Londen mooi uitzicht

Stedentrip Londen: mode, shoppen en uitgaan

Londen mooi uitzichtAls je er een paar dagen tussenuit wilt en kiest voor een stedentrip Londen zal je er geen spijt van krijgen. De hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk wordt tegenwoordig als een van de meest hippe steden van Europa beschouwd. Naast vele bezienswaardigheden biedt Londen een wereld van mode, shoppen, uitgaan en lekker eten. Er wordt betaald met de Britse pond, die zo’n €1,30 waard is. Lees verder voor nuttige info over een stedentrip Londen.

Naar Londen: met vliegtuig, trein of boot

Hoewel Londen niet ver weg ligt kan de reistijd verschillen. Met het vliegtuig reis je vanaf Schiphol, Rotterdam Airport, Eindhoven en Maastricht in 45 tot 95 minuten naar een luchthaven rond Londen. De meeste liggen niet dichtbij het centrum zodat je op het openbaar vervoer of een taxi bent aangewezen om bij je bestemming te komen, wat al gauw een uur in beslag neemt. London City Airport is een aanrader omdat deze het meest centraal ligt.

Met trein of boot is ook mogelijk. De Thalys doet er vanaf Amsterdam Centraal een kleine twee uur over. Met de boot kan je vanaf Hoek van Holland naar Harwich, om daar op de trein te stappen naar het centrum van Londen. De totale reistijd komt neer op zo’n 7-8 uur. Daar staat tegenover dat reizen met een boot op volle zee toch een bijzondere ervaring is.

Overigens is de oversteek ook vanaf Calais mogelijk, zowel per boot als trein (via de Eurotunnel). Het is dan mogelijk de auto mee te nemen, hoewel dat niet is aan te raden als je de stad toch niet zal verlaten.

Openbaar vervoer in Londen

Londen heeft zowat alle soorten openbaar vervoer. Voor toerisen is de metro het handigst en snelst. Het netwerk is uitgebreid en de plattegrond is op stations en online te raadplegen. Maar je kunt ook de bus pakken zodat je meer van Londen ziet - denk aan de rode dubbeldekkers. Nadeel is dat het verkeer in Londen erg traag kan zijn. Verder rijden er zowel bemande als ondemande treinen. In sommige minder toeristische delen kan de je tram nemen.

Het openbaar vervoer in Londen is opgedeeld in zones. Binnen een zone kost elke rit hetzelfde; als je een zonegrens passeert wordt de prijs hoger. Vooral zone 1 en 2 zijn voor toeristen interessant. Je kan losse kaartjes kopen maar een OV-kaart is meestal voordeliger. Een aanrader is de zogenaamde Oyster Card, die veel lijkt op de Nederlandse OV-kaart en op elk metrostation te koop is.

Dan is er nog de taxi, de London cab. De tarieven vallen naar Nederlandse maatstaven mee. De prijs hangt af van tijdstip en afstand en er geldt een starttarief van £2,40.

Bezienswaardigheden in Londen

In Londen zijn veel indrukwekkende bouwwerken te zien. De stad kenmerkt zich door een wisselende architectuur: van de eeuwenoude Westminster Abbey, een kerk gebouwd in gotische stijl, tot de wolkenkrabbers in de moderne City.

Een van de iconen van Londen is de Tower of London, een verzameling gebouwen waarvan de bouw begon in 1078. Het heeft ondere andere dienst gedaan als paleis en gevangenis. Je kunt er kroonjuwelen bewonderen en gruwelen in de kerkers. Vlakbij vind je de Tower Bridge uit 1884, die werd gebouwd vanwege het groeiende verkeer. Er worden tentoonstellingen gegeven en op 44 meter hoogte kun je op loopbruggen tussen de torens genieten van een schitterend uitzicht over Londen.

Ook Hampton Court Palace is zeker de moeite waard. Het werd voltooid in 1521 en wordt gezien als een van de mooiste paleizen van Londen. Als je wil zien waar het Britse parlement zetelt kan je de Palace of Westminster bezoeken. Het telt zo’n 1000 kamers en heeft een indrukwekkende klokkentoren, de bekende Big Ben.

Londen staat ook bekend om haar moderne architectuur. Zo is er de Ghurkin, die de vorm heeft van een augurk en de City Hall, die er bijzonder futuristisch uitziet. En dan zijn er nog de talloze wolkenkrabbers in de moderne City.

Musea, theater en muziek in Londen

Londen huisvest enkele wereldberoemde musea. Het British Museum is een van de grootste ter wereld en is een absolute aanrader als je van geschiedenis en kunst houdt. De National Gallery is een kunstgalerie en gevestigd in een paleis uit 1824. Je kunt er werken aanschouwen van Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rubens. Heb je meer met natuur en biologie? Dan is het Natural History Museum zeker een bezoekje waard. Ook noemenswaardig zijn het Cartoon Museum en het Designmuseum.

Ook qua theater, musicals en muziek is Londen wereldberoemd. De theaters vind je vooral in de wijk West End. Bekende zijn het New London Theatre, het Globe Theatre en Royal Albert Hall. Je kunt er genieten van musicals als Cats, The Phantom of the Opera en Les Misérables. Voor klassieke muziek kun je het London Symphony Orchestra en het Royal Philharmonic Orchestra bezoeken. Concerten van wereldberoemde artiesten zie je in het moderne O2 (voorheen bekend als Millenium Dome).

Mode en shoppen in Londen

Als je helemaal gek bent van mode is het aan te raden om in februari of september te gaan, als de London Fashion Week plaatsvindt. Mode en shoppen zijn onlosmakelijk met Londen verbonden. In Regent Street, Oxford Street en Piccadilly Circus vind je vestigingen van alle beroemde modeontwerpers. Ook de grote internationale merken zijn er gevestigd. In Carnabystreet en Covent Garden kan je terecht voor de kleinere (mode)winkels.

Londen heeft ook leuke markten zoals die in de Covent Garden, waar je juwelen, antiek en kleding vindt. Een bekende markt is de Camden Market. Je kunt er terecht voor kunst, kleding, antiek en restaurantjes. Ook een aanrader is de Portobello Road Market in de schitterende wijk Notting Hill. Deze markt staat bekend om de vintage kleding en antiek van goede kwaliteit.

Heerlijk eten in Londen

Londen telt erg veel restaurants. Je kunt genieten van culinaire hoogstandjes uit alle hoeken van de wereld. Wil je chique dineren? In het gehele centrum van Londen vind je de duurdere restaurants. De stad beschikt over ruim 40 zaken met een of meer Michelin-sterren. De restaurants van Gordon Ramsay en Jamie Oliver gelden als absolute toppers. Een goed restaurant die zich vooral op de Britse keuken richt is de Butlers Wharf Chop House.

Trendy eten doe je in de hippe wijk Soho, waar je talloze restaurantjes aantreft. Voorbeelden zijn het barbecue restaurant Pitt Cue Co en Oka, een Japans restaurant. Voor de goedkopere maaltijd kun je een van de vele pubs bezoeken. Naast bekende Britse gerechten als Fish and chips staat er vaak Indiaas of Italiaans eten op het menu. Verder zijn er talloze etnische restaurantjes in de stad. Je kunt bijvoorbeeld genieten van Libanees, Koreaans, Egyptisch en Peruaans eten.

Uitgaan in Londen

Ben je een uitgaanstype? Je zou een van de vele pubs kunnen binnenlopen voor een ‘’Pint’’, een flink glas bier. Voor de meer hippe bars en clubs moet je in de trendy uitgaansgebieden Leicester Square en Soho zijn. Het is er van vrijdagmiddag tot zondagochten feesten geblazen. Als je van live muziek houdt kan naar Camden Town gaan, waar een vrije en losse sfeer heerst.

Als je wil dansen is de bekende disco Ministry of Sound de plek waar je zijn moet. Ook The Complex, The End en Iceni zijn aanraders. Van meer experimentele muziek geniet je in de Notting Hill Arts Club.

Stedentrip Londen boeken

Van plan om een stedentrip Londen te boeken? Online is vast een mooie stedentrip te vinden bij een betrouwbare aanbieder. Met de trein of het vliegtuig, weekend of midweek, een bed and breakfast of hotel, de keus is aan jou. Het zal vast en zeker een mooie reiservaring opleveren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: f-a-weimar
Aantal keer gelezen: 4009x
Toegevoegd: 03-02-2016 16:47
Gewijzigd: 13-02-2016 18:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!