Vroeger was het praten over geld een taboe. Je praatte niet over geldzaken, je inkomen en/of je uitgaven. Tegenwoordig zijn veel mensen daar behoorlijk open over, zeker over de uitgaven. Vergelijken van vaste zorgen met een huishouden dat uit hetzelfde aantal personen bestaat en woont in een vergelijkbaar huis wordt steeds vaker gedaan. Je kunt hierdoor beter inzicht krijgen in je vaste lasten en je komt te weten wat er misschien anders en goedkoper kan, zodat de vaste lasten zullen verminderen.
Het is uiteraard ook mogelijk dat je er achter komt dat jouw vaste lasten laag zijn en dat je het dus "goed doet". Je moet geen appels met peren vergelijken. Vergelijk jouw stookkosten in een twee onder een kap niet met een appartement, of rijtjes huis. Kijk naar alle aspecten, zoals dus ook of je vaak thuis bent, of je overdag werkt en of de thermostaat van de verwarming dan uit of lager staat? Het zal niet eenvoudig zijn om vergelijkingen te maken die helemaal kloppen. Je kunt ook online bekijken wat de stookkosten zijn van bepaalde typen woningen, maar dan nog zit je met de vraag "stoken zij de hele dag of alleen in de avond?"
Vergelijken is prima om te doen, maar geeft slechts een indicatie, ben je daarvan bewust. Kijk naar je eigen vaste lasten en als die een beetje gelijk lopen met iets vergelijkbaars dan is het oké. Je kunt zelf wel de inschatting maken of je kunt besparen op je vaste lasten. Er is online genoeg te vinden over besparen op je vaste lasten. Ook krijg je vaak veel bruikbare tips als je met anderen praat over vaste lasten. Je bekijkt zelf of dit in jouw straatje past.
Vaste lasten zijn bedragen die je periodiek moet betalen, betalingen die telkens terugkomen. Dat kan zijn per week, per maand, per kwartaal, per halfjaar en per jaar.
Heb je familie, goede vrienden en/of kennissen die met jou over hun vaste lasten willen praten? Zeker wel! In een tijd dat alles maar duurder wordt en velen met moeite het hoofd boven water kunnen houden wordt er veel over geld gesproken. Van je salaris gaat een groot deel naar je vaste lasten. Moet je daar dan niet kritisch mee omgaan? Mag je de vraag stellen aan anderen "vaste lasten, wat betaal jij?" Het kan heel verhelderend zijn om te weten wat anderen betalen. Het kan je ertoe aanzetten om te gaan bezuinigen op bepaalde vaste lasten. Je gaat bewust over je vaste lasten nadenken en je afvragen "waarom betalen zij zoveel minder voor….?"
Praat je erover dan krijg je wellicht enkele bespaartips. Andersom kan ook. Jij bent veel minder geld kwijt aan je vaste lasten dan een vergelijkbaar gezin, huishouden. In dat geval kun jij de tips geven. Maak er met kennissen een sport van om te besparen op je vaste lasten. Dat hoeft niet om honderden euro's te gaan, want dat zal niet lukken. Maar als je elke euro telt, die je kunt besparen, kan dat een leuke meevaller zijn.
Boodschappen zijn niet genoemd bij de vaste lasten, omdat de boodschappenkar de ene keer halfvol en de volgende keer wellicht boordevol zit met boodschappen. Dat kan te maken hebben met een feestje, met mooie aanbiedingen, met lekkere trek enz. Toch is het de moeite waard om naast de vaste lasten "die de bank voor je betaalt", ook de boodschappen een keer onder de loep te nemen, want ook daarop valt meestal wel te besparen. Denk daarbij aan al het lekkers dat je in het winkelwagentje legt, de frisdrank (ranja of water drinken kan ook) en ook de plaats waar jij de boodschappen doet bepaalt tevens het bedrag dat jij uitgeeft aan boodschappen.