tandenborstels

Soorten tandenborstels

tandenborstelsWelke tandenborstel ga je kopen? Wat zijn de mogelijkheden? In dit artikel krijg je meer informatie over de verschillende soorten tandenborstels.

Aanbod tandenborstels

Het aanbod van tandenborstels is groot, evenals de prijsverschillen. Tandenborstels worden aangeboden bij de drogisterijen, de supermarkten en online. Door de bomen het bos niet mee zien, dat slaat ook op het aanbod van tandenborstels. Door dat grote en zeer gevarieerde aanbod wordt de keuze van een tandenborstel niet eenvoudiger.

 • Je kunt tandenborstels verdelen in tandenborstels voor volwassenen en voor kinderen. Er wordt tevens een onderscheid gemaakt in harde, medium en zachte tandenborstels.
 • Nog een andere verdeling is de elektrische tandenborstel en de "gewone" tandenborstel. Bij deze laatste is het regelmatig nodig om deze op te laden. Het is dus altijd handig om naast de elektrische tandenborstel een reserve "gewone" tandenborstel te hebben voor het geval dat de elektrische tandenborstel "leeg" staat en opgeladen moet worden.
 • Woon je met meerdere mensen in een huis en gebruik je samen de badkamer dan is het verstandig om allemaal een andere kleur tandenborstel te nemen. Ook bij de elektrische tandenborstel is dat mogelijk. Een tandenborstel moet je op tijd vervangen.
 • Bij een elektrische tandenborstel moet je het opzetstukje regelmatig vervangen. De tandenborstel verslijt, de haartjes van de tandenborstel verliezen kracht, maar ook uit hygiënisch standpunt dien jij je tandenborstel of het opzetstukje van de elektrische tandenborstel elk kwartaal te vervangen, beter nog is elke 10 weken.
 • Per kwartaal is echter eenvoudig te onthouden, doe het gewoon op de eerste dag van elk kwartaal en je vergeet het niet, het wordt een gewoonte om op tijd elk kwartaal de tandenborstel of het opzetstukje te vervangen.
 • Als kind word je er door de tandarts op gewezen om je tanden goed en regelmatig te poetsen met een goede tandenborstel, bij volwassenen zal dat minder vaak gebeuren.
 • Bij sommige tandartspraktijken krijgen kinderen na hun halfjaarlijkse controle een nieuwe tandenborstel van de tandarts. Je hebt er 4 per jaar nodig, 2 krijg je er van de tandarts dus je hoeft er per jaar slechts 2 voor je kinderen te kopen.
 • Soms ook zijn de goede tandenborstel in de aanbieding, 3 halen en 2 betalen bijvoorbeeld, maak er gebruik van.

Welke tandenborstel is goed?

Er zijn veel goede tandenborstels te koop.

 • Met de elektrische tandenborstel profiteer je van enkele voordelen, die de "gewone" tandenborstel niet heeft. Het eerste voordeel is dat de elektrische tandenborstel zonder jouw inspanning veel meer bewegingen maakt dan jij ooit met de hand zou kunnen maken.
 • De ronde opzetborstel zorgt ervoor dat elk stukje van de tanden goed wordt gereinigd, niet alleen de voorkant, maar ook de zijkanten kan deze tandenborstel goed bereiken. Als er een timer op de elektrische tandenborstel zit dan poets je altijd lang genoeg namelijk de aanbevolen 2 minuten per keer.
 • Ook de "gewone" tandenborstels kunnen goed poetsen, maar dat kost jou meer inspanning dan bij een elektrische. De "gewone" tandenborstel moet goed in de hand liggen, vraag je tandarts of jouw tandenborstel hard, zacht of medium moet zijn.
 • Poets ook met de "gewone" tandenborstel ten minste 2 minuten per keer. Vergeet niet je tong en je tandvlees te poetsen. Een tong vol bacteriën kan voor een vieze adem zorgen en tandvlees gaat ontsteken als er bacteriën achterblijven.
 • Zorg voor een algehele mondhygiëne, die omvat naast de verzorging van het gebit ook het schoonhouden van de tong en het tandvlees. En nogmaals….vergeet niet de borstel op tijd te vervangen.

Keuze tandpasta

Alsof het kiezen van een goede tandenborstel niet moeilijk genoeg is, mag je ook nog keuze maken uit heel veel verschillende merken tandpasta, die vaak ook tandenborstels leveren. Nog meer artikelen voor de mondhygiëne zijn de tand flos en mondwater en weliswaar geen artikel maar wel heel belangrijk twee keer per jaar naar de tandarts en eventueel een bezoek aan de mondhygiënist of mondhygiëniste. Een tandarts of mondhygiënist zal niet snel een merk tandpasta noemen dat je zou moeten gebruiken, soms geeft hij wel monsters mee van een tandpasta die hij goed vindt. Tandpasta moet tandplak aanpakken en dat zullen de meeste soorten ook doen. Tandpasta kopen is ook een kwestie van smaak. Sommige soorten kun je ronduit vies vinden. Heb je gevoelige tanden dan is er tandpasta te koop die speciaal daarvoor goed is.

Er zijn veel goede tandpasta's, maar welke kies je? Je kunt kijken of er fluoride in zit, fluoride zorgt ervoor dat je minder snel gaatjes krijgt en je kunt op de smaak letten. Het is bijna niet te doen als je een tandpasta echt vies vindt om die twee keer per dag te gebruiken, kies dan liever voor een andere smaak, dan houd je het poetsen ook beter vol. Bij zeer gevoelige tanden kan de juiste tandpasta verlichting geven. Belangrijker dan de tandpasta is echter de tandenborstel.

Tandenborstel voor kinderen

Het is voor kinderen erg belangrijk om al op heel jonge leeftijd de tanden te poetsen. Erg jonge kinderen zullen daarvoor de hulp van hun ouders of verzorgers nodig hebben. Koop voor je kinderen een kindertandenborstel. Een tandenborstel voor volwassenen is te groot voor dat kleine mondje. Als je als ouder of verzorger laat zien dat jij je gebit goed verzorgd dan zullen je kinderen dit voorbeeld volgen. Laat ze erbij staan als jij je tanden poetst, laat de kinderen zelf hun tanden poetsen en daarna poets jij nog even hun tanden. Kies een tandenborstel die er voor kinderen aantrekkelijk uitziet. Dat kan bij een "gewone" tandenborstel, maar ook elektrische tandenborstels voor kinderen zijn er in speciaal voor kinderen leuke uitvoeringen. Dat maakt poetsen leuk en wat leuk is houden de kinderen langer vol.

Prijzen tandenborstels

De prijzen van tandenborstels variëren enorm. Er zijn veel gerenommeerde merken tandenborstels die je ook online vindt met de meest aantrekkelijke aanbiedingen en acties. Je weet hoeveel tandenborstels je per jaar nodig hebt, een per kwartaal betekent vier per jaar, dus je kunt gerust een voorraad inslaan als er een aanbieding op je pad komt. Ook bij de drogist kun je vaak profiteren van mooie kortingen, een goed product maar dan tegen een lagere prijs, gewoon doen. Een voorraad tandenborstels in je kast zorgt er tevens voor dat jij op tijd een nieuwe zult nemen of een nieuw opzetstukje op je elektrische tandenborstel zult zetten.       


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3243x
Toegevoegd: 10-09-2016 18:44
Gewijzigd: 29-09-2016 23:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!