Manchester

Tips voor een stedentrip naar Manchester

ManchesterManchester is een stad in het noordwesten van Engeland. Deze stad staat voornamelijk bekend om de voetbalclub Manchester United, maar daarnaast is er nog veel meer in te doen. Op deze pagina lees je meer informatie over alle hoogtepunten die je in deze stad kunt beleven.

Algemene informatie

Manchester is een grote stad. In de stad zelf wonen ongeveer een half miljoen mensen. Daarmee is het de vierde grootste stad van Engeland. Manchester is zowel een moderne stad als een oudere stad. Het is namelijk de stad in Engeland waar de industriële revolutie begon. Dit is terug te zien aan de vele oude fabrieken en andere gebouwen op Castlefield. Daarnaast is Manchester ook een moderne stad. Dit komt voornamelijk door een bomontploffing in 1996 in het centrum van de stad. Deze ontploffing was de zwaarste IRA-bom ooit in Engeland. Er was veel chaos en puin, maar bij deze ontploffing zijn er geen doden gevallen. Deze explosie was de start om te gaan investeren in de stad. Direct werden er vele miljoenen euro’s geïnvesteerd. Met het investeren van de stad is het bestuur later gewoon doorgegaan, waardoor de stad kan concurreren met andere grote wereldsteden.
Na London is Manchester dan ook de meest bezochte stad van het hele land. Om in Manchester te komen wordt er vaak aangeraden om te vliegen. Het een na drukste vliegveld van Engeland is Manchester Airport. Dit vliegveld ligt op een afstand van 14 kilometer bij de stad vandaan. Het is ook mogelijk om met de auto te gaan vanuit Nederland. Hiervoor rijd je naar Calais in Frankrijk. Vanaf daar kun je met de auto een van de veerboten oprijden om via de Kanaaltunnel een oversteek naar Engeland te maken. Bij de Kanaaltunnel heeft Eurotunnel ook shuttletreinen rijden waar een auto ook met meekan. Op deze manier kun je ook de oversteek naar Engeland maken. Omdat je tijdens de reis in je auto moet blijven zitten betaal je per voertuig en niet per persoon. Een rit met de auto vanuit Utrecht duurt circa 8 uur. Andere mogelijkheden om naar Manchester te komen zijn met de trein of een bus. Op deze pagina lees je meer informatie over:

  • Bezienswaardigheden in Manchester
  • Winkelen
  • Uitgaan
  • Vervoer in de stad

Bezienswaardigheden

Het grootste, mooiste en belangrijkste plein van Manchester is het Albert Square. Aan dit plein zijn diverse belangrijke gebouwen gevestigd, waarvan de Manchester Town Hall de meest bekende is. Vergeleken bij dit gebouw lijken de rest van de gebouwen niets meer. Het plein is gemaakt tussen 1863 en 1867. Naast de gebouwen die aan het plein zijn te vinden zijn er verschillende beelden en monumenten.
Daarnaast is het een aanrader om het gebied te bezoeken waar de hele stad uit is ontstaan: Castlefield. Castlefield wordt tevens gezien als een stuk beschermd gebied van de stad en betekent oorspronkelijk kasteel-in-het-veld. Ooit stond hier namelijk een Romeins fort waar nog steeds delen van zijn te zien. Om dit kasteel heen was veel industrie gevestigd en werd de handel gedreven. In dit gebied is ook het Museum of Science and Industry te vinden. Dit museum is verdeeld over meerdere gebouwen en hier kom je alles te weten over de industriële revolutie die hier heeft plaatsgevonden. Het gehele gebied van Castlefield is opgeknapt en benoemd tot stedelijk erfgoed.
De stad beschikt ook over enkele stadsparken. Heerlijk om even de drukte te ontsnappen en een rustige wandeling te maken. De parken die er zijn te vinden zijn het Heaton Park en Peel Park. Heaton Park is het grootste park en is tevens een van de grootste stadsparken van heel Europa. In het park is het ook mogelijk om het landhuis Heaton Hall uit de 18e eeuw te bezoeken. Dit landhuis staat open voor het publiek. In het park is ook een speeltuin, een golfbaan, een observatorium en een kinderboerderij.
Tijdens een bezoek aan deze stad mag een bezoek aan het stadion van Manchester United absoluut niet ontbreken. In dit stadion is ook een museum te vinden waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de club. Het is mogelijk om hier een rondleiding te nemen om zo meer te zien van het stadion. Tijdens een rondleiding loop je o.a. door de spelerstunnel naar het veld.
Wil je tijdens je stedentrip ook meer te zien krijgen van de kunstgeschiedenis van de stad? Dan kun je de Manchester Art Gallery bezoeken. Je komt hier een groot aanbod aan kunst tegen uit de geschiedenis van Groot-Brittannië. Het museum laat namelijk maar liefst 6 eeuwen aan kunst zien. In dit museum worden ook geregeld tentoonstellingen gehouden. De Witworth Art Gallery is ook bijzonder om te bezoeken. Bij deze kunstgalerij kom je textiel, marmeren beelden, sculpturen en schilderijen tegen.


Winkelen in Manchester

Wil je tijdens je trip naar Manchester ook een dagje gaan winkelen? Dan zal je niet snel iets tekortkomen. Alleen al met het Trafford Centre heb je in feite al genoeg keuze. Dit overdekte winkelcentrum heeft 3 warenhuizen en behoort tot een van de grootste winkelcentra van heel Europa. Voor iedereen zijn hier wel een aantal geschikte winkels te vinden en er is een enorme foodcourt waar ruimte is voor 1600 man. Verder is er hier een bioskoop te vinden, zijn er botsauto’s, is er een bowlingbaan en nog veel meer vertier. Ook voor wie niet van plan is om te gaan winkelen is het een aanrader om het Trafford Centre te bezoeken.
Ook leuk om te bezoeken is het Craft & Design Centre. In dit centrum zijn veel verschillende boetiekjes en ateliers te vinden waar kunstenaars hun werken verkopen. Zo zijn er schilderijen, sieraden, tassen, beeldhouwwerken en nog veel meer te vinden. Je kunt de ambachtslieden hier iets bijzonders laten maken.
Een ander groot winkelcentrum in de stad is het Arndale Centre. In de winkelcentrum kom je voornamelijk veel grote en bekende winkelketens tegen. In dit gigantische winkelcentrum zijn maar liefst circa 200 winkels te vinden.

Uitgaan

Ook op het gebied van uitgaan heeft deze stad genoeg te bieden. Wil je een musical of een theatervoorstelling bijwonen? Dan kun je een bezoek brengen aan het Manchester Opera House of het Royal Exchange Theatre. Ook in het kunstcentrum The Lowry kun je concerten en theaters bijwonen.
Wil je een avond op een unieke manier dineren en naar een uitstekend restaurant? Dan wordt er aangeraden om naar de Spinningfields te gaan. Hier zijn de trendy restaurants en leuke bars te vinden.
Om echt kennis te maken met de Engelse cultuur ga je naar een van de Engelse pubs om een biertje te drinken. Deze pubs zijn door de hele stad heen te vinden, maar er zijn een aantal straten waar je veel pubs en tevens nachtclubs tegenkomt. Deansgate is een straat waar vele bars en pubs zijn te vinden. Op deze manier kun je kennismaken met de Engelse cultuur van de bars en de pubs. Ook de Northern Quarter Bij de Northern Quarter vind je jazzclubs en gezellige bars. Het uitgaansleven voor studenten in Manchester vindt plaats aan de Oxford Street. Dit is namelijk in de buurt van de universiteit. Wil je tijdens een avond uit in deze stad juist een van de nachtclubs bezoeken die doorgaan tot vroeg in de ochtend? Dan wordt er aangeraden om The Printworks te bezoeken. Dit ligt richting het noorden van het hiervoor genoemde winkelcentrum Arndale.

Het vervoer in Manchester

Het is niet moeilijk om je snel te verplaatsen in de stad zelf. Manchester beschikt namelijk over een uitgebreid netwerk aan busverbindingen en trams. Deze zijn tevens erg goed betaalbaar, waardoor het interessant is om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er zijn zelfs buslijnen in het centrum van de stad waar je gratis gebruik van kunt maken. Hiermee is gestart in 2002 om de drukte in de stad te verminderen. Er zijn ook verschillende formules mogelijk om tickets te kopen waarmee je reizen met de tram en de bussen kunt combineren. System 1 is een formule waarmee je met een ticket kunt reizen met alle trams, bussen en treinen in Manchester. Tot slot is het uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor een taxi. Er zijn privétaxi’s en openbare taxi’s. De privétaxi’s moeten van tevoren worden gereserveerd en hierbij wordt direct het startpunt en de eindbestemming afgesproken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 3309x
Toegevoegd: 12-03-2017 04:34
Gewijzigd: 05-07-2017 16:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!