Veel voorkomende lichamelijke klachten bij ouderen

Veel voorkomende lichamelijke klachten bij ouderen

Veel voorkomende lichamelijke klachten bij ouderenVeel mensen krijgen op latere leeftijd te maken met lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan stramme spieren en gewrichten. Door voldoende te bewegen kan de kans op deze klachten verkleind worden. In dit artikel vind je de meest voorkomende lichamelijke klachten bij ouderen. Door je te verdiepen in deze klachten, kun je proberen ze zo lang mogelijk uit te stellen. Van welke klachten heb jij last?

Klachten nemen toe op latere leeftijd

Wanneer we jong zijn, is de kans op lichamelijke klachten relatief klein. Enkel wanneer we vallen of tijdens het sporten een blessure oplopen, kan een stramme spier voorkomen. Op latere leeftijd neemt de kans op dergelijke pijntjes sterk toe. Dit valt onder meer te verklaren doordat men jarenlang een verkeerde werkhouding aangenomen heeft, dat men te weinig heeft bewogen, enzovoorts. Ook verkeerd schoeisel kan een reden zijn van lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan schoeisel zonder een dikke zool. De zool vangt de klappen op tijdens het wandelen, waardoor gewrichten als knieën en enkels minder belast zullen worden.

Veel van de klachten die later in dit artikel besproken zullen worden, kunnen worden verminderd door meer te bewegen. Neem de rollator mee voor een mooie wandeling in de omgeving van je woning, of begin met het wandelen door je huis. Door meer te bewegen blijven spieren en gewrichten soepeler en sterker. De kans op blessures als gevolg van ouderdom nemen hierdoor af. In sommige gevallen is het bewegen van de spieren en gewrichten niet voldoende. Denk bijvoorbeeld aan kwaaltjes aan de heupen. In zo’n geval kan een heupoperatie noodzakelijk zijn.

Spieren zullen slapper beginnen te worden

Een van de kwaaltjes die vaak optreedt bij ouderen, is het slapper worden van de spieren. Het is gebruikelijk, dat ons lichaam blijft groeien tot we een leeftijd van 30 jaar hebben bereikt. In de periode die volgt op de eerste dertig jaar, wordt aan spiermassa verloren. Wist je dat er per 10 jaar gemiddeld zo’n vijf procent van ons spiermassa verloren gaat na ons 30e? Let wel, dit geldt voor mensen die weinig tot niet bewegen. Zou je ook na je 30e intensief blijven sporten, dan is het verval in spiermassa minder groot. De kans dat je veel nieuwe spiermassa opbouwt is echter relatief klein. Je verliest namelijk ook aan spiermassa, wanneer je regelmatig sport.

Het verlies aan spiermassa en daarmee het slapper worden van onze spieren brengt verschillende consequenties met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je steeds minder kracht kunt zetten en dat je mogelijk instabieler wordt. Dit beïnvloedt ook je mobiliteit, aangezien je minder snel op pad zal gaan voor een wandeling. Het verlies aan spiermassa zal steeds sneller verlopen na je 75e verjaardag.

Achteruitgang van de benen

Enigszins samenhangend met het verslappen van spieren, is ook de achteruitgang van onze benen. De benen zijn het sterkst rond ons 30e levensjaar. Daarna zullen de benen, zowel spieren als botten, steeds iets minder sterk worden. Dit maakt dat je bij een valpartij steeds gevoeliger wordt voor breuken. Niet voor niets komt een breuk rond de heup ontzettend vaak voor bij ouderen! Hoeveel mensen ken jij, die een kunstheup hebben moeten laten plaatsen als gevolg van een valpartij? Ook een breuk in de pols ligt voor de hand als onze benen minder stabiel worden. Je bent immers geneigd om je gewicht op te vangen met je handen.

Problemen met ogen en oren

Naast het slapper worden van de spieren in ons lichaam, is ook een achteruitgang van ogen en oren nauwelijks tegen te gaan. Naarmate we ouder worden, zullen we steeds meer aan gehoor verliezen. Niet voor niets kiezen veel ouderen voor het gebruik van gehoorapparaten. Houd er rekening mee dat ook andere oorzaken kunnen worden aangewezen voor een achteruitgaand gehoor. Denk bijvoorbeeld aan een prop in de gehoorgang. Een arts kan deze voor je verwijderen. Het luisteren van harde muziek op jonge leeftijd kan voor een versnelling van de achteruitgang van je gehoor zorgen. Het ouder worden gaat gepaard met het verlies van haarcelletjes die aan de binnenzijde van het oor zitten. Naarmate je meer van deze celletjes verliest, zal het gehoor slechter worden.

Vergelijkbaar met de populariteit van een gehoorapparaat onder ouderen, is ook het gebruik van een bril. Er zijn verschillende oogziektes en afwijkingen, die kunnen optreden als je ouder begint te worden. Vaak beginnen deze problemen zich voor te doen op een leeftijd van 40 jaar. Het kan slim zijn om je ogen regelmatig te laten testen. Ook wanneer je momenteel al een bril hebt. Zelfs met een bril zouden je ogen immers verder achteruit kunnen gaan. In zo’n geval volstaat je huidige bril niet meer en moet deze vervangen worden voor een nieuw model.



Overgewicht als probleem van alle leeftijden

Niet alleen voor ouderen is overgewicht een probleem, ook onder jongeren en volwassenen komt dit fenomeen regelmatig voor. Het is zelfs zo, dat men verwacht dat het aantal mensen met overgewicht in de komende jaren enkel nog toe zal nemen. Van de volwassenen ouder dan 60 jaar heeft circa 75% te maken met overgewicht. Iets wat grote gevolgen kan hebben! Niet alleen tast overgewicht je mobiliteit aan, ook loop je het risico op diabetes. Het gaat hierbij om diabetes type 2. Niet alleen diabetes ligt op de loer, denk ook aan verschillende hart- en vaatziektes.

Hoewel je op latere leeftijd moet kunnen genieten van een lekker tussendoortje, is het minstens zo belangrijk om voldoende te bewegen. Door te bewegen zal het tussendoortje al snel weer verbruikt zijn. Zo kom je nauwelijks aan en ga je tegelijkertijd een achteruitgang van je spiermassa tegen. Zoals we dat eerder in dit artikel al bespraken!

Hart- en vaatziektes onder ouderen

Reeds werden hart- en vaatziektes al geïntroduceerd als een veel voorkomende lichamelijke klacht onder ouderen. Het zijn echter niet de mensen van minimaal 75 jaar, die met deze ziektes te maken krijgen. Vaak beginnen de klachten al tussen een leeftijd van 45 en 55 jaar. Onder hart- en vaatziektes verstaan we onder meer een verkalking van aderen, aandoeningen aan de kransslagader en hartaanvallen of beroertes. Tegen sommige van deze ziektes valt iets te doen. Bezoek hiervoor een huisarts.

Kanker onder ouderen

Vergelijkbaar met overgewicht, komt ook kanker binnen iedere leeftijdsgroep voor. Wel is het risico op kanker het grootst, naarmate mensen ouder worden. Het is een zeer ernstige ziekte, die in verschillende vormen voorkomt. Door snel in te grijpen bij kanker, is het nog mogelijk om deze ziekte te bestrijden. Mocht kwaadaardige kanker zich eenmaal hebben uitgezaaid, dan wacht een zeer zwaar en intensief bestrijdingsproces. Daarbij valt nooit met zekerheid te zeggen, dat zo’n proces daadwerkelijk voor een oplossing zal zorgen tegen kanker.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 3688x
Toegevoegd: 12-04-2019 11:09
Gewijzigd: 17-04-2019 21:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!