Verantwoord gebruik van maaltijdshakes

Verantwoord gebruik van maaltijdshakes

Verantwoord gebruik van maaltijdshakes Hoe we eruitzien is belangrijk voor onszelf en hoe anderen ons zien. We werken er dan ook vaak hard aan om altijd op gewicht te blijven. Soms zie je door de vele verschillende soorten diëten en verhalen door de bomen het bos niet meer. Naast een aantal succesvolle diëten is het gebruik van maaltijd vervangende shakes een steeds populairder wordende optie om te helpen met afvallen.

Een verantwoord en duurzaam eetpatroon is cruciaal

Het is voor veel mensen lastig om voor een langere periode een specifiek gewicht te behouden. Er zijn tal van factoren waarmee we in het dagelijks leven geconfronteerd worden en waarbij we verschillende verleidingen moeten weerstaan. In veel gevallen is het afvallen niet het grootste probleem, maar is het op gewicht blijven de achilleshiel. In veel gevallen maken mensen gebruik van een “snel” en effectief dieet, waarmee in korte tijd veel gewicht wordt verloren. Dit soort diëten zijn meestal maar voor een korte tijd en bijna niet vol te houden, hierdoor grijpen mensen na het dieet terug naar oude gewoontes met als gevolg dat het gewicht er weer bij komt. In dit geval wordt er ook wel gesproken van een “jojo-effect”. Om een duurzaam en consistent eetpatroon aan te meten, is het dan ook vaak beter om niet te veel af te wijken van het huidige eetpatroon. Het gebruik van maaltijd vervangende shakes kan hierbij helpen, omdat deze relatief eenvoudig ingepast kunnen worden en een hongergevoel op afstand houden.

Wat zit er in een maaltijdvervangende shake

Een van de belangrijkste voedingsstoffen die in zeer veel producten zitten, zijn eiwitten. Eiwitten bevinden zich ook in vrijwel alle cellen in ons lichaam. Er zijn tal van verschillende soorten eiwitten. Elk eiwit bestaat uit aminozuren in combinatie met andere unieke eigenschappen. Eiwitten zijn zeer belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam en dragen onder meer bij aan spierherstel en het in conditie en sterk houden van onze botten. In de volksmond worden maaltijd vervangende shakes worden ook wel eiwitshakes genoemd, omdat dit het belangrijkste ingrediënt is van dit type shakes. Maar dit is een onjuiste benaming. Een shake die louter uit eiwitten bestaat is juist ongeschikt voor afslanken. Het lichaam heeft meer nodig dan eiwit alleen, en wanneer een eiwitshake gebruikt wordt om een maaltijd te vervangen, zal men ongetwijfeld al snel weer honger hebben. Een goede maaltijdshake bevat naast eiwit idealiter ook vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast bevatten veel shakes ook geur en smaakstoffen. Dit is vooral om de shake meer smaak te geven en ook zoeter te maken. Dit is, omdat eiwit zelf geen duidelijke of uitgesproken smaak heeft.

Verschillende soorten eiwitten

De meeste maaltijd vervangende shakes bevatten wei- of caseïne eiwitten. Beide zijn eiwitten uit zuivel en zijn dierlijk, maar hebben wel verschillende karaktereigenschappen. Caseïne eiwitten worden een stuk trager opgenomen door het lichaam dan wei eiwitten. Veel mensen die maaltijd vervangende shakes gebruiken in combinatie met sporten, kiezen dan ook voor wei eiwitten, omdat dit snel opgenomen wordt door het lichaam. Caseïne eiwitten hebben vaak meerdere uren nodig om goed te worden opgenomen door het lichaam. Deze shakes passen dan ook goed voor het slapen gaan of als laatste shake van de dag, zodat het lichaam de tijd heeft deze te verwerken. Er komen ook steeds meer alternatieven beschikbaar op de markt voor mensen die geen zuivel willen gebruiken. Hiervoor zijn er maaltijd vervangende shakes op basis van soja te verkrijgen.

Verantwoord gebruik van maaltijdvervangende shakes

Om maaltijd vervangende shakes iets meer inhoud en smaak te geven kiezen veel mensen ervoor om de shake te mengen met verschillende soorten fruit, dit helpt ook om de vitamine inname te bevorderen. Er zijn honderden verschillende soorten shakes op de markt en het is dan ook belangrijk om goed te lezen wat er precies in welke shake zit. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat een shake niet alle maaltijden vervangt. Onze dagelijkse voeding zit boordevol vitamines, mineralen en bouwstoffen die we nodig hebben om actief en gezond te kunnen zijn. Het is dan ook onverantwoord om elke maaltijd te vervangen met een shake, omdat hiermee essentiële bouwstoffen gemist worden door het lichaam. Een maaltijd vervangen per dag door een shake is een oplossing die voor veel mensen werkt.
De drie grootste voordelen van maaltijdvervangende shakes

Maaltijd vervangende shakes zijn de laatste jaren behoorlijk toegenomen in populariteit en dit komt vooral door een aantal voordelen die er voor veel mensen uitspringen en de reden vormt dat dit als een van de meest makkelijke manieren gezien wordt om af te vallen en op gewicht te blijven.

1. Makkelijk afvallen zonder hongergevoel
Door de eiwitten in de shakes wordt een hongergevoel onderdrukt en wordt afvallen een stuk makkelijker. Het is ook niet heel ingewikkeld om shakes te verkrijgen en deze zijn makkelijk in te passen in ieder eetpatroon.

2. Door het gebruik van shakes eten mensen meer groente en fruit
Omdat de meeste mensen niet heel enthousiast worden van de smaak van maaltijd vervangende shakes, wordt er vaak gekozen voor de toevoeging van caloriearme groentes en fruit. De shake krijgt hiermee meer inhoud en smaak. Bijkomend voordeel is dat mensen extra groentes en fruit eten wat normaal niet in hun eetpatroon zit.

3. Regelmatig eten en het bijhouden van calorieën is zeer gemakkelijk
Het tellen van calorieën is een onderdeel van de bewustwording en het meten van de juiste hoeveelheden voedsel. Voor veel mensen is dit erg lastig om nauwkeurig te tellen, waardoor een dieet vaak niet nauwkeurig is en ook niet werkt omdat de calorieopname te hoog is. Met een shake is dit zeer eenvoudig en weet je precies hoeveel calorieën je per keer inneemt. Daarnaast is het een groot voordeel dat een shake vrijwel geen bereidingstijd kent en het hierdoor makkelijker wordt om op vaste tijden je shakes te nuttigen en een gezond eetpatroon te creëren.

Nadelen van een maaltijdvervangende shake

Er zijn niet alleen maar voordelen aan het gebruik van maaltijdvervangende shakes en dit is op zich ook logisch, want anders zouden we allemaal alleen nog maar shakes nuttigen. De smaak en structuur van een shake is vaak niet te vergelijken met vast voedsel en hoewel het hongergevoel weggenomen wordt, wordt de ervaring van het eten van vast voedsel vaak gemist. Een ander nadeel is dat er nogal wat discussies gaande zijn met betrekking tot de gezondheid van dit type dieet en shakes. Om ervoor te zorgen dat je nog steeds alle voedingstoffen en mineralen binnenkrijgt, is het belangrijk om je heel goed te verdiepen in wat er precies in welke shake zit. Daarnaast is het ook belangrijk om shakes af te wisselen met “gewoon” voedsel. Er zijn verschillende gevallen van mensen die te kampen hebben met verminderde energie en slaapproblemen bij het foutief gebruik van shakes. Ieder mens is uniek en elk lichaam heeft iets anders nodig. Het is dan ook raadzaam om bij het gebruik van shakes hier goed op te letten en regelmatig pauzes in te lasten van een aantal dagen waarop je geen shake nuttigt maar vast voedsel eet.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 1800x
Toegevoegd: 18-03-2020 10:33
Gewijzigd: 19-03-2020 09:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!