browser

Tabbladen in Windows Verkenner

browserIn onze internetbrowsers vinden we het heel normaal dat we gebruik kunnen maken van tabbladen. Zo wisselen we snel van de ene internetlocatie naar de andere. In de Verkenner in Windows heb je die mogelijkheid niet, hoewel het wel heel handig kan zijn. Gelukkig is er een oplossing: Clover.

De Verkenner in Windows

Het programma waarmee je in Windows je bestanden kunt bekijken en beheren is de Verkenner. De Verkenner, opvolger van het oude ‘Bestandsbeheer’ in de oudste Windows-versies, gaat inmiddels al vele versies van Windows mee. De Verkenner maakt het je mogelijk om de diverse mappen op je computer te bekijken en bestanden te wissen, verplaatsen, kopiëren of te bewerken. De mogelijkheden van de Verkenner zijn behoorlijk uitgebreid en via een rechtermuis-klik op een bestand of map komen er zelfs nog, afhankelijk van geïnstalleerde extra’s als compressieprogramma’s,  allerlei mogelijkheden bij. Maar toch,  aan één belangrijk onderdeel hebben de dames en heren bij Microsoft nog niet voldoende aandacht besteed.

Het draait om overzicht

Als je druk in de weer bent met het verplaatsen en kopiëren van bestanden dan kun je gemakkelijk het overzicht kwijt raken. Het vraagt een reeks muisklikken om bestanden uit de ene map te kopiëren of te verplaatsen naar een andere map, zeker als die nieuwe locatie zich op een andere harde schijf bevindt. Je kunt dat een beetje oplossen door een tweede, misschien zelfs een derde  Verkenner open te zetten. Of het daar overzichtelijker van wordt is maar de vraag en als je onvoldoende overzicht hebt kan het zomaar zijn dat je bestanden in de verkeerde map kopieert of verwijdert. Zoek dat dan nog maar eens uit. Er moet toch een mogelijkheid zijn dit beter te organiseren.

Alternatief bestandsbeheer

Op het internet kun je allerlei programma’s vinden die een oplossing bieden. Soms met een beetje extra functionaliteit, soms met een heleboel extra functies. En allemaal hebben ze zo hun eigen plus- en minpunten. Het grootste probleem, zeker als je een fervent Windows-gebruiker bent, is dat de look-and-feel van de alternatieve bestandsbeheerprogramma’s nogal afwijkt van de reguliere Verkenner. Voor veel gebruikers van Windows is de Verkenner eigenlijk een prima programma, op bovengenoemde onoverzichtelijkheid na dan.

Werken met tabbladen

Alle moderne webbrowser-programma’s werken tegenwoordig met tabbladen. Tabbladen vind je in Windows Edge, Google Chrome, Opera, Apple Safari, Firefox en zelfs in het inmiddels verouderde Internet Explorer van Windows. In elk tabblad kun je een ander internetadres openen, zodat je gemakkelijk van de ene internetlocatie naar de andere kunt gaan, en ook weer snel terug kunt naar je oorspronkelijke plek. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om aanbiedingen of informatie van verschillende sites met elkaar te vergelijken om een goede keuze te maken.  Wat we in de webbrowsers inmiddels zo handig en vanzelfsprekend vinden  zou nu nét dat extra stukje functionaliteit zijn dat ook het werken met Windows Verkenner een stuk gemakkelijker zou maken. Tabbladen in Verkenner, zou dat niet kunnen?

Clover

In elke nieuwe versie van Windows, in elke nieuwe update wordt door gebruikers naarstig gezocht naar een nieuwe tabbladen-mogelijkheid. Maar helaas, het zit er nog steeds niet in en het lijkt er ook niet in te komen. Dat is het moment waarop andere partijen met nieuwe oplossingen gaan komen. Eén van die oplossingen is Clover, een programma dat zich hecht aan Windows Verkenner zelf en deze voorziet van de nieuwe en zo gewenste functionaliteit van tabbladen.

Nieuwe mogelijkheden

Clover voegt aan je Verkenner nieuwe, flexibele mogelijkheden toe. Allereerst tabbladen, net zoveel als je wil. Je tabbladen zijn bovendien flexibel in te delen. Wil je een tabblad verplaatsen dan kun je zo’n tabblad, net zoals je in de meeste webbrowsers kunt, gewoon met een sleepactie verplaatsen. Vind je het gemakkelijk om toch een bepaald venster los te zetten, zodat je twee vensters naast elkaar ziet? Geen probleem, je sleept eenvoudig een tabblad naar het bureaublad en je hebt een tweede Verkenner gecreëerd. Andersom kan trouwens ook, verschillende Verkenner-vensters kun je met een sleepactie weer in tabbladen combineren.  Als je een Windows Verkenner per ongeluk hebt gesloten, dan moet je alles weer opnieuw zoeken. Een tabblad per ongeluk sluiten is minder erg, dankzij de optie ‘gesloten tabblad opnieuw openen’.

Nog meer mogelijkheden

Wie graag met sneltoetsen werkt kan met de toetscombinatie Ctrl+T een nieuw tabblad aanmaken, terwijl de combinatie Ctrl+N zelfs een heel nieuw Verkenner-venster oproept. Maar er kan nog meer, snel aanmaken van een bladwijzer van een bepaalde map, bijvoorbeeld. Hiervoor klik je eenvoudig met rechts op de kop van een tabblad, om een contextmenu in beeld te brengen. Eén van de keuzes die je nu in beeld krijgt is ‘bladwijzer maken van deze map’. De nieuwe snelkoppeling (of bladwijzer) kun je op het bureaublad zetten, waardoor je je favoriete map altijd snel kunt bereiken. Dat kan trouwens ook binnen Clover zelf, waardoor je een aantal favoriete mappen als setje kunt aanmaken. Handig, als je een vast aantal mappen regelmatig nodig hebt. Je kunt het zo instellen dat bij elke nieuwe start van Verkenner je meteen de gewenste mappen in tabbladen voorgeschoteld krijgt.

Downloaden en installeren

Je kunt Clover op verschillende locaties op het internet vinden. Het meest rechtstreeks kun je surfen naar ejie.me. Het enige nadeel is hier dat je al snel volledig in het Chinees zit te kijken. De downloadknop is echter goed herkenbaar en over het Chinees hoef je je ook geen zorgen te maken: clover zelf biedt je na de installatie gewoon Engels-talige teksten en menu’s. Er zijn ook downloadsites waar de downloadtaal anders is, maar hier moet je even opletten dat je geen ongewenste extra’s mee installeert. Even opletten dat je een aantal vinkjes uit zet, dus.

Anti-virus

Sommige anti-virusprogramma’s protesteren bij de installatie, maar dat is eigenlijk niet terecht. Het is, mocht jouw anti-virusprogramma moeite hebben met Clover, altijd mogelijk om Clover als veilig programma binnen je anti-virusprogramma aan te melden.

En wat kost dat?

Het is natuurlijk niet meer dan logisch dat handige functionaliteit op de een of andere wijze betaald dient te worden. Dat valt bij Clover gelukkig erg mee, het programma is namelijk freeware. Een freeware-programma kun je helemaal gratis gebruiken, maar een donatie aan de maker wordt uiteraard altijd op prijs gesteld. Dat geldt ook als je clover in een commerciële omgeving wil gebruiken. Ook dan is het programma gratis te gebruiken en wordt een bijdrage erg op prijs gesteld. Hoe hoog je eventuele bijdrage is bepaal je overigens zelf, het is maar net wat je kunt missen en wat je voor de extra mogelijkheden over hebt.

Wissen Clover

Wie eenmaal aan de extra functionaliteit van tabbladen binnen Windows Verkenner gewend is geraakt wil naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug. Toch, mocht je er weer van af willen, dan kun je de installatie van Clover zonder problemen weer ongedaan maken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 4311x
Toegevoegd: 17-01-2017 18:50
Gewijzigd: 17-01-2017 22:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!