als je het hebt geopend en kan dan ongezien zijn gang gaan. Dit kun je echter voorkomen door te zorgen voor een goede virusscanner, maar je moet ook weten welke bestanden je opent. Als je van iemand die je niet kent een vreemde bijlage krijgt, moet je je afvragen of je dit moet openen.
Het computerprobleem wat ook vaak voorkomt is een probleem met internet. De verbinding kan erg traag zijn of wegvallen, dit is erg vervelend. Het zou te maken kunnen hebben met verouderde routers, zwakke Wi-Fi-signalen of problemen bij de internetprovider. Wat je kunt doen is regelmatig je router herstarten, de firmware voorzien van een update en de signaalsterkte verbeteren. Het is van belang om te werken met een veilig netwerk en een goede internetverbinding, dit hebben we in het dagelijkse leven vaak ook nodig.
Waar we vaak niet bij stilstaan is dat gebruikers ook fouten kunnen maken. Dit kan iedereen overkomen, en het gaat dan bijvoorbeeld over het onbewust verwijderen van belangrijke bestanden. Maar je kunt daarbij ook denken aan het installeren van schadelijke software of het verkeerd configureren van instellingen. Het zijn fouten die vaak voorkomen kunnen worden als je voorzichtig bent en beschikt over basiskennis van computergebruik. Neem vooral de tijd om je dingen aan te leren en misschien is een computercursus een goede keuze als je er veel op moet werken.
Dag in dag uit maken we volop gebruik van de computer of laptop. Dit wil zeggen dat we vaker te maken krijgen met computerproblemen. Veel voorkomende oorzaken van computerproblemen vinden we bijvoorbeeld in de vorm van traagheid door onvoldoende opslag en een gesprek aan schijfruimte. Maar ook het gebruik van oude of verkeerde drivers vormt steeds vaker problemen. Ernstige hardware problemen worden ook vaker veroorzaakt door het verkeerd aansluiten van de apparatuur. In de meest vervelende gevallen kan dit behoorlijke schade veroorzaken. Probeer dit dus te voorkomen door alles gewoon goed en up-to-date te houden. Uiteraard kun je ook een IT-professional inschakelen voor het beheren van je IT-infrastructuur. Je moet in ieder geval gewoon weten wat je doet en overal goed over nadenken. Bij twijfel kun je maar beter advies inwinnen, om zo computerproblemen waar mogelijk te voorkomen.