vaste lasten

Vaste lasten, wat betaal jij?

vaste lastenIedere maand betaal je weer de vaste lasten van de woning bijvoorbeeld. Maar wat zijn jouw vaste lasten en heb je zicht op de totale kosten? In dit artikel kom je er meer over te weten.

Vergelijken vaste lasten

Vroeger was het praten over geld een taboe. Je praatte niet over geldzaken, je inkomen en/of je uitgaven. Tegenwoordig zijn veel mensen daar behoorlijk open over, zeker over de uitgaven. Vergelijken van vaste zorgen met een huishouden dat uit hetzelfde aantal personen bestaat en woont in een vergelijkbaar huis wordt steeds vaker gedaan. Je kunt hierdoor beter inzicht krijgen in je vaste lasten en je komt te weten wat er misschien anders en goedkoper kan, zodat de vaste lasten zullen verminderen.

Het is uiteraard ook mogelijk dat je er achter komt dat jouw vaste lasten laag zijn en dat je het dus "goed doet". Je moet geen appels met peren vergelijken. Vergelijk jouw stookkosten in een twee onder een kap niet met een appartement, of rijtjes huis. Kijk naar alle aspecten, zoals dus ook of je vaak thuis bent, of je overdag werkt en of de thermostaat van de verwarming dan uit of lager staat? Het zal niet eenvoudig zijn om vergelijkingen te maken die helemaal kloppen. Je kunt ook online bekijken wat  de stookkosten zijn van bepaalde typen woningen, maar dan nog zit je met de vraag "stoken zij de hele dag of alleen in de avond?"

Vergelijken is prima om te doen, maar geeft slechts een indicatie, ben je daarvan bewust. Kijk naar je eigen vaste lasten en als die een beetje gelijk lopen met iets vergelijkbaars dan is het oké. Je kunt zelf wel de inschatting maken of je kunt besparen op je vaste lasten. Er is online genoeg te vinden over besparen op je vaste lasten. Ook krijg je vaak veel bruikbare tips als je met anderen praat over vaste lasten. Je bekijkt zelf of dit in jouw straatje past.

Wat zijn vaste lasten?

Vaste lasten zijn bedragen die je periodiek moet betalen, betalingen die telkens terugkomen. Dat kan zijn per week, per maand, per kwartaal, per halfjaar en per jaar.

  • Veel mensen hebben een lijstje met hun vaste lasten. Dat kan zijn op papier, bij de boekhouding, maar je kunt je vaste lastenlijstje ook opgeslagen hebben op je computer. Doe wat jij het meest praktisch vindt?
  • Voorbeelden van vaste lasten zijn: de huur (bij een huurwoning) of rente en aflossing (bij een koopwoning), de zorgpremie voor de ziektekostenverzekering, de verzekeringen voor je huis, denk aan brandverzekering, opstalverzekering, inboedelverzekering, rechtsbijstandsverzekering, de verzekering voor je auto, de uitvaartverzekering, diverse belastingen, denk aan de gemeentelijke belastingen zoals hondenbelasting, riool- en reinigingsrechten, denk aan de wegenbelasting, onroerende zaakbelasting, abonnementen op kranten en tijdschriften, op de bibliotheek, gas, water en licht (energienota's), telefoon, loterij en zo zijn er vaak ook nog vaste lasten die persoonlijk zijn bijvoorbeeld de sportschool, reisverzekering enz.
  • Vaste lasten kun je automatisch door je bank laten afschrijven, zodat je er geen omkijken naar hebt en je elke termijn automatisch op tijd betaalt. Je moet er uiteraard wel voor zorgen dat je saldo op je betaalrekening voldoende is voor alle afschrijvingen. Die automatische afschrijvingen kun je het beste in laten gaan op de datum kort nadat je salaris wordt bijgeschreven.
  • Als jij weet wat je vaste lasten zijn dan weet je welk bedrag je kunt besteden en hoeveel geld je opzij kunt zetten, kunt sparen of reserveren voor betalingen die per halfjaar of per jaar afgeboekt zullen worden. Vaste lasten  omlaag brengen zorgt ervoor dat je meer kunt consumeren of meer kunt sparen. Bekijk daarom je lijstje van vaste lasten met enige regelmaat. Wat kan er omlaag? Zijn de kinderen de deur uit, woon je alleen, kan de inboedelverzekering dan omlaag? Is aflossen verstandig bij een koopwoning of is het voordelig om je hypotheek over te sluiten ondanks de boeterente. Vraag je adviseur om een berekening voor je te maken. Kunnen de energienota's omlaag?
  • Zoek online de bespaartips en ook jij zult dan op gas, water en licht kunnen besparen. Goed voor je portemonnee en het milieu. Zoals de inboedelverzekering wellicht omlaag kan kun je samen met jouw verzekeringsadviseur de andere verzekeringen doornemen. Ook de zorgverzekering moet je telkens opnieuw kritisch bekijken.
  • Elke maand betaal je een flink bedrag, misschien kan dat minder. Hierin moet je op het einde van het jaar een keuze maken, maar je kunt je best nu al oriënteren en eens luisteren wat anderen doen en welke verzekering zij hebben, wat hun ervaringen zijn enz. Let echter wel op, want een zorgverzekering is zeer persoonlijk, als jij de fysiotherapeut met regelmaat nodig hebt ….., wanneer er nog kinderen zullen komen….Een kritische blik is zeer belangrijk.

Vaste lasten, wat betaal jij?

Heb je familie, goede vrienden en/of kennissen die met jou over hun vaste lasten willen praten? Zeker wel! In een tijd dat alles maar duurder wordt en velen met moeite het hoofd boven water kunnen houden wordt er veel over geld gesproken. Van je salaris gaat een groot deel naar je vaste lasten. Moet je daar dan niet kritisch mee omgaan? Mag je de vraag stellen aan anderen "vaste lasten, wat betaal jij?" Het kan heel verhelderend zijn om te weten wat anderen betalen. Het kan je ertoe aanzetten om te gaan bezuinigen op bepaalde vaste lasten. Je gaat bewust over je vaste lasten nadenken en je afvragen "waarom betalen zij zoveel minder voor….?"

Praat je erover dan krijg je wellicht enkele bespaartips. Andersom kan ook. Jij bent veel minder geld kwijt aan je vaste lasten dan een vergelijkbaar gezin, huishouden. In dat geval kun jij de tips geven. Maak er met kennissen een sport van om te besparen op je vaste lasten. Dat hoeft niet om honderden euro's te gaan, want dat zal niet lukken. Maar als je elke euro telt, die je kunt besparen, kan dat een leuke meevaller zijn.

Boodschappen zijn niet genoemd bij de vaste lasten, omdat de boodschappenkar de ene keer halfvol en de volgende keer wellicht boordevol zit met boodschappen. Dat kan te maken hebben met een feestje, met mooie aanbiedingen, met lekkere trek enz. Toch is het de moeite waard om naast de vaste lasten "die de bank voor je betaalt", ook de boodschappen een keer onder de loep te nemen, want ook daarop valt meestal wel te besparen. Denk daarbij aan al het lekkers dat je in het winkelwagentje legt, de frisdrank (ranja of water drinken kan ook) en ook de plaats waar jij de boodschappen doet bepaalt tevens het bedrag dat jij uitgeeft aan boodschappen.          






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3012x
Toegevoegd: 05-09-2016 18:39
Gewijzigd: 28-09-2016 00:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!