Zagreb

Stedentrip naar Zagreb

ZagrebDe hoofdstad van KroatiŽ is Zagreb en ligt helemaal in het noorden van het land. Het is de grootste stad van het land en de enige stad met meer dan 1 miljoen inwoners. Zagreb heeft een rijke historie vooral vanwege de ligging tussen Wenen, Boedapest en VenetiŽ. Voor een stedentrip naar Zagreb hebben wij een lijstje gemaakt met dingen die je absoluut gedaan moet hebben.

Sint Stefanuskathedraal

Eén van de oudste kathedralen in Kroatië is de Sint Stefanuskathedraal. De kathedraal is gebouwd in opdracht van koning Ladislav in 1094. De kerk werd gebouwd in gotische stijl. In 1880 werd de kathedraal voor een groot deel verwoest door een zware aardbeving. De kerk werd in 1880 meteen opnieuw opgebouwd en is hierdoor redelijk nieuw te noemen. Kenmerkend is vooral de binnenzijde van het kathedraal. Diverse heiligen liggen in de kathedraal begraven. Eén van de bekendste is Stepinac hij was bisschop en is heilig verklaard. Ten tijden van het communisme in Kroatië moest de bisschop dwangarbeid uitvoeren. In het kathedraal ligt de bisschop in een glazen kist begraven. Bij de kist komen pelgrims bidden om zijn schrijn.

Centraal station

Het centraal station is gebouwd in 1981. Het was een belangrijk station van de Oriënt Express. Bij het zien van het station krijg je een idee van de oude sfeer bij lange treinreizen. In 1974 speelde zich net buiten het Centraal Station een grote treinramp af. Een trein ontspoorde en er kwamen 153 mensen om het leven.

Bovenstad en benedenstad

Zagreb bestaat uit een zogenoemde bovenstad en benedenstad. De bovenstad ligt wat hoger dan de benedenstad. In de bovenstad zie je vooral veel gebouwen uit de Middeleeuwen. De bovenstad en de benedenstad worden met elkaar verbonden via de kabelbaan van Ilca. Dit is het kleinste kabelbaantje van Europa. Een oud wagonnetje helpt je om boven te komen want zelf klimmen is redelijk zwaar. Het is wel mogelijk om zelf omhoog te klimmen via de trap aan de zijkant. Onderweg kan je genieten van een mooi uitzicht over de benedenstad. De benedenstad is de nieuwe stad en is wat jonger dan de bovenstad.

Sint Marcusplein

Het Sint Marcusplein is het belangrijkste plein in de bovenstad van Zagreb. De politieke macht rondom Kroatië speelt zich af op dit plein. Aan het plein ligt het stadhuis, gerechtshof en het parlement van de regering. Als er een nieuwe president is gekozen dan wordt deze ingezworen op het Sint Marcusplein. Op het plein kom je veel politie tegen en de gebouwen worden streng bewaakt met camera’s.

Sint Marcuskerk

Midden in het centrum van de bovenstad vind je de Sint Marcuskerk. Het bouwwerk is opvallend en het behoort tot één van de oudste kerken van de stad. Opvallend is dat het dak van de kerk gekleurd is. Op het dak zie je het wapenschild van Zagreb. De kerk is waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd alleen dit is niet helemaal zeker. De kerk is ooit flink beschadigd geraakt door een aardbeving. Aan het einde van de 19e eeuw is de kerk weer in originele staat teruggebracht.

Dolac markt

Bij de Mariakerk in de buurt vind je elke dag een vrolijke markt. De Dolac markt wordt georganiseerd door de boeren in de buurt van Zagreb. Ze verkopen hier hun verse vlees, groentes en fruit. Een gedeelte van de markt is overdekt en een ander gedeelte is buiten. De buitenkraampjes zijn voorzien van vrolijke rode parasols. De markt begint vroeg en eindigt rond 14.00.

Zagreb Zoo

Gelegen in het Maskimir park ligt de Zagreb Zoo. Het is één van de drie dierentuinen in Kroatië. Er zijn meer dan 275 verschillende diersoorten in de dierentuin te vinden. De dierentuin werkt mee aan speciale programma’s om bijzondere dieren te beschermen. Ze hebben dan ook een aantal bijna uitgestorven dieren in hun dierentuin opgenomen. Ze proberen dankzij een Europees fokprogramma uitsterving te voorkomen. Bezoekers hebben de mogelijkheid om een dier te adopteren in de Zagreb Zoo. De financiële vergoeding die je hiervoor betaalt komt volledig tegoeden van het dier dat je beschermd.

Maskimir park

Het Maskimir park is een groot stadspark in Zagreb. De Zagreb Zoo is hierin gevestigd. Het park is 3 vierkanten kilometer en is geliefd onder de inwoners van de stad. Ze komen hier graag om een wandeling te maken. Het park is aangelegd in de 19e eeuw en er zijn Engelse invloeden in terug te vinden. In het park zijn kleine bossen te vinden en een aantal meren. Ter decoratie zijn er een aantal nepgebouwen in het park geplaatst. Dit gebeurde in de 19e eeuw wel vaker in stadsparken.

Winkelen in Zagreb

In Zagreb kan je prima door de winkels heen struinen. Doordeweeks zijn de winkels tot 20.00 open, maar in de middag gesloten. Op zaterdag zijn de winkels tot 13.00 open. Op zondag zijn de winkels gesloten. De bekendste winkelstraat van de stad is Llica. Er is ook een straat met designerwinkels in Frankpanska. In de stad en eromheen zijn verschillende winkelcentrums te vinden. Bekende winkelcentrums zijn: Nama, Importanne Galleria en Kaptol Centar.

Kula Lotrscak


Inwoners van de stad noemen deze toren ook wel de inbrekerstoren. De toren was een onderdeel van de verdedigingsmuur. De poort van de muur ging altijd in de avond dicht. Zo werden de inwoners van de stad beschermd tegen inbrekers. Iedere avond ging er een bel om aan te geven dat de poort ging sluiten. Vandaag de dag kan je de Kula Lotrscak beklimmen en heb je een prachtig uitzicht over de stad. Zorg ervoor dat je rond 12.00 bij de toren bent. Om precies 12.00 wordt er elke dag een kanonskogel afgeschoten. Dit doen ze om eventuele inbrekers af te weren. De toren vind je aan de Strossmayerovo Setaliste.

Het nationaal theater

Het gebouw van het nationaal theater is een indrukwekkend gebouw. Je kan hier terecht om verschillende voorstellingen te bekijken. Vooral ballet en de opera staan hoog aangeschreven. Het nationaal ballet en de nationale opera geven regelmatig voorstellingen in het theater.

Museum Iluzija

Het museum Iluzija is het museum van de optische illusies. Verwacht geen groot museum, maar wel een leuk uitje om mee te maken. Het museum bestaat uit verschillende ruimtes waarin je hersenen voor de gek gehouden worden. Het museum ligt aan de Illica 72 in Zagreb. Het museum is populair en staat zelfs op de lijst met de leukste bezienswaardigheden in Zagreb.

Archeologisch museum in Zagreb

Als je een museum gaat bezoeken dan is het archeologisch museum in Zagreb een aanrader. Een gedeelte van het museum is binnen en er is een gedeelte in de openlucht. De opgravingen komen uit verschillende tijdperken en een deel zijn gevonden in Kroatië. Een ander deel komen uit expedities van over de hele wereld. Er zijn prehistorische spullen, maar ook items uit de Middeleeuwen en Romeinse tijd.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 1671x
Toegevoegd: 26-08-2016 17:25
Gewijzigd: 12-09-2016 22:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2974 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!