hand schudden

VOF starten

hand schuddenWil je graag een eigen bedrijf beginnen? Je zou dan de voorkeur kunnen geven aan de VOF. Maar hoe kun je een VOF starten? In dit artikel wordt deze vraag beantwoord.

Bedrijf beginnen

Je kunt samen een bedrijf beginnen door een VOF (vennootschap onder firma) op te richten. Het voordeel van een VOF is, dat je niet alleen bent en dat je van elkaars expertise gebruik kunt maken. Duidelijke afspraken maken is hierbij van groot belang, want je gaat een zakelijke samenwerking aan. Je moet van elkaar op aan kunnen en weten wat je aan elkaar hebt.

VOF

Een bedrijf kan eigendom zijn van één persoon, maar bij een VOF is het bedrijf eigendom van meerdere vennoten. Voor ondernemers die samen een bedrijf willen starten kan dat erg interessant zijn. Bij een VOF ga je samen een bedrijf starten, je bent dan ook allebei hoofdelijk aansprakelijk. Als de VOF schulden maakt, dan ben je allebei persoonlijk aansprakelijk.

Contract opstellen

Als je samen een bedrijf gaat starten, is het verstandig om een contract op te stellen. Bij een VOF kan er gesproken worden over een vennootschapscontract. Aspecten die je in dit contract aan bod moet laten komen zijn:

  • De namen van de vennoten
  • De inbreng van de vennoten afzonderlijk
  • Duur van de samenwerking (schatting)
  • Winstverdeling en verliesverdeling
  • Wat moet er gedaan worden bij verlof?
  • Hoe wordt er gehandeld bij arbeidsongeschiktheid?
  • Toetreding nieuwe vennoten, hoe gaat dat in zijn werk?
  • Uittreding bestaande vennoten, hoe wordt hier mee omgegaan?

Het is niet verplicht om een contract op te stellen, maar het heeft wel de voorkeur. Je weet hierdoor namelijk waar je aan toe bent en je hebt een contract waar beide vennoten zich aan dienen te houden. Je voorkomt dat je op deze manier voor verrassingen komt te staan. Het is ook verstandig om na te denken over de sociale zekerheid. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is sowieso van belang als je een eigen bedrijf hebt. Het kan altijd zijn dat je door ziekte niet meer kunt werken en dan is het belangrijk dat er toch inkomsten zijn. Zorg daarom dat je je hier tegen gaat verzekeren.

VOF voordelen

Een VOF heeft een aantal voordelen:

  • Een VOF is eenvoudig op te richten. Als je een goed idee hebt om samen te ondernemen, dan kun je samen een bedrijf opzetten.
  • Voor startende kleine ondernemers heeft een VOF gunstige fiscale faciliteiten. Ideaal dus om daar samen van te profiteren.
  • Bij een VOF gelden geen of lage oprichtingskosten, een voordeel als je graag een eigen bedrijf wil starten.
  • Je kunt een VOF eenvoudig opheffen, dus als de samenwerking niet goed gaat, dan kun je het samen opheffen.

VOF nadelen

Een VOF heeft ook een aantal nadelen:

  • Je bent bij een VOF allebei ook privé aansprakelijk. Als de een schulden heeft, ben je daar samen verantwoordelijk voor.
  • Je hebt de hoofdelijke aansprakelijkheid bij een VOF. Als er schulden zijn of er worden fouten gemaakt door de ander, dan kun jij daar ook op aangesproken worden.
  • Een VOF heeft een minder professioneel imago dan een ander bedrijf. Vraag je dus af wat je naar de buitenwereld uit wil dragen en of dat een VOF daarbij past.

VOF aandachtspunten

Vaak begint een VOF met een mondelinge overeenkomst. Iemand heeft een idee, je gaat er samen over nadenken en je maakt de keuze om samen een bedrijf te beginnen. Daarbij is het van groot belang dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de inbreng in het bedrijf, maar ook over het eigendom en over de winstverdeling. Het beste kun je deze afspraken vastleggen op papier, zodat je allebei weet waar je aan toe bent.

  • Als je een VOF op gaat richten, dan zijn daar geen kosten aan verbonden. Je gaat je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en dan betaal je eenmalig een inschrijfvergoeding van 50 euro. Je krijgt ook een officieel uittreksel van de Kamer van Koophandel en dat kost je 12 euro. Om een zakelijke rekening te openen heb je dit uittreksel nodig.
  • De meeste vennoten die samen een VOF starten gaan naar de notaris om een oprichtingsakte op te stellen. Dit is echter niet verplicht.
  • De belasting is ook van belang bij een VOF. De Belastingdienst ziet vennoten namelijk als IB ondernemers. Ieder moet dus voor zich inkomstenbelasting betalen. Je hebt hierbij het voordeel dat je allebei in aanmerking komt voor gunstige belastingfaciliteiten. Je kunt hierbij denken aan de MKB vrijstelling, de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.
  • Een VOF bestaat altijd uit meerdere vennoten. Als een van de twee stopt, dan eindigt een VOF ook. Een VOF kan dan wel voort worden gezet als eenmanszaak.

VOF of CV?

De termen VOF en CV worden vaak door elkaar gebruikt. VOF staat voor vennootschap onder firma en CV staat voor commanditaire vennootschap. Het gaat er om dat een VOF automatisch een CV wordt genoemd wanneer dat één van de twee deelnemende vennoten een commanditaire vennoot is. Dit noemen ze ook wel een stille vennoot. Het wil zeggen dat de vennoot alleen kapitaal investeert en daarbij niet is belast met handelingen van een besturend vennoot.

VOF oprichten

Om een VOF op te richten kun je een stappenplan hanteren:

  • Het belangrijkste is dat er afspraken worden gemaakt. Je weet waar je aan toe bent en voor de afspraken kun je een modelovereenkomst gebruiken.
  • Als de afspraken op papier staan, dan kun je je VOF online alvast inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
  • Een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel is de volgende stap, je gaat nu met een geldig legitimatiebewijs naar de KvK en handelt het verder af.
  • Je bent nu ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en je kunt beginnen met ondernemen.
  • Het ondernemen kan beginnen, maak duidelijke afspraken wie welke taken op zich gaat nemen. Belastingzaken, zoals de BTW aangifte ieder kwartaal, kun je het beste samen doen. Hierdoor weet je namelijk allebei hoe het bedrijf er voor staat en hoe je het de afgelopen drie maanden hebt gedaan.

Blijf goed met elkaar in gesprek over ideeën, inkomsten en uitgaven. Het is belangrijk dat je binnen een VOF op elkaar kunt rekenen en elkaar kunt vertrouwen. Zorg er daarom voor dat je je afspraken nakomt en bij enige twijfel of vragen, bespreek het dan met elkaar. Je hebt samen een VOF en je hebt één doel, samen ondernemen en daar werk je eigenlijk dag en nacht aan. Het is belangrijk dat het goed blijft gaan, daar heb je samen invloed op en je bent er samen verantwoordelijk voor.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4452x
Toegevoegd: 19-08-2016 18:33
Gewijzigd: 30-08-2016 02:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!