Eind mei krijgen veel mensen hun vakantiegeld op hun rekening gestort, naast het maandsalaris. De hoogte van het vakantiegeld kun je vinden in je CAO. Velen ontvangen 8% van hun jaarsalaris aan vakantiegeld, sommigen meer, sommigen niets. Deze laatste groep verdient zoveel dat zij zelf voor hun vakantie moeten sparen. Je hebt volgens de wet recht op vakantiegeld. In de bouw wordt het vakantiegeld anders geregeld dan in het bedrijfsleven. Bouwvakkers krijgen vakantiebonnen en kunnen die vlak voor hun vakantie inleveren. Deze regeling gaat echter verdwijnen. Hoe het bij jouw werkgever is geregeld kun je vinden in de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) van het bedrijf of onderneming waar je in dienst bent. Een CAO is een schriftelijke overeenkomst waarin de arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. Volgens de wet heb je recht op 8% vakantiegeld, de werkgever mag besluiten meer uit te betalen.
Een CAO is een collectieve arbeidsovereenkomst. Collectief betekent dat de afspraken vermeld in de overeenkomst voor elke werknemer van het bedrijf gelden. In de overeenkomst staan afspraken tussen de werknemer en de werkgever. Vakbonden en werkgevers of werkgeversorganisaties sluiten de overeenkomst af. Vooraf is er overleg tussen de vakbond en haar leden. Er wordt niet alleen gesproken over de hoogte van het loon/salaris, maar zeker ook over andere belangrijke zaken zoals pensioen. In een CAO staan naast de salarisschalen onder andere de regels met betrekking tot het pensioen, de vakantiedagen, scholing, werktijden, ontslagregeling, wat zijn de regels in geval van langdurige ziekte (bijvoorbeeld 2 jaar doorbetalen van loon, of 70% na één jaar ziekte) en dus het percentage van het vakantiegeld over het jaarsalaris. In je arbeidscontract, overeenkomst tussen jou en de werkgever, staat vermeld onder welk CAO je valt. De CAO ligt bij de werkgever en kun je inzien, dit kan overigens ook online.
Volgens de wet heeft elke werknemer recht op vakantiegeld, 8% van het bruto jaarsalaris. Bij ziekte gaat de opbouw van het vakantiegeld gewoon door. Het is in dat geval wel mogelijk dat je minder vakantiegeld opbouwt. Bijvoorbeeld als je werkgever je tijdens ziekte slechts 70% loon doorbetaald, dan wordt het vakantiegeld uiteraard ook lager. Het vakantiegeld wordt namelijk berekend over je brutoloon dat dan lager is. De berekening van het vakantiegeld gaat als volgt: de periode waarover het vakantiegeld wordt betaald loopt meestal van mei tot mei (12 maanden). Over het brutosalaris dat je in die periode hebt verdiend krijg je 8% vakantiegeld. Overwerk en uitkeringen uit winst bijvoorbeeld tellen niet mee voor de berekening van het vakantiegeld. Op je salarisstrook staat elke maand hoeveel vakantiegeld je tot dan hebt opgebouwd.
Je kunt dus elke maand volgen wat je bruto hebt opgebouwd. Eind mei, samen met je salaris, wordt het vakantiegeld op je rekening gestort, soms is dit eind juni. Het vakantiegeld moet eens per jaar aan de werknemer worden uitbetaald. Neem je bijvoorbeeld eind december ontslag of word je ontslagen dan heb je recht op vakantiegeld over de gewerkte maanden mei/juni tot en met december. Naast het vakantiegeld in mei of juni, krijgen werknemers in december soms een uitkering, een eindejaarsuitkering of een winstuitkering, soms ook 13e maand genoemd. De eindejaarsuitkering staat ook in de CAO vermeld en ook dit bruto bedrag kun je elke maand terugvinden op je salarisstrook. Een groot verschil met vakantiegeld is dat een eindejaarsuitkering, ook wel 13e maand genoemd, geen wettelijk recht is.
Je zou een lijstje kunnen maken waar jij je vakantiegeld aan uit zou willen geven. Het is een mooi extra bedrag in de maand mei of juni. Sommigen betalen met dit geld hun (achterstallige) rekeningen, bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting, of ze lossen hun schuld af, betalen eindafrekeningen van gas en elektriciteit, onderhoud van het huis of extra onkosten aan de auto. Je zult er geen moeite mee hebben om dit extraatje snel "op" te krijgen. De naam van dat extraatje is vakantiegeld. Je zou dus kunnen zeggen dat je na een jaar hard werken dat geld voor ontspanning en leuke dingen zou moeten gebruiken. Heb je geen achterstallige betalingen dan kan dat en kun je een leuke vakantie boeken in eigen land of buitenland. Een jaar thuis blijven in de vakantie kan ook heel gezellig zijn.
Je maakt er thuis een gezellige boel van door te barbecueën, met een volle portemonnee te gaan winkelen om je garderobekast aan te vullen, een museum te bezoeken, mensen thuis ontvangen en gezellig samen eten, borrelen en genieten van het buitenleven. Het extra vakantiegeld kun je apart houden voor deze activiteiten. Doe je dat niet dan zul je na een maand niet eens meer weten waar je het geld aan hebt uitgegeven en wat je er extra voor hebt gedaan. Vakantiegeld, je hebt er recht op, maar blijf het zien als een extraatje en gebruik het zo (als je geen schulden hebt). Dan kun je terugkijken op een mooie vakantie, waarna je weer een lang jaar moet werken. Zorg dat jij jezelf in de vakantie met dat mooie bedrag aan vakantiegeld op kunt laden. Doe wat leuks met je vakantiegeld, je hebt recht op dat geld en op een fijne vakantie.
Laatst kwam in het nieuws dat veel mensen het vakantiegeld nodig hebben om rekeningen te betalen en schulden af te lossen. Wanneer je elke maand weer geld te kort komt, dan is dat vakantiegeld wellicht een mooie oplossing om uit de schuld te komen. Toch moet jij je dan afvragen wat je anders zou kunnen doen, om het vakantiegeld als extra te kunnen zien en als zodanig te gebruiken. Loop je lijstje vaste lasten na en kijk wat er omlaag kan. Wanneer jij elke maand rond kunt komen van je salaris, dus geen schulden hoeft te maken en alle rekeningen op tijd kunt betalen, dan kun jij volgend jaar ook genieten van het vakantiegeld als extraatje, waar je gezellige dingen mee kunt doen. Wil je jouw maandlast van de hypotheek omlaag brengen dan kun je het vakantiegeld ook gebruiken om extra af te lossen (als je daarvoor ten minste geen boete hoeft te betalen), je betaalt dan de komende tijd minder rente voor je hypotheek. Je hebt dan elke maand plezier van het vakantiegeld dat je destijds hebt afgelost.
Je vakantiegeld is vaak 8% van je brutoloon. Je kunt je eigen vakantiegeld vaak ook berekenen, het wordt namelijk berekend over 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. Als je 2000 euro hebt verdiend iedere maand (bruto), dan heb je over iedere maand 160 euro opgebouwd, dit is een totaalbedrag van 1920 euro over het hele jaar. Het is echter wel bruto en daar dien je nog belasting over te betalen. Hoeveel belasting je moet betalen, hangt af van de hoogte van je inkomen. Daarvoor gelden in 2016 de volgende regels:
Als je 2.000 euro bruto per maand hebt verdiend dan is dat een jaarinkomen van 24.000 euro. Dan heb je nog het vakantiegeld van 1.920 euro en dat is totaal 25.920 euro. Hierover is 40,4% belasting verschuldigd. Je mag daarvan 59,6% zelf houden. 59,6% van deze 1.920 euro is 1.144 euro.
Er gelden ook heffingskortingen, dit zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, deze verlagen de belasting. Als je een bepaald inkomen hebt dan gaan de heffingskortingen omlaag. Er wordt bij de uitbetaling van jouw vakantiegeld al rekening gehouden met de lagere heffingskortingen. Daarbij is de algemene heffingskorting 92 euro lager wanneer er ook rekening gehouden wordt met het vakantiegeld. Hierbij is de netto vakantietoeslag 1.022 euro (1.114 – 92). Hieronder een overzicht met indicaties van netto bedragen voor diverse situaties. In de eerste kolom het bruto maandloon, in de tweede kolom het bruto vakantiegeld en in de derde kolom het netto vakantiegeld (alle bedragen zijn in euro’s).
Bruto maandloon | Bruto vakantiegeld | Netto vakantiegeld |
1500 | 1440 | 1300 |
2000 | 1920 | 1050 |
2500 | 2400 | 1300 |
3000 | 2880 | 1450 |
3500 | 3360 | 1700 |
4000 | 3840 | 1900 |
4500 | 4320 | 2150 |