Domeinnaam, hoe kies je?
Je bent op zoek naar een domeinnaam, maar waar let je op bij het kiezen? In dit artikel worden je tips gegeven bij het kiezen van een domeinnaam.
Domeinnaam kiezen
Overhaast een domeinnaam kiezen is niet verstandig, het is van belang dat je de tijd neemt en op een aantal punten extra goed let. Een paar punten om goed over na te denken:
- Kies je voor een lange of voor een korte domeinnaam? De domeinnamen hebben een maximale lengte van 67 tekens. Een korte domeinnaam kun je soms makkelijker onthouden denken mensen, maar dat ligt er aan of dat het bekend klinkt en goed gespeld kan worden. Soms zijn langere domeinnamen juist beter, bij de lange domeinnamen kun je zoekwoorden gebruiken en dat zou weer zinvol zijn voor de zoekmachines. De voorkeur van de zoekmachines is namelijk dat de zoekwoorden ook in de domeinnaam te vinden zijn.
- Welke keuze je nu gaat maken, hangt af van welke domeinnaam vrij is en wat je op de site wil plaatsen. Je bedrijfsnaam zou een goede domeinnaam zijn, maar een extreem lange naam die tegen de 67 tekens aankomt, wordt door velen afgeraden. Het gaat er om dat de naam goed te onthouden is en goed gespeld wordt.
- Bij de domeinnaam kun je denken aan een naam met of zonder streepjes. De streepjes kunnen voordelen en nadelen hebben. Als mensen een domeinnaam intypen en ze zijn de streepjes vergeten, dan komen ze op een andere site uit. Maar de streepjes hebben ook voordelen, want de zoekmachines kunnen de zoekwoorden zo beter onderscheiden. Dit wil zeggen dat je daardoor meer rendement kunt halen uit je website en je scoort beter. Het kan zijn dat de originele vorm van je domeinnaam niet meer beschikbaar is, maar met een streepje er tussen wel, zo kun je toch de domeinnaam kiezen die je in gedachten had.
- Wat voor domeinnaam kies je? Kies je .nl, .com, .org of iets anders? Je kunt er ook meerdere kiezen en ze dan naar elkaar doorlinken (dit kan uiteraard alleen wanneer ze nog vrij zijn).
Domeinnaam tips
Het kiezen van de juiste domeinnaam kost tijd en daarom geven we je tips om het kiezen wat je vereenvoudigen:
- Je gaat eerst ideeën opdoen als het gaat over je domeinnaam. Je zou eens vijf termen of vijf zinnen op kunnen schrijven die duidelijk maken wat je in de domeinnaam wil aangeven. Als je een lijstje hebt gemaakt, dan kun je bekijken hoe je hier een goede domeinnaam van kunt maken.
- Een unieke domeinnaam is van groot belang. Deze naam dient dus origineel te zijn! Zorg dat hij niet teveel lijkt op de naam van je concurrent, stel dat je klanten een letter verkeerd typen en bij je concurrent uitkomen, dat wil je niet!
- .nl en .com worden het meest gekozen en daar gaat de voorkeur dan ook naar uit. Je kunt als beide namen vrij zijn deze nog aan elkaar doorlinken, zodat wanneer iemand de fout maakt en .nl typt in plaats van .com of andersom, dat ze dan toch bij jou uitkomen.
- Het is prettig als een domeinnaam gemakkelijk ingetypt kan worden. Let daarbij op de spelling, de lengte en het gebruik van woorden.
- Makkelijk te onthouden is wel zo gemakkelijk. Als mensen je website door willen geven aan anderen, dan is het fijn als het goed door wordt gegeven. Zorg daarom dat je een naam kiest die makkelijk te onthouden is en niet verkeerd kan worden doorgegeven (streepjes vermijden).
- Wat zijn de verwachtingen van je klanten? Probeer daar zoveel als mogelijk bij aan te sluiten.
- Inbreuk op auteursrecht moet voorkomen worden. Kopieer dus geen teksten, maar houd alles uniek en herschrijf het sowieso in eigen woorden.
- Betrouwbaarheid is belangrijk, als je dat uit weet te stralen naar je klanten, dan heb je al een groot voordeel. Als je eerlijk bent op je website en ook aangeeft wat je hen te bieden hebt, dan weten ze ook wanneer ze contact met je op kunnen nemen. Zorg dat je aangeeft wat je kunt bieden, overdrijf niet. Maar breng het professioneel en laat als je dat hebt voorbeelden zien van werk, zoals een portfolio of referenties. Dit geeft nieuwe klanten een fijner gevoel en zo vergroot je ook de kans dat zij contact met je opnemen en meer over jou en je bedrijf willen weten.
Nog meer domeinnaam tips
Er zijn nog een paar punten waar je op kunt letten bij het kiezen van een domeinnaam:
- De titel is van belang, want deze kun je ook op je website terug laten keren. Dit is goed voor SEO en daardoor scoor je beter in de zoekmachines. De kans is zo groter dat klanten bij jou op de website uitkomen als zij de zoekmachine gebruiken.
- Unieke content is van groot belang, plagiaat is strafbaar. Zorg er daarom voor dat je een goede domeinnaam kiest die origineel is en plaats daarbij ook direct originele content op je website. Klanten weten dan direct wat jij hen te bieden hebt en ze kunnen je benaderen als ze interesse hebben.
- Zorg dat je bij de domeinnaam eerst gaat kijken of dat deze nog vrij is. Vaak hebben mensen een bedrijfsnaam in gedachten, ze schrijven zich in en komen er dan achter dat de domeinnaam niet meer vrij is. Je kunt beter eerst kijken welke domeinnamen er nog vrij zijn en je dan pas inschrijven. Veel mensen zoeken als zij een bedrijfsnaam weten op internet en typen dan vaak achter de bedrijfsnaam .nl of .com. Als jouw bedrijfsnaam door iemand anders wordt gebruikt of iets wat er op lijkt, dan kun je daardoor veel klanten mislopen en dat is niet de bedoeling.
- Een domeinnaam kiezen kan even wat tijd in beslag nemen, maar open een tool zodat je direct kunt kijken welke namen er vrij zijn. Zet ze voor jezelf op een rijtje en zorg dan dat je uit een top drie of een top vijf een keuze gaat maken en leg je domeinnaam vast. Je kunt meteen kijken of dat .nl of .com ook nog vrij is, dan kun je namelijk doorlinken aan elkaar. Dit is een goede keuze en daar maken ook steeds meer mensen gebruik van. Het ligt aan je doelgroep, maar soms kun je ook je website laten vertalen en dan kan een .com domeinnaam beter zijn.