windows 10

Tweedehands licenties voor zakelijk en particulier

windows 10Een baanbrekende uitspraak wordt het genoemd. Software licenties mogen namelijk worden doorverkocht. Waar voorheen licenties waardeloos waren, mag gedownloade software nu tweedehands worden doorverkocht aan derde partijen. Dat was de uitspraak van het Europese Hof van Justitie (HvJ EU). Het bekende Usedsoft-arrest uit Juli 2012 zorgde voor opwekking, aangezien de juridische status van grote softwareproducenten veranderd is.

De vraag die in 2012 bij het Europese Hof van Justitie lag, is de vraag of een softwareleverancier zich kan verzetten tegen het doorverkopen van het gebruiksrecht van de eigen software. Dit wil bijvoorbeeld zeggen: Mag de koper van bijvoorbeeld Photoshop licenties deze software weer doorverkopen? De basis voor deze vraag is het uitputtingsbeginsel van het auteursrecht. Een schrijver van een boek kan mensen niet tegenhouden die dat boek gekocht hebben in een boekenwinkel om deze door te verkopen aan anderen. Eigenlijk geldt dit ook voor software licenties was dan ook de uitspraak tijdens het Usedsoft-arrest. Voor een tweedehands prijs, net als bij boeken, mogen tweedehands licenties doorverkocht worden. Hierbij geldt dat het auteursrecht van de softwareproducent is uitgeput en deze kan zich dan ook niet meer verzetten tegen een mogelijke doorverkoop. Deze uitspraak heeft een grote impact op bedrijven, de markt voor software en mogelijke investeringen. De mogelijkheden voor bedrijven daarin tegen zijn weer enorm toegenomen zo kan er nu goedkoop en efficiënt gebruik gemaakt worden van tweedehands licentie partners.

Tweedehands software kopen

Met deze uitspraak is het mogelijk om tweedehandse licenties te kopen. Waar softwareproducenten tot 2012 alles eraan gedaan hebben om dit te voorkomen, is het nu toch onvermijdelijk geworden. Vroeger kochten bedrijven software licenties direct in bij de producent en betaalden hier dan ook flink voor. Software is namelijk prijzig. Wanneer de software verouderd was of er behoefte was aan nieuwere software, dan waren de oude licenties waardeloos. Met deze uitspraak hebben de oude licenties nog een restwaarde. Dit zorgt ervoor dat software licenties op de balans mogen staan als activa. Het fijne van software is dat het ook na jaren gebruik nog steeds nieuw is en er geen gebruik sporen te vinden zijn. Het kopen van tweedehandse licenties betekend dus eigenlijk dat je nieuwe software aanschaft voor een lagere prijs. Voorbeelden van gewilde software zijn:

 • Autocad licenties
 • SAP licenties
 • Photoshop licenties
 • Oracle licenties
 • Microsoft Office licenties

Er is hierdoor een heuse markt voor tweedehands licenties ontstaan. Zo kunnen zowel grote als kleine bedrijven ervoor kiezen om goedkoop software aan te schaffen die alreeds door een ander bedrijf is gebruikt. Voor kleine bedrijven is dit interessant, aangezien software een flink investering vormt. Voor grote bedrijven geldt juist dat door vele werknemers, nieuwe software een behoorlijke prijs omvat. Een licenties is namelijk vaak voor slechts een gebruiker of werknemer. Grote bedrijven kunnen nu kiezen om software bij de producent te kopen voor een nieuwprijs en deze later te verkopen, of tweedehands licenties te kopen die in aanschaf al goedkoper zijn.

Tweedehands software verkopen

Naast de koop van tweedehands licenties is het dus ook mogelijk als bedrijf zijnde om software aan te bieden aan andere partijen. Dit betekend dat software die in het verleden gekocht is voor een nieuwprijs, aangeboden kan worden. Er is dus een restwaarde en deze restwaarde mag als bezitting opgenomen worden op de balans. Investeringen in nieuwe software kunnen dus makkelijker gemaakt worden, aangezien het simpelweg financieel voordeliger is geworden. Veelvoorkomende licenties die bedrijven bezitten zijn:

 • Autocad licenties
 • Adobe Photoshop licenties
 • Office licenties
 • SAP licenties
 • Tweedehands Oracle licenties

Deze software licenties mogen doorverkocht worden aan andere partijen. De rechten worden in totaliteit overgedragen en de verkoper mag geen gebruik meer maken van deze licentie. Hiervoor krijg je wel een redelijke vergoeding terug. Deze vergoeding kan de overstap naar de nieuwste software weer vergemakkelijken. Met de ontvangen restwaarde wordt de drempel voor nieuwe software namelijk lager.

Marktplaats software

Er is een levendige handel ontstaan in tweedehands software licenties. Deze handel vindt voornamelijk plaats doormiddel van het internet. Zo is er de digitale software marktplaats, waar kopers en verkopers samenkomen. Als bedrijf zijnde is het hier mogelijk om de gebruikte software aan te bieden voor een tweedehands prijs. Anderzijds kunnen bedrijven die geïnteresseerd zijn in software licenties hier terecht om deze licenties over te kopen. Zo wordt er veel gehandeld in tweedehands Microsoft licenties, Autocad licenties, SAP licenties, Oracle licenties en Adobe Photoshop licenties.
Dit principe is vanaf 2012 ontstaan en doormiddel van een software marktplaats is het mogelijk om goedkoop software aan te bieden en te kopen. Dit is voor zowel de koper als verkoper erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk. De licenties kunnen gedownload en gebruikt worden door de nieuwe eigenaar. Belangrijk is wel dat de software onbruikbaar moet zijn voor de oude bezitter. Daarom moeten de back-ups en de licentie gewist worden. Dit om alle veiligheid en eventuele privacy gevoelige gegevens niet zomaar op straat komen te liggen.

Voordelen van de software marktplaats

Waar nieuwe software voorheen een flinke investering vormde voor bedrijven, zijn er nu twee mogelijkheden ontstaan:

 • Nieuwe software licenties kopen: Deze licenties zullen na verloop van tijd vervangen dienen te worden voor nieuwe software, maar hebben wel een restwaarde.
 • Goedkoop licenties kopen: Wanneer je als bedrijf zijnde op zoek bent naar software, maar niet direct de nieuwste software nodig hebt, dan kun je kiezen om gebruikte software aan te schaffen. De prijs is een stuk aantrekkelijker vergeleken met nieuwe software. Denk hierbij aan Oracle licenties, adobe licenties of office licenties.

Met beide opties wordt er door het bedrijf flink bespaard. Nieuwe licenties kunnen namelijk op de balans met een restwaarde. Dit extra geld zorgt ervoor dat nieuwe software simpelweg goedkoper is. Daarnaast is het voor zowel kleine als grote bedrijven interessant om te kiezen voor gebruikte software. De prijs hiervan ligt een stuk lager, terwijl er kwalitatief niks veranderd is met de software. Je ontvangt dus eigenlijk gewoon uitstekende software voor een zeer aantrekkelijke prijs. De komst van de software marktplaats maakt iedereen in staat om goedkoop licenties te kopen. Zo ook de bekende SAP-licenties, office licenties, adobe licenties, Autodesk licenties of Oracle licenties. 

Gevolgen voor de markt en softwareleveranciers

De uitspraak van het Hof van Justitie heeft wel degelijk gevolgen. Zo zijn grote softwaregiganten niet blij met deze nieuwe handel. De oude machtspositie is aangetast en de volledige controle over de markt is sterk verminderd. De uitspraak heeft wel een handen in tweedehands licenties teweeggebracht. Enerzijds belemmert dit de aankoop van nieuwe software, anderzijds zorgt de restwaarde van oude software ervoor dat bedrijven eerder geneigd zijn om te investeren in nieuwe software. De handel is zodoende levendiger geworden en de doorlooptijd verkort. Voor bedrijven en particulieren zijn de mogelijkheden toegenomen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Bernard
Aantal keer gelezen: 7806x
Toegevoegd: 23-02-2017 14:45
Gewijzigd: 31-05-2020 09:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!