Stofzuiger kopen

Stofzuiger kopen: waar moet je op letten?

Stofzuiger kopenBij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat is het vaak lastig om alle specificaties juist te beoordelen. Niet wetende wat alle specificaties allemaal beteken wil men alsnog het apparaat met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Maar welke specificaties zorgen nu voor de kwaliteit waar jij naar op zoek bent? Hieronder zullen we ingaan op de specificaties van een stofzuiger zodat de consument de juiste prijs/kwaliteit kan kiezen.

Welke eigenschappen zijn belangrijk

Hoe goed een stofzuiger is ligt niet enkel aan de zuigkracht, ook al wordt dit vaak gedacht. De zuigkracht is zeker belangrijk maar daarnaast spelen andere eigenschappen ook een vitale rol. Denk aan gebruiksgemak, stofopvang, filtering, energieverbruik, geluid, fysieke eigenschappen maar ook mondstukken en accessoires. In dit artikel informeren we je bondig maar volledig over deze eigenschappen.

Zuigkracht

Waarschijnlijk denk je nu meteen aan wattage. Maar wellicht een schok, wattage betekend NIET automatisch meer zuigkracht. Wattage is enkel het getal at aangeeft hoeveel stroom je stofzuiger verbruikt. 2000 Watt betekent dat de stofzuiger 2 kilowatt per uur verbruikt. Voor iedere kWh (kilo wattuur) die je verbruikt betaal je een bedrag aan de energieleverancier. Meer watt en lang stofzuigen betekend dus een hogere energierekening. Een kWh kost ongeveer 20 cent.

Sinds september 2017 is er een nieuwe wetgeving die zegt dat het maximaal vermogen van een stofzuiger niet meer mag zijn dan 900 watt.

Het is goed om te weten dat het geen enorme verschillen zijn. Een stofzuiger met een A-label verbruikt namelijk ongeveer 4 euro per jaar aan stroom, een stofzuiger met een C-label ongeveer 8 euro. De verplichte labels zijn met name om de producten te stimuleren zuinigere apparaten te maken. De prijsverschillen zijn niet enorm, kortom als consument zal je niet zeer veel verschil merken tussen verschillende energieniveaus.

Bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger let je dus niet enkel op wattage. Daarnaast betekend meer wattage niet automatisch meer zuigkracht. Dit is waarschijnlijk de meest gemaakte fout.

Hoe weet je dan de zuigkracht?

Dit kan met behulp van het energielabel. Op het energie label staat de zuigkracht op harde vloeren (rechts) en de zuigkracht op vloerbedekking (links). De schaal die wordt gehanteerd is A, B, C, D, E, F, G. Wanneer een stofzuiger een A scoort is dit het beste. Gebruik dus het label om te bepalen of de zuigkracht voldoende is voor jouw wensen en niet het wattage.

Wat staat er nog meer op het label?

Naast zuigkracht kan je ook aflezen de efficiëntieklasse, energieverbruik en hoeveel decibel een stofzuiger produceert. Kortom, het label helpt je bij het maken van een juiste keuze.

Stofopvang wat moet je weten?

Het belangrijkste wat betreft stopopvang is het verschil tussen een stofzuiger met zak en stofzuiger zonder zak. Een stofzuiger met zak heeft namelijk vaak een grotere stofopvang. Het nadeel van een stofzuiger met zak is dat je nieuwe stofzuigerzakken moet aanschaffen, wat op de duur hoog veel gaat kosten. Veel mensen kiezen alsnog voor een stofzuiger met zak aangezien de stofzuigerzak makkelijk weggegooid kan worden. Het leegmaken van een stofreservoir van een stofzuiger zonder zak kan een stoffige bezigheid zijn, dit is dan ook een nadeel van een stofzuiger zonder zak.



VacuumTester



Het filtersysteem

Filtering is zeer belangrijk voor een stofzuiger. Een HEPA of ander geavanceerd filter systeem zal de weerstand binnen de stofzuiger verhogen. Een stofzuiger met een wat minder filter systeem zal minder weerstand ervaren waardoor er dus minder moeite hoeft gedaan te worden om een sterke luchtstroom te creëren. Kortom een stofzuiger met een goed filter systeem (bijvoorbeeld HEPA) zijn vaak duurder aangezien er veel weerstand optreedt binnen de stofzuiger. Uiteraard kiest de consument alsnog voor een stofzuiger met een geavanceerd filter systeem.

Een stofzuigerzak is ook deel van het filter systeem. Nieuwe materialen worden gebruikt om stofzuigerzakken van te maken, stof en vuil moet in de zak blijven maar lucht moet goed kunnen blijven stromen. Dit betekent uiteraard ook dat de zuigkracht afneemt wanneer een stofzuigerzak vol zit aangezien het meer moeite kost om een sterke luchtstroom te realiseren.

Energieverbruik

Het energieverbruik van de stofzuiger wordt bepaald door de wattage. Fabrikanten hebben sinds de jaren 60 de wattage van stofzuigers flink verhoogd echter zijn de stofzuigers niet altijd beter geworden. Zoals we hebben gelezen betekend meer watt niet automatisch meer zuigkracht, kortom om fabrikanten betere stofzuigers te laten produceren zonder de wattage te verhogen heeft de EU nieuwe regels opgesteld. Sinds september 2017 mogen stofzuigers niet meer dan 900 watt hebben. De stofzuigers moten ten minste een energielabel C hebben. Een energielabel A betekent ongeveer 23 kWH per jaar. Hoeveel kWh een stofzuiger verbruikt kan gelezen worden op het energielabel wat bij elke stofzuiger zit. Het verbruik van een stofzuiger is een stuk minder dan bij bijvoorbeeld een koelkast, een koelkast verbruikt al snel meer dan 200 kWh per jaar. 1 kWh kost ongeveer 20 cent.

Geluid

Sommige stofzuigers kunnen zoveel geluid maken dat je ze liever niet meer wilt gebruiken. Nieuwe moderne stofzuigers zullen gelukkig niet dit soort geluid maken. Sinds de nieuwe wetgeving mag een stofzuiger niet meer dan 80 decibel produceren. 80 decibel kun je vergelijken met een drukke weg of een trein die langs rijdt. Een normale conversie produceert ongeveer 50 decibel echter een motor of grasmaaier zal al snel 100 decibel produceren. Er zijn zeer stille stofzuigers op de markt, deze produceren vaak een decibelniveau van rond de 60.

Fysieke eigenschappen

Wat veel mensen vergeten is het gewicht van de stofzuiger. Wanneer je met je stofzuiger het hele huis doormoet, de trap op of weer hoog moet opbergen, wil je niet een al te zware stofzuiger. Neem dus bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger zeker het gewicht in overweging. Wil je lichte stofzuiger dan kan je kiezen voor een steelstofzuiger, deze zijn vaak lichter dan een sledestofzuiger.

Daarnaast speelt de lengte van het snoer ook een belangrijke rol. Stofzuigers worden soms zeer negatief beoordeeld omdat men ontevreden is over de lengte van het snoer.  Een aantal fabrikanten hebben hier slim op ingespeeld en zullen stofzuigers aanbieden met een extra lange snoer. Heb je niet overal in huis een stopcontact zitten? Kijk dan van tevoren of het snoer van een stofzuiger lang genoeg is. Je wilt niet met een verlengsnoer door het huis gaan sjouwen.

Extra mondstukken

Heb je huisdieren, een vloerkleed of een harde vloer dan wil je zeker de mondstukken in de gate houden. Voor huisdieren wil je namelijk een snel draaiende roterende borstel (turboborstel).  Voor vloerkleden en harde vloeren zijn ook weer specifieke mondstukken, lees dus goed welke mondstukken er bij een stofzuiger komen en of deze geschikt zijn voor jouw wensen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Frank1991me
Aantal keer gelezen: 2939x
Toegevoegd: 17-12-2017 13:06
Gewijzigd: 28-12-2017 11:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!