Tips voor een uitmuntende presentatie

Tips voor een uitmuntende presentatie

Tips voor een uitmuntende presentatieWanneer je een presentatie moet doen dan is het natuurlijk belangrijk, dat je boodschap goed en helder overkomt. Daarnaast is het belangrijk, dat de mensen de juiste vervolgstap of actie ondernemen. We helpen je graag om een uitmuntende presentatie te geven. Het is vaak makkelijker dan je denkt, wanneer je aan de juiste zaken denkt! Graag delen we onze tips met je. Laten we direct van start gaan.

De juiste inhoud

De inhoud krijgt natuurlijk de meeste aandacht. Het is belangrijk om een goed verhaal te houden met de nodige inhoud. Een goede boodschap, onderbouwd met de juiste argumenten, onderzoeken, feiten en cijfers scoort altijd goed. Het is mogelijk om zo je kennis te delen en om te laten zien, dat je verstand van zaken hebt. Daarnaast is het belangrijk om zo het publiek te overtuigen van wat je graag wilt.

Een goede structuur

De structuur is bepalend voor de mogelijkheid van je gasten om de presentatie wel of niet goed te kunnen volgen. Er moet een duidelijk begin, kern en afsluiting zijn. Wat verwachten je gasten in al deze delen? Geef ook aan waar je zit tijdens de presentatie. Het is belangrijk om een duidelijke structuur te hebben en ook om deze te delen. Laat aan het begin zien wat ze mogen verwachten. De spanning van wat er allemaal gaat komen is dan weg en ze kunnen de inhoud van de presentatie nog beter opnemen. Het is ook goed om korte samenvattingen te hebben van de delen om daarna door te gaan naar de volgende fase. Uiteindelijk kun je met een totale samenvatting en kernboodschap afsluiten.

De manier van presenteren

Op welke manier ga je alles presenteren? Kies je voor een powerpoint? Of ga je het op een andere creatieve manier presenteren? Hoe zijn de sheets opgesteld van de powerpoint? Voorkom veel tekst en bulletpoints op een enkele sheet. Het is verwarrend en niet duidelijk. Het gaat niet om de powerpoint maar om de inhoud van de presentatie. De lichaamstaal is vaak belangrijker bij de presentatie dan de powerpoint. Wat straal je uit? De non-verbale communicatie is daadwerkelijk van groot belang. Wees jezelf hier bewust van.

Het is belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Niet alleen het materiaal moet kloppen, maar ook je mindset. Wees zelfverzekerd en laat zien, dat je het weet. Wees ook enthousiast over wat je vertelt.

Mindmappen bij je presentatie

Minder is meer, ook bij presenteren. Het is daarom ook slim om eens wat anders te doen dan veel Powerpoint sheets. Gebruik een mindmap. Het is voor veel mensen nog nieuw en daarnaast komt de boodschap hier goed mee over. Je kunt vanuit de kern naar buiten uit verder gaan bouwen. Het is een goede structuur voor je presentatie en het zal de aandacht van je publiek ook vasthouden.  

Houd het kort en krachtig

Het is belangrijk om je presentaties niet te lang te maken. Het wordt saai en de aandacht zakt weg. Het is belangrijk om alles kort en krachtig te houden. Voorkom saaie opsommingen in lijstjes met bullet points. Gooi er geen honderd sheets in en weet, dat het herhalen vaak belangrijker is dan het vol stampen van kennis en informatie. Presenteer in setjes van drie en herhaal het regelmatig. Het is zo mogelijk om de boodschap over te brengen.




De volle overtuiging

Het is natuurlijk belangrijk om met de volle overtuiging te gaan presenteren. Het is belangrijk om achter je boodschap te staan. Wanneer je dit niet doet, dan zal het geen succes worden. Mensen prikken er doorheen. Stap ook over je angst om te presenteren. Weet, dat je het voor je publiek doet en je hen wilt helpen. Ze willen graag je kennis en informatie ontvangen. Door hierop te letten is het mogelijk om veel harten te winnen. Wanneer je bang bent om te presenteren is het goed om voor jezelf veel te oefenen. Lees ook boeken om eroverheen te komen of Google online naar meer tips. Het is ook goed om persoonlijke hulp en ervaringen hierbij te betrekken. Het is persoonlijk en er ontstaat een verbinding met je publiek.

Betrek uw publiek!

Het is belangrijk om je publiek zoveel mogelijk te betrekken bij je presentatie. Stel vragen, laat ze hun hand opsteken, laat iemand naar voren komen, geef ruimte voor vragen tussendoor en wees actief in de interactie met je publiek. Maak grapjes, laat ze genieten van de presentatie. Door die connectie te krijgen zal je zelf ontspannen en daarnaast zal het publiek alles veel beter opnemen.

Afwisseling en variatie

Doe eens wat anders! Het is goed om de zaalopstelling eens te veranderen, een cadeautje weg te geven of een compleet nieuwe term te introduceren. Het zorgt voor een extra prikkel. Gebruik ook foto’s, video’s en muziek als je aan het presenteren bent. Knikker er een paar sterke oneliners in en werk actief aan een boeiende presentatie. Het blijft de geest prikkelen en de aandacht vasthouden van het publiek. Door goed stil te staan bij de manier waarop je alles presenteert ontstaat er wat moois.

Stilte

Mensen willen een stilte graag snel opvullen. Het is iets natuurlijks. We houden blijkbaar niet van stiltes. Presentatoren houden er daarom vaak ook het tempo goed in. De stiltes zijn echter ook belangrijk. Het biedt de luisteraar de mogelijkheid om het allemaal te verwerken. Daarnaast is het mogelijk voor ze om even op adem te komen. Het is goed om hierover na te denken. Kijk waar de stiltes het beste passen in de presentatie. Waar zijn ze krachtig en waar eigenlijk ook niet? Het is vaak moeilijk om een stilte in te lassen. Doe het echter wel! Het is powerful.

Afsluitend: Blunders

Graag sluiten we af met een vijftal blunders. Doe dit niet. Het zal dan zeker geen uitmuntende presentatie gaan worden.

  1. Gebruik teveel sheets met te veel tekst

  2. Maak geen contact met je publiek

  3. Kom onvoorbereid

  4. Geef de handout vooraf weg

  5. Lees lappen tekst voor

Voorkom deze blunders. Boven alles is het belangrijk om een sterke connectie te maken met je publiek. Als er iets misgaat dan is het je ook snel vergeven. Daarnaast moet je jezelf natuurlijk ijzersterk gaan voorbereiden. Op die manier kun je veel fouten voorkomen. Oefen een keer met een collega, vriend of je partner. Je moet vragen om eerlijke feedback. Vervolgens kun je hiervan groeien en hoef je de gemaakte fouten niet te herhalen tijdens de presentatie. Het is beter om een blunder te maken bij een bekend dan bij een groter publiek, die je nog niet kennen.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1603x
Toegevoegd: 08-05-2019 11:42
Gewijzigd: 13-05-2019 09:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!