Realiseer groei met een digitale vaardigheden test

Realiseer groei met een digitale vaardigheden test

Realiseer groei met een digitale vaardigheden testJe vraagt je vast af hoe dat nou zit met een digitale vaardigheden test. Misschien beheers je bepaalde digitale vaardigheden al op een hoog niveau en vraag je je af waarom je dan nog een test af moet leggen. Daarnaast is ‘digitale vaardigheden’ een breed begrip en misschien vraag je je af wat daar allemaal onder valt.

Wat is een digitale vaardigheden test?

Bij een digitale vaardigheden test maak je een toets die bepaalt op welk niveau jij zit betreffende een bepaalde digitale vaardigheid. De uitslag hiervan is dus geen voldoende of onvoldoende maar een bepaald niveau. Op die manier kun je heel precies aantonen over welke skills jij beschikt.

Wat zijn digitale vaardigheden

Met digitale vaardigheden bedoelen we geen typcursus maar echte digitale vaardigheden. In welke vaardigheden je allemaal een test af kunt leggen vertellen we je hieronder. Daarnaast geven we een voorbeeld van het beroepenveld waarin zo een test waardevol kan zijn.

  • Ten eerste kun je een Excel test afleggen. Excel is een systeem waarmee je administratieve processen uit kunt voeren. Als jij bijvoorbeeld een administratieve baan hebt, of wil, is het geen slecht idee om een online Excel assessment af te leggen.
  • Eveneens kan je een test afleggen om je vaardigheden te meten op het gebied van Word. Word heeft ontzettend veel functies waarvan veel mensen niet weten dat ze bestaan. Vooral voor mensen die veel teksten schrijven is het waardevol om de vaardigheden in Word te testen.
  • Een andere digitale vaardigheid die getoetst kan worden is PowerPoint. Met PowerPoint kun je bedrijfspresentaties er professioneel uit laten zien. Het is mogelijk om zelf een template te maken in de stijl van een bedrijf zodat iedereen gelijk ziet om welk bedrijf het gaat.
  • Daarnaast is het mogelijk om je outlook-skills te testen. Met outlook kun je niet alleen mails maken maar ook afspraken inplannen of taken aanmaken. Daarom is het erg handig dat je hiermee kan werken, welke functie je ook hebt binnen een bedrijf. In je privéleven is outlook ook een handig middel. Als je bijvoorbeeld een druk gezinsleven hebt kun je op deze manier structuur aanbrengen. Je kan met outlook namelijk een gezamenlijke agenda maken waarin je alle vrijetijdsbestedingen van jezelf en de kinderen inzet. Zo is iedereen op de hoogte van wat er moet gebeuren.

Grotere kans op een baan

Met een bewijs van je niveau in digitale vaardigheden heb je niet alleen meer kans op doorgroeimogelijkheden. Door jezelf te verbeteren op het gebied van digitale vaardigheden heb je bij een sollicitatie al een grotere kans om aangenomen te worden. Na het maken van een test krijg je een uitslag. Deze uitslag wordt uitgedrukt in een nauwkeurig niveau. Als jij bijvoorbeeld een online Excel assessment hebt gedaan kan je bij een sollicitatie heel precies aangeven over welk niveau je beschikt in het werken met Excel. Dat is in jouw voordeel ten opzichte van andere sollicitanten omdat jij niet hoeft te zeggen dat je ‘goed’ of ‘uitmuntend’ bent in het werken met Excel maar bewijs hebt van het precieze niveau waarover je beschikt. Iedereen kan bijvoorbeeld wel zeggen dat hij ergens goed in is maar het geeft een goede indruk als je het daadwerkelijk aan kunt tonen. Dat zal degene waarmee je een sollicitatiegesprek zeker waarderen en hij zal je daarom eerder aannemen. Als jij dus op zoek bent naar een administratieve baan, is het geen slecht idee om een online Excel assessment te doen.


Doorgroeimogelijkheden

Nu komen we bij de manieren waarop je kan doorgroeien omdat je een digitale vaardigheden test hebt gedaan.

  • Zoals eerdergenoemd heb je dus al meer kans op een nieuwe baan bij een bedrijf maar om dezelfde reden helpt het je een betere functie te krijgen binnen het bedrijf waar je al werkt. Er zijn vaak meerdere mensen die intern op eenzelfde functie solliciteren. Jij kan dan niet alleen bewijzen dat je daadwerkelijk over een bepaald niveau beschikt maar je laat ook nog eens zien dat je inzet toont. Jij hebt namelijk de moeite genomen om een test te maken.
  • Een andere manier waarop je kan doorgroeien met een online vaardighedentest is omdat je bij een goede test vaak een training krijgt aangeboden die je alvorens de test te maken kan doen. Zo leer je veel over een bepaalde vaardigheid. Als je meerdere testen doet, heb je uiteindelijk dus een breed scala aan vaardigheden. Als jij over veel kwaliteiten beschikt zal dat niet onopgemerkt blijven en vergroot je de kans op een promotie of opslag.
  • Daarnaast heb je door de training kennis opgedaan die je kan delen. Als jij binnen je team de enige bent die ervaren is in het werken met bijvoorbeeld outlook en heel handig andere mensen uit kunt leggen hoe ze er een gezamenlijke agenda mee kunnen bijhouden, schiet je eigenlijk automatisch in een leidinggevende rol.

Waar kun je een test doen?

Nu je misschien al overtuigd bent van het feit dat een test afleggen om jouw niveau te bepalen is het handig om te weten waar je precies zo’n test kunt doen. Eigenlijk doe je een test voor digitale vaardigheden altijd online en dat brengt gevaren met zich mee. Zo zijn er een hoop websites die online testen aanbieden die helemaal niet officieel of goed is. Een goede test herken je vaak aan de professionele website en helaas aan het bedrag. De echte tests zijn misschien wat prijzig maar het is echt een investering. Als jij bijvoorbeeld die promotie haalt omdat je een online assessment hebt gedaan, haal je het geïnvesteerde geld er zo uit. Daarnaast krijg je bij een officiële test een goede training aangeboden en dat is ook waarvoor je betaalt. Onthoud, leren is altijd een investering in jezelf.

Wat als je al heel goed bent in een vaardigheid?

Misschien denk je tijdens het kezen van deze tekst: ‘’Maar ik beschik al over heel veel kennis op het gebied van digitale vaardigheden, en mijn baas weet dit ook.’’ Dan is het nog steeds waardevol om een certificaat met je niveau te halen. Een test past zich aan als jij elke vraag goed beantwoord. Dan worden de vragen moeilijker, omdat je hoger klimt in niveau. Straks is dan op je certificaat te zien hoe goed jij precies bent in bijvoorbeeld werken met Excel.
Daarnaast kan je huidige baas misschien wel weten hoe goed jij ergens in bent maar als je ooit besluit ergens anders te solliciteren, maak je meer indruk met een visuele representatie van jouw niveau dan dat je moet zeggen dat je er heel goed in bent. Dat is namelijk een relatief begrip.

Investeer in jezelf

De conclusie van het verhaal is dus: investeer in jezelf! Het kost wat tijd, geld en moeite maar kennis is voor eeuwig en het certificaat ook. Daarnaast leer je misschien waar je zwakke plekken zitten als je ziet welke vragen jij fout beantwoord hebt. Daar kan je dan aan werken en later nog eens de test doen. Zoals je in dit artikel zijn er genoeg voordelen aan verbonden voor iedereen. Of je nu een nieuwe baan zoekt, wil promoveren bij je huidige baan, of zelfs als je ervoor wil zorgen dat de zaken thuis voorspoediger verlopen. Investeer dus in jezelf en bekijk welke vaardigheden voor jou waardevol zijn om eens te testen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Bernard
Aantal keer gelezen: 2843x
Toegevoegd: 20-12-2018 12:12
Gewijzigd: 22-12-2018 16:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!