Liquiditeit: wat is het en hoe te verbeteren?

Liquiditeit: wat is het en hoe te verbeteren?

Liquiditeit: wat is het en hoe te verbeteren?Het begrip liquiditeit komt vaak voor in de media. Je kunt geregeld horen langskomen dat bedrijven dreigen om te vallen door een gebrek aan liquiditeit. Met deze term wordt aangegeven of een bedrijf in staat is om alle kortlopende schulden te betalen.

Het is daarom van groot belang om de liquiditeit van je bedrijf te berekenen. Met je liquiditeit kan je erachter komen of er voldoende geld in kas aanwezig is om betalingsverplichtingen te voldoen. Meer informatie over liquiditeit en hoe je het kunt verbeteren, lees je hieronder.

Wat is liquiditeit precies?

Voordat je kunt beginnen met het verbeteren van liquiditeit is het natuurlijk van groot belang om te weten wat het inhoudt. Als het om liquiditeit gaat dan wordt er vaak gepraat over een ratio. Deze liquiditeitsratio geeft aan of er voldoende vermogen in kas is voor het betalen van financiële verplichtingen. Onder kortlopende verplichtingen worden vaak schulden tot aan maximaal een jaar bedoeld.

Wat zijn de schulden waar je hierbij aan moet denken? Dit zijn bijvoorbeeld openstaande rekeningen bij bedrijven voor producten of andere zaken. Een bedrijf is liquide wanneer de betaling van deze financiële verplichtingen geen probleem is. Mocht dit niet lukken, dan is het bedrijf illiquide.

Verschil met andere begrippen

Als je de financiën van je bedrijf op orde gaat brengen, zul je tegen een groot aantal verschillende termen komen. Denk hierbij aan liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze begrippen? Zoals hierboven al staat vermeld, gaat liquiditeit over de betalingsverplichtingen op de korte termijn. Solvabiliteit gaat ook over betalingsverplichtingen van een bedrijf, maar bekijkt dit op de lange termijn. Het begrip rentabiliteit bekijkt hoeveel winst het bedrijf maakt per geïnvesteerde euro.

Hoe kun je een liquiditeitsbegroting maken?

Het maken van een liquiditeitsbegroting maken, kan van groot belang zijn voor je bedrijf. Je kunt op deze manier namelijk een stuk meer inzicht creëren in je beschikbare kapitaal. Als je weet of je voldoende geld hebt om aan de financiële verplichtingen te voldoen, kun je ook bekijken of je nog kapitaal overhoudt om bijvoorbeeld investeringen te doen.

Bij het maken van de begroting zul je op drie soorten inkomsten en uitgaven moeten letten: de bedrijfsactiviteiten, de investeringen en de financiering. Bij de eerste geldstroom wordt er gekeken naar de activiteiten van het bedrijf die leiden tot inkomsten en uitgaven. De investeringen focussen zich meer op bijvoorbeeld het pand of in kantoorapparatuur. De investeringen en de financiën worden dus apart benoemd.Wat is een goede liquiditeit?

Als je de liquiditeit van je bedrijf wilt verbeteren, zul je natuurlijk wel moeten weten wat een goede liquiditeit is. Een current ratio van 1,5 is goed en bij een ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig. Als je het nettowinst kapitaal gaat berekenen moet de uitkomst positief zijn om liquide te zijn. Is deze negatief? Dan is het bedrijf illiquide.

Verschillende manieren om de liquiditeit te verbeteren

Een goede liquiditeit is dus van groot belang voor je bedrijf. Ben je van plan om de liquiditeit van je bedrijf te verbeteren, dan zijn er een aantal tips om dit aan te pakken. Sommige van deze tips zullen meer tijd in beslag nemen dan andere, dus kijk waar jij in ieder geval op kunt gaan verbeteren. Hieronder staan vijf tips voor het verhogen van de liquiditeit op een rijtje.

Let op de betalingstermijn

Allereerst is het van groot belang dat je een goed debiteurenbeheer hebt. Hoe sneller je facturen worden betaald, hoe beter de liquiditeit zal zijn. bekijk daarom of je de betaaltermijn kunt verkorten naar bijvoorbeeld 14 of 30 dagen. Zorg er ook voor dat het debiteurenbeheer strak geregeld is en dat je tijdig betalingsherinneringen en aanmaningen stuurt. Hoe sneller de vorderingen betaald worden, hoe sneller je geld in de kast zult hebben. Hierbij is het ook van belang om de facturen ook zo snel mogelijk te versturen, zodat klanten en bedrijven ook sneller de mogelijkheid hebben om de vorderingen over te maken.
Een handige tip hierbij is om over te schakelen naar een geautomatiseerde ondersteuning. Hierdoor worden de kosten direct inzichtelijk gemaakt en kunnen facturen een stuk sneller aangemaakt worden. Door de versnelling van dit proces zal de liquiditeit zeker verbeteren.

Automatisering van de administratie

Een ander belangrijke tip hangt samen met een goed debiteurenbeheer. Het is namelijk van groot belang om de financiële administratie op orde te hebben. Zorg voor een goede afstemming tussen de uitvoering van facturatie en de administratie. Hiervoor kun je software gebruiken om facturen automatisch te genereren en te versturen. Houd alles goed in de gaten en zorg voor inzicht in de verwachte ontwikkeling. De administratie en de planning is belangrijk voor een goede liquiditeit van je bedrijf.

Verkoop overbodige bedrijfsmiddelen

Om je liquiditeit verder te verbeteren is het ook verstandig om kritisch naar de bedrijfsmiddelen te kijken. Zijn er bijvoorbeeld apparaten of middelen die eigenlijk niet meer worden gebruikt? Verkoop deze dan. Ook is het slim om goed naar de voorraad te kijken. Zijn er misschien manieren op een flexibelere manier in te kopen? Door goed naar deze onderdelen te kijken kun je de liquiditeit op een gemakkelijke manier verhogen.

Verhoog de winstgevendheid van je bedrijf

Een andere tip is om te zorgen voor een hogere winst. Dit zal namelijk zorgen voor een mogelijkheid om liquiditeiten extra te realiseren. Blijf daarom zoeken naar manieren om winst te verhogen. Bekijk de klanten en projecten waar de winstgevendheid verhoogd kan worden en automatiseer processen.

Wees alert en kijk kritisch naar je klanten

Het kan gebeuren dat er klanten aan je bedrijf zijn gebonden die slecht en niet tijdig betalen. Het kan dan lonen om deze klanten af te stoten en je te focussen op de goede connecties. Zorg er ook voor dat je niet de dupe wordt van een slechte liquiditeitspositie van je klanten, en sluit niet allemaal leningen af. Zorg ervoor dat de facturen en leningen zo snel mogelijk worden afgehandeld, zodat je altijd voldoende geld in kas hebt. Laat leningen niet te lang doorlopen, aangezien hier bovendien het risico bij komt dat de lener het laat versloffen en hierdoor nog langer gebruik maakt van het geld van jouw bedrijf. Zorg daarom dat je klanten op tijd betalen of verkoop je facturen zodat je binnen 24 uur de betaling ontvangt. Dit is een zeer goede optie om de liquiditeit van je onderneming te verbeteren. Je ontvangt vrijwel direct de betaling, terwijl je normaliter vaak te maken krijgt met klanten die er weken of zelfs maanden over doen om te betalen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: BrianA
Aantal keer gelezen: 2728x
Toegevoegd: 10-01-2020 09:17
Gewijzigd: 11-01-2020 11:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!