Tips voor het kiezen van een boekhoudpakket

Tips voor het kiezen van een boekhoudpakket

Tips voor het kiezen van een boekhoudpakketHet bijhouden van de boekhouding behoort tot de basis van het runnen van een eigen bedrijf. Gelukkig zijn er verschillende tools op de markt waarmee het boekhouden voor jou een stuk gemakkelijker wordt. In dit artikel leggen we er een aantal aan je voor en vertellen we je hoe je het beste boekhoudprogramma’s kunt vergelijken.

De voordelen van een boekhoudprogramma

Of je nu een ZZP’er, MKB’er of grootondernemer bent, een goede boekhoudtool komt altijd van pas. Waar men vroeger nog wel eens met Excel spreadsheets in de weer ging, kan men nu veel tijd besparen door online boekhouding. De voordelen:

 • Boekhouden wordt gemakkelijker en begrijpelijker
 • Facturen worden automatisch online opgeslagen en gerangschikt
 • Je kunt de betalingen koppelen met je bankaccount, waardoor je in het boekhoudprogramma altijd een up-to-date overzicht hebt
 • Je bespaart veel tijd, een boekhoudprogramma verdient zichzelf terug
 • Je kunt heel gemakkelijk en overzichtelijk je relatiebestand bijhouden
 • Optioneel kun je je boekhouder toegang geven tot het programma, zodat die meteen aan de slag kan met het verwerken van de btw-aangiftes. Je kunt dit vaak ook zelf indienen via het programma


Waaraan voldoet een goede boekhoudtool?

Wat de beste boekhoudtool is, hangt maar net af van jouw bedrijf. Zo is het ene programma in de basis erg simpel, terwijl een ander uitblinkt door de vele extra mogelijkheden. Een goede en uitgebreide boekhoudtool bevat in ieder geval de volgende opties:

 • Aanmaken relatiebestand
 • (onbeperkt) versturen en inladen van facturen
 • Koppelen bank voor het automatisch verwerken van facturen
 • Facturen opmaken in eigen huisstijl
 • Analytics en overzichten per tijdvak
 • Opmaken van btw-aangifte


Wat kost een boekhoudtool?

Heb je meerdere goede boekhoudprogramma’s vergeleken, dan let je wellicht ook graag op de prijs. Sommige boekhoudprogramma’s bevatten een gratis proefperiode voor starters, daar doe je zeker voordeel mee. Maar denk ook aan de lange termijn, want later overstappen van boekhoudprogramma is ook weer niet ideaal, omdat je dan al je gegevens moet overzetten en een ander programma weer opnieuw moet leren kennen. In de basis kun je denken aan enkele tientallen euro’s per maand, maar het hangt ook weer af van hoeveel transacties je doet. Sommige tools zijn goedkoper bij een laag aantal transacties, maar schieten de lucht in wanneer je bedrijf groeit. Anderen hebben een hogere startprijs, maar komen bij bedrijfsgroei op lange termijn goedkoper uit. Kortom, vergelijk bij de prijs de gratis startersperiode en kijk naar de kosten per maand na afloop van je gratis account. Houd hierbij rekening met je verwachtingen qua aantal facturen op langere termijn.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een boekhoudpakket. We raden dan ook aan om voor jezelf een wensenlijst te maken met de functionaliteiten. Nu is het tijd om te vergelijken. Gebruik een boekhoudprogramma vergelijkingstool en lees bijvoorbeeld aanvullend reviews van gebruikers. Zo krijg je meer inzicht in of de boekhoudtool de beloftes nakomt en waar ze juist in uitblinken of juist minder handig in zijn.


Wat zijn fijne boekhoudprogramma’s?

We schotelen je graag nog een aantal boekhoudtools voor, inclusief de voordelen. Dit zijn populaire tools die vaak gekozen worden door zowel starters en ZZP, als door MKB- en grote bedrijven.

1.     E-Boekhouden

e-Boekhouden focust zich zoals de naam al zegt op eenvoudig boekhouden. Het programma wordt erkend door de Belastingdienst, waardoor het aangifte doen een fluitje van een cent wordt. Gebruikers zijn erg te spreken over deze gebruiksvriendelijke tool, waarmee je offertes en facturen eenvoudig per e-mail verstuurt en opmaakt in je eigen huisstijl. Daarnaast krijg je toegang tot functies als urenregistratie, relatie- en voorraadbeheer. Je kunt je bankrekening, webshop of kassasteem koppelen om tijd te besparen. Ook draai je eenvoudig analyses van de cijfers uit. Tot slot kun je API-koppelingen maken met andere relevante programma’s. e-Boekhouden is erg interessant voor starters, omdat je daar een gratis account krijgt voor maar liefst 15 maanden. Daarna zijn de kosten vanaf €7,95 per maand voor 240 boekingen per jaar en €14,50 voor een onbeperkt aantal boekingen per jaar.

2.     Moneybird

Moneybird is een handige tool voor verschillende typen ondernemers, van kleine tot grote bedrijven. Het programma heeft een bankkoppeling en houd automatisch alle in- en uitgaven bij. De cijfers worden vervolgens automatisch verwerkt in je btw-aangifte. Heb je geen verstand van boekhouden? Moneybird geeft regelmatig webinars waarin je nog wat bij kunt leren over boekhouding. Moneybird is net als e-Boekhouden gebruiksvriendelijk en je kunt offertes en facturen opmaken in je eigen huisstijl, analyses uitdraaien van zelfgekozen tijdsvlakken en overzichtelijk je relaties bijhouden. De tool genereert handige checklists als je bijvoorbeeld bepaalde acties moet ondernemen, zoals het doen van aangifte. Tevens kun je voor niet-op-tijd-betaalde facturen een automatische reminder laten sturen. Je neemt hier een gratis account voor 60 dagen. Daarna kies je uit drie abonnementen, €12 per maand tot 20 banktransacties, €21 per maand tot 50 banktransacties en €30 per maand voor onbeperkte transacties. Ben je een kleine ondernemer en heb je maximaal 3 verkoopfacturen en 3 inkomende documenten per maand? Dan kun je Moneybird gratis gebruiken!

3.     Informer

Als innovatief boekhouden voor jou hoog in het vaandel staat, dan is Informer wellicht wat voor jou. Met deze tool kun je gemakkelijk online factureren, herinneren en aanmaningen sturen, uitgaven verwerken en de btw-aangifte doen. Je kunt ook koppelingen maken, bijvoorbeeld met je webshop. Informer is bovendien het eerste boekhoudprogramma dat een Whatsapp koppeling met de boekhouding mogelijk maakte. Hierbij kun je overzichten en bonnetjes vanuit je chat naar de tool sturen, waarbij ze automatisch ingeladen worden. Andere innovatieve snufjes zijn het personaliseren van je dashboard met diverse widgets en directe boekhoudkundige hulp tijdens het invoeren van de administratie. Je kunt zelfs een gratis cursus boekhouding voor beginners doen. Informer kun je 30 dagen gratis gebruiken. Daarna zijn de kosten €10 per maand tot 30 banktransacties, €19 per maand voor onbeperkt banktransacties en €29 per maand voor een compleet Plus pakket waarbij je twee gebruikers kunt toevoegen en toegang krijgt tot extra functies.

Overige tips voor de boekhouding

 Naast bovengenoemde drie boekhoudprogramma’s, zijn er nog veel meer tools op de markt. Denk aan tools als Exact Online, Rompslomp, Fiscus, Twinfield en MoneyMonk. Onder dit artikel vind je een link voor het vergelijken van boekhoudprogramma’s, waarbij je kunt filteren op functies en kosten. Tot slot nog een aantal laatste tips. Als starter kun je ervoor kiezen om een cursus online boekhouding te doen, eventueel via de tool die je gebruikt. Zo weet je direct alle ins en outs. Daarnaast is het, zeker bij een complexe boekhouding en weinig boekhoudkennis, altijd slim om een boekhouder in de armen te nemen. Hij of zij kan je helpen bij het doen van de aangifte en kan je goed adviseren over hoe het zit met aftrekposten. Als laatste, zorg dat je de boekhouding goed bijhoudt, dat scheelt je veel tijd en mogelijke stress op lange termijn. Later alles terugzoeken is alleen maar vervelend en maakt de kans op het maken van boekhoudfouten groter. Met een goede boekhoudtool wordt het bijhouden van de boekhouding in ieder geval een stuk gemakkelijker. Veel succes!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Yvonne-Bierings
Aantal keer gelezen: 2054x
Toegevoegd: 26-01-2021 18:16
Gewijzigd: 27-01-2021 11:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!